Előfizetés

Végleg ledőlt a Magyar Kémény

Felszámolja az állam a Magyar Kéményt. Az ország egykori legnagyobb kéményseprőcége nem élte túl a rezsicsökkentést, hiába kért tavaly márciusban csődvédelmet, hiába lett stratégiailag kiemelt vállalkozás, idén júniusban felszámolás alá került cég - írta a Világgazdaság. 

Az eredetileg a Somogy megyei állami kéményseprő vállalatból alakult Magyar Kémény négy megye mintegy 600 településén szolgáltatott, három kisebb kéményseprő cég felvásárlására is volt ereje, és 2012-ben még 1,2 milliárd forint felett volt az árbevétele, aztán elindult lefelé a lejtőn. A 2013 közepén rezsicsökkentéssel „lefejezett díjak” azt jelentették a cég korábbi közlése szerint, hogy bevételük kétharmadát elveszítették. Az utóbbi három évben bevétele csökkent és összesen csaknem 300 millió forint volt a vesztesége. A tulajdonosok és vezetők különböző pártállása és elköteleződése miatt tavaly szeptemberben még „a lehető legnagykoalíciósabb” (szocialista-fideszes) cégként írt róla az Atlatszo.hu oknyomozó portál.

7-en a 7-ről - Ön mit tudna eladni Mészáros Lőrincnek?

Arató András, Klubrádió

Eddig én nem eladni szoktam a gázszerelőnek, hanem a szolgáltatásának az ellenértékét kifizetni. A Nemzet Gázszerelőjével ellenben ajánlatos óvatosan üzletelni, hiszen egy olyan polihisztorral van dolgunk – az út- és vasútépítés, a szálloda- és vendéglátó ipar, a lapkiadás, a stadionépítés, a hajózás és ki tudja, még mi minden van az ő áldott kisujjában -, akinek a segítője maga az úristen, sőt, a miniszterelnök. Talán az ellenzéki médiában felgyülemlett TAO-ról még tárgyalhatnánk…

Avar János, újságíró

Váltig bízom benne, hogy sikerülne rátukmálnom barátja, Viktor amúgy nem létező vagyonát. Amit, ugye, bagóért megkaphatna, s ahogy a médiából megismertem, e milliárdosunk nagyvonalú és nagy szívű barát, akit hozzám hasonlóan zavarhat, hogy a kormányfő családjában mindenki gazdag, csak ő a csóró. S hű barátként, ezen segítendő, a szó szoros értelmében társtulajdonossá, mondhatni csendes társává tenné. Sőt, akár strómanjává is.

Bolgár György, rádiós újságíró

Összegyűjtött műveimet. Felbecsülhetetlen értékűek, de egymilliárd körül azért megegyezhetünk. Azt se bánom, ha nem maga Lőrinc veszi meg, elvégre ő még nem tudja megmondani, hogy mit kell megvásárolnia holnap. Mindegy: engem nem zavar, ha a stróman strómanja jelentkezik, vagy akár maga a Nemzeti Bank elnöke, a lényeg, hogy mi, unokatestvérek tartsunk össze. Én meg tartom a tenyerem.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Mészáros Lőrincnek a szegények listáját adnám el egymilliárdért, ennyit ő a konyhaasztala alatt is bármikor talál. Ne is legyen négymillió, csak három, ha óránként elolvas belőle ezret, akkor napi nyolc órával és heti öt nappal számolva, mert pihenés neki is jár, másfél év alatt végez velük. Így megtudja, hogy nem mindenki él olyan jól, mint ő. Agya ettől se lesz több, könny meg nem jön ki belőle. Csak a hülyeség árad 360 fokban, és még nyilatkozik is!

Horváth István, hírlapíró

Nehéz kérdés! Stadionja, külföldi focicsapata, szállodalánca, sertéshizlaldája, újságja már van. Talán vevő lenne csőfogóra, esetleg gázforrasztó pákára is, ha majd hívja a földije: siess Lőrinc, nagy gáz van a cellában.

Horváth Zoltán, újságíró

Hát már nem minden az övé???

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Ó, ez már régóta nem így van. Most úgy van, hogy ha valamire odafönn szemet vetnek, azt megszerzik. Jó esetben megveszik, rosszabb esetben el. Amúgy meg van egy BTK-m, de azt ingyen is odaadnám neki.

Lemondott az alkotmánymódosításról Orbán?

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.10.29. 07:04
Nem enged a zsarolásnak FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Orbán Viktor nem számít arra, hogy a Jobbik megszavazza a kvótaellenes alaptörvény módosítását. Ezt tegnap szokásos rádióinterjújában ismerte el a miniszterelnök.

Közölte, a radikális párt világossá tette, "ha mi nem csinálunk valamit, amit ők szeretnének, akkor nincs alkotmánymódosítás. De azt tudomásul kell venni, hogy nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni, és nem fog 3,3 millió ember úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül". Az alkotmánymódosítással kapcsolatos forgatókönyvet firtató kérdésre azt felelte: "beterjesztjük a parlamentnek, és mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz".

