Előfizetés

Rémbohócok: fenyegetés vagy hisztéria?

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2016.10.31. 06:37
A bohócok többsége jófiú FOTÓ: EP/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD.
Ez elmúlt hónapokban már több száz bejelentés érkezett a rendőrséghez a lakosságot riogató rémbohócokról szerte az Egyesült Államokban, s nem kellett sokáig várni, hogy az őrület Európába is begyűrűzzön: először Nagy-Britanniában, majd Németországban is elszaporodtak a nem egyszer testi sérülésekkel járó incidensek. A pszichológus szerint az utcai ijesztgetés - főleg Halloween közeledtével - bizonyos keretek között jó térfa lehet, ám a támadásszerű esetek már komoly aggodalmakra adhatnak okot.

Sorra érkeznek a bejelentések az egyesült államokbeli rendőrkapitányságokra gyanúsan viselkedő, "gyerekekre vadászó" bohócruhás alakokról. Az első esetet még augusztusban jelentették a dél-karolinai Greenvilleben, a The New York Times tudósítása szerint a rendőröknek több gyerek is arról számolt be, bohócruhás férfiak ajánlottak nekik pénzt, hogy elmenjenek velük a közeli erdőbe. A rendőrök átvizsgálták a környéket, de akkor nem bukkantak egyetlen bohócjelmezes nyomára sem.

Az incidensek azonban rohamosan kezdtek megszaporodni, a Mashable.com térképet is készített a rémbohóc-észlelésekről. Az előbbihez hasonló eset történt Észak-Karolinában szeptember elején, akkor cukorkával próbált két gyereket egy fás részre csalni egy bohóc. Október elején a pennsylvaniai Reading városában is feltűntek a maszkos alakok, egy asszony kétségbeesve hívta a rendőrséget, hogy a helyi iskolánál egy bohóc eredt a nyomába. Az "ijesztgetőt" nem találták meg, de az iskolát bezáratták a vizsgálódás idejére. További esetek történtek Tennesseeben, Coloradóban, Floridában, Virginiában, Marylandben, Alabamában és Mississippiben.

Az eseteket kapcsán többen úgy nyilatkoztak, csak hisztériakeltés zajlik, a bohócok senkire sem jelentenek veszélyt - ettől függetlenül persze a rendőrség minden bejelentett esetet kivizsgál. Az egyik legnépszerűbb amerikai horrorszerző, Stephen King is megszólalt az ügyben (ő alkotta meg a világirodalom egyik leghíresebb rémbohócát, az "Az" című regényben felbukkanó Pennywiset). Az író azt közölte a Twitteren, mindenki nyugodjon meg, a bohócok többsége jófiú, akik felvidítják a gyerekeket, megnevettetik a felnőtteket.

Az alabamai rendőrségnek sikerült elkapnia egy bohócruhás férfit, aki azt mondta, csupán Halloween közelsége miatt öltötte magára a jelmezt. Kétségtelen, még a rémbohócok többsége sem feltétlenül ártó szándékú, de sajnos nem kellett sokat várni, hogy tragédia is történjen: szeptemberben, ugyancsak Reading városában egy 16 éves diákot késelt meg egy bohócmaszkos alak.

A horrorbohóc-őrület Európát is elérte: október közepén jelentek meg az első hírek arról, hogy Németország több városában bohócruhába öltözött alakok zaklatják a helyieket. A mecklenburg-elő-pomerániai Rostockban, kora reggel egy buszmegállóban egy késes horrorbohóc közeledett fenyegetően egy 15 éves fiúhoz, aki elmenekült, és a rendőrséghez fordult. Greifswaldban, sötétedés után két helyszínen összesen három bohócjelmezes zaklató ijesztgetett gyerekeket. Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet vezetője úgy nyilatkozott: a bohóctámadások csúnya trenddé kezdenek terebélyesedni, és csak kemény és következetes hatósági fellépéssel lehet feltartóztatni a folyamatot.

Múlt pénteken Thomas de Maizire német szövetségi belügyminiszter bejelentette: a hatóságok következetesen és a zéró tolerancia elve alapján lépnek fel a bohócjelmezes zaklatók ellen, a horrorbohócok zaklatásai bűncselekménynek minősülhetnek, és semmi közük a közelgő Halloween "ártatlan szokásaihoz". A rendőrséghez országszerte legkevesebb 370 bejelentés érkezett horrorbohóc-támadásról október eleje óta.

Az utóbbi napokban szomszédunkban, Ausztriában is megjelentek a bohócjelmezes támadásokról szóló hírek, a rendőrség múlt kedden azt közölte: Tirolban egy háromtagú, bohócmaszkos banda támadt rá egy 19 éves fiatalra. A tettesek ellen nyomozást indítottak, ami eddig sikertelennek bizonyult. Pénteken, a salzburgi Bischofshofenben azonban sikerült elfogni és előállítani egy bohócjelmezbe öltözött, 14 éves fiatalt, aki egy autót akart megállítani. A rendőröknek azt mondta, senkit nem akart megijeszteni.

Grödigben és Gollingban pedig több, 15–18 éves fiatalt hallgatott ki a rendőrség, nekik az volt a szándékuk, hogy ijesztgetik az embereket, s mindezt a közösségi média felületein akarták közzétenni. A rendőrség itt is figyelmeztetett: a beöltözésnek még nem, az ijesztgetésnek azonban már büntetőjogi következménye lehet, és testi sértés vagy fenyegetés miatt eljárást indíthatnak.

 Miért félünk tőlük?
Sok ember számára a bohócok nem a tréfálkozás és a vidámság, hanem a félelem forrásai. Még 2008-ban a Sheffieldi Egyetem kutatói felmérést végeztek 250, négy és tizenhat év közötti gyerek részvételével. A gyerekeket a kórházi tereket dekoráló bohócképekről kérdezték, és a válaszokból kiderült, hogy többségük nem szereti őket, sőt egyenesen fél tőlük.
A coulrofóbia (bohócoktól való félelem) létező jelenség, kutatások szerint az amerikai felnőtt lakosság 12 százaléka is szenved tőle. Pszichológusok szerint az álarc vagy a festett arc elrejti a valódi érzéseket, ezért kiszámíthatatlannak tűnhet viselőjük. A rettegés pontos okát azonban még nem sikerült egyértelműen megállapítani, azt viszont a szakemberek tudni vélik, a bohócfóbia kétéves kor körül kezd kialakulni, amikor az idegenektől való félelem is.
Nemcsak a bohóc, Pókember is "menő"
A bohócmaszkok mellett a Pókember-jelmez is igen népszerűnek bizonyul nem csupán a másokat ijesztgetni vágyók, de a bűnözők között is. Az Egyesült Államokban az utóbbi években több olyan híradás is megjelent, amelyek Pókembernek öltözött emberek által elkövetett bűncselekményekről számoltak be.
Még 2014-ben például azért tartóztattak le egy, a népszerű szuperhős ruháiba bújt férfit New York-ban, mert a Times Square-en összetűzésbe került a rendőrökkel, az egyik egyenruhást - heves szóváltást követően - arcul is ütötte. Tavaly pedig, ugyancsak New York-ban, úgy sikerült azonosítani egy Pókembernek öltözött támadót, hogy áldozata (egy 46 éves asszony) a jelmeze illata alapján beazonosította őt.

- Halloween-hez közeledve világszerte megszokott jelenség, hogy jelmezbe öltözött emberek tűnnek fel az utcákon, ám úgy tűnik, ez a mostani trend kezd függetlenné válni az ünnepektől. A leírt esetek többsége abszolút öncélú, a "tréfáknak" nincs feloldásuk, vagