Előfizetés

Áprilisban nyit a magyar úszó-vb főhelyszíne

Publikálás dátuma
2016.10.28. 20:08
Az uszoda május 9-én Fotó: Molnár Ádám
Az előzetes várakozásoknak megfelelően határidő előtt, már áprilisban, az országos úszó-bajnokság napjaiban hivatalosan is átadják a 2017-es budapesti úszó-világbajnokságra épített új úszóarénát, a Dagály Úszóközpontot – értesült a Népszava. 

Az uszoda ünnepélyes megnyitójára április 19-én kerül sor. Információink szerint az úszók hazai bajnokságára meghívást kaptak a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 207 tagországának legjobbjai, ezzel is elősegítve, hogy az érintett sportolók megismerkedjenek a július 14. és 30. között sorra kerülő világverseny majdani helyszínével. Az április 19-i megnyitóra már elfogadta a magyar szövetség meghívását a FINA Végrehajtó Bizottságának több tagja is, köztük az uruguayi Julio C. Maglione elnök – aki értesüléseink szerint Orbán Viktor mellett megnyitóbeszédet mond –, az alelnök, Sam Ramsamy és Paolo Barelli főtitkár is.

A Dagály Arénát – melynek megújulása a 2015. májusi alapkőletételt követően alig két év alatt valósulna meg – a 2017-es FINA-világbajnokság központi helyszínének tekintik. A két olimpiai méretű medencével, a majd’ 15 ezer főre tervezett befogadóképességével valóban impozáns komplexum kapcsán megjelent, hogy a felújítás költségei jóval meghaladták az előzetesen kalkulált nyolcmilliárd forintnyi összeget. Már 2015 májusában arról döntött a kormány, hogy a Dagály felújítására 49 milliárd forintot fordít. Ennél természetesen a kéthetes sportesemény összköltségei jóval magasabbak: a legóvatosabb becslések szerint is a „számláló” mostanra közel 100 milliárd forintra rúg.

Storck keretet hirdetett

Publikálás dátuma
2016.10.28. 18:21
FOTÓ: Molnár Ádám
Bernd Storck szövetségi kapitány 16 idegenlégióst nevezett meg, akikre számít a magyar labdarúgó-válogatott novemberben soron következő két találkozóján.

"Számomra az Andorra elleni vb-selejtező határozza meg a mostani felkészülési időszakot, ezen a mérkőzésen a legjobb teljesítményünket kell nyújtanunk saját közönségünk előtt, számunkra most ez a legfontosabb" - mondta a szövetség (MLSZ) honlapjának a német szakember, aki a jövő hét elején egészíti ki a keretet a Magyarországon játszó futballistákkal, mert előtte, a hétvégi forduló során több bajnoki mérkőzést is megtekint. A behívott idegenlégiósok névsorában nincs meglepetés.

A magyarok november 13-án Andorrát fogadják a Groupama Arénában a világbajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában, majd két nappal később, ugyancsak a Groupama Arénában barátságos mérkőzést játszanak a svédekkel. Utóbbi meccsen búcsúzik el a válogatottól Király Gábor, Juhász Roland, Vanczák Vilmos és Hajnal Tamás.

"Ami a svédek elleni meccset illeti, a legfontosabb, hogy nagyszerű játékosainktól méltó búcsút vegyünk. Ugyanakkor az is a célunk, hogy új, főként fiatal labdarúgókkal tudjuk tesztelni a saját játékstílusunkat" - fogalmazott Storck.

A magyar labdarúgó-válogatottba meghívott idegenlégiósok:
kapusok:
Gulácsi Péter (RB Leipzig), Megyeri Balázs (Greuther Fürth)
védők:
Bese Barnabás (Le Havre), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva), Lang Ádám (Dijon)
középpályások:
Kleinheisler László (Darmstadt), Nagy Ádám (Bologna)
támadók:
Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin), Németh Krisztán (al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Stieber Zoltán (Kaiserslautern), Szalai Ádám (Hoffenheim)

A magyarok, akik a szabadságért harcoltak, ma elégedettek a zsarnoksággal - A külföldi sajtó látlelete

Publikálás dátuma
2016.10.28. 10:09
Forrás: FPM online
Magyarország egykor a szabadságért harcolt, jelenleg azonban meg van elégedve a zsarnoksággal. Orbán Viktor egyre inkább hátat fordít azoknak az értékeknek, amelyekért egykor sokan az életüket adták. Ha komolyan vesszük a kormányfő szavait, akkor az ország jobban érzi magát a zsarnoki és elnyomó orosz rendszer társaságában, mint az európai demokráciák körében - a diagnózist a Foreign Policy Magazine állította ki, a cikket pedig a Klubrádió szemlézte. 

Úgy tűnik, a mai magyar vezetők megfeledkeztek a nyugat egykori szolidaritásáról és támogatásáról. Orbán követendő példának tekinti Putyint, ugyanakkor haragját az EU-ra zúdítja, a liberális értékeken gúnyolódik. A Kossuth téren Brüsszel szovjetizálódásáról elmélkedett. Pedig az orosz elnök nem kért bocsánatot a forradalom leveréséért, nem beszélve arról, hogy az ottani állami tévé miként tálalta az egykori eseményeket. Annak idején a világ 200 ezer magyar menekültet fogadott be, mert tudta, hogy ezek az emberek megjárták a poklot.

Forrás: FPM online

Forrás: FPM online

Orbán viszont 60 évvel később a migránsellenes erők tényleges vezetője Európában. Szavait és tetteit el kell ítélni. Pártja és kormánya ördögnek, erőszakoskodónak, bűnözőnek és terroristának állítja be azokat, akik a háború elől menekülnek. Álnépszavazással igyekezett felszítani az idegenellenes érzelmeket. Elveti az EU minden javaslatát a kérdés rendezésére. Ugyanakkor meglepően kevés érdeklődést tanúsít Asszad mészárlása vagy Putyin ottani szerepvállalása iránt, pedig büszke arra, hogy egykor fellépett a szovjet elnyomás ellen. A jelek szerint mindenki másnál nagyobb hasznot húzott a menekültellenes demagógiából. 56 kapcsán ugyanakkor arra is emlékezni kell, hogy a harc a despoták, a történelem átírása és az agresszív propaganda kampányok ellen is folyik, amelyek megpróbálják lejáratni a liberális demokráciát. Beleértve, hogy Orbán Viktor összeállt az utóbbi erőkkel, és igazolja, hogy nem vesz tudomást a magyar történelem legszomorúbb fejezeteiről - írja az FPM.