Az interjúban ismét elhangzott, hogy megszületett az "új egység Magyarországért", ez a politikai akarat formálja az alkotmánymódosítást, ami viszont nem kapcsolható össze semmilyen más témával, gazdaságival sem. Azt elismerte, hogy miután az országot felminősítették és jobb a gazdasági helyzet, nincs szükség az államadósság külső finanszírozására, így a letelepedési kötvény megszűnhet. Az ezt is magába foglaló javaslatot év végéig terjeszti a kormány elé Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormányfő állította a sokak által kétesnek nevezett kötvénykonstrukció "nagyon sikeres megoldás volt". (A kötvény gyakorlatilag burkolt hitelfelvétel. A vásárló néhány éven belül, magas kamattal visszakapja a pénzét, miközben szabad beutazást nyer az Unióba, és a közvetítő irodák kiugró jutalékhoz jutnak. A "jobb gazdasági helyzetet" a kormányzat szerint a felminősítések bizonyítják. Ugyanazok a hitelminősítők, amelyek most hivatkozási alapul szolgálnak, eddig maguk voltak az ördögök - a szerk.)

Mindezt azért akarta Orbán elmondani, hogy ismét tudomásul vegyék, ő az úr a háznál és nem hajol meg a Jobbik akarata előtt. Vona Gáborék ugyanis a letelepedési kötvény-biznisz megszüntetéséhez kötik az alaptörvény hetedik módosításának támogatását. A miniszterelnök számára eddig fontos volt, hogy a Ház elfogadja az általa jegyzett változtatást és ezzel elhitesse, nem hiába költött a kormány csaknem 15 milliárd forintot egy érvénytelen népszavazásra. Forrásaink szerint azonban Orbán már megbarátkozott azzal, hogy a módosítás nem kapja meg a kétharmados támogatást, amiért a Jobbikot nemzetárulónak lehet majd nevezni. Sőt, ha esetleg az Unióban mégis lesz kötelező betelepítési kvóta, annak következményeit a radikális párt nyakába varrhatja a Fidesz.

Az olasz politika nehéz terep, Olaszországnak költségvetési gondjai is vannak, és "jön a nyakukba a rengeteg migráns", tehát az olasz miniszterelnöknek "jó oka van arra, hogy ideges legyen". Orbán a Kossuth Rádióban ilyen megértően reagált Matteo Renzi olasz kormányfő kedd éjszakai kijelentésére, miszerint kész megvétózni az EU költségvetését, ha közép-európai államok nem segítenek a migránsok befogadásában. Hozzátette viszont, "a sok megértés és együttérzés sem változtat azon a tényen", hogy Olaszországnak kötelessége lenne betartani a schengeni szerződést, de ezt nem teszik meg, pedig a feladat, bár nehéz, nem lehetetlen. Renzi nem késlekedett, még tegnap visszaüzent magyar kollégájának. "Olyat mondtam, ami nem tette boldoggá Orbánt: az EU vagy tudomásul veszi azokat az intézkedéseket, amelyeket az EU maga aláírt, tehát Magyarország is elkezdi magára vállalni a migránsokat, vagy az olasz miniszterelnök hivatalosan bejelenti, hogy megvétóz minden költségvetést, amely nem ugyanúgy osztja meg a terheket és az előnyöket" - fogalmazott az olasz radikális párt rádiócsatornájának. Hozzátette: Orbán nem látja pontosan Olaszország helyzetét, mivel az olasz államadósság nem nő, hanem csökken, és nem igaz, hogy Olaszország nehéz helyzetben van vagy ideges lenne.

A magyar kormányfő a múlt heti uniós-csúcsról is beszélt a Kossuth Rádióban. Megismételte, patthelyzet alakult ki, a kvótajavaslat továbbra is az asztalon van, amit viszont "mi folyamatosan vétózunk". A patthelyzet feloldásáról a soros szlovák EU-elnökségnek kell előterjesztést készítenie decemberre. Nem zárta ki, hogy végül a nagy államok "le akarják tuszkolni a torkunkon a kötelező betelepítési kvótát". Mindenkit arról biztosított, Magyarország ilyen döntést nem hajt végre, ha kell, inkább bepereli az Európai Bizottságot. Szidta az uniós határvédelmi ügynökséget, közölte, a frontexesek "nem határvédelemmel foglalkoznak, ezek beutaztató ügynökök", akiket nem azért küld az unió Olaszországba és Görögországba, hogy megállítsák a bevándorlást, hanem hogy segítsék a jogszerű, minél gyorsabb bejutatást az EU-ba.

Meg fogják szavazni az alaptörvény-módosítást, amennyiben nem változtatnak annak szövegén, viszont ennek biztosításáról törvényi garanciát akar a Jobbik. Erről tegnap reggel az ATV Startban beszélt Volner János. A radikális párt frakcióvezetője szerint ha a politikai egyeztetéseken kialakított módosító szöveget nem változtatja meg a kormány, az garantálni fogja, nem lesz letelepedési kötvény biznisz Magyarországon. Ám amíg a kötvények megszűnéséről nem lát biztos törvényi garanciát a Jobbik, addig nem fogja az alaptörvény-módosítást támogatni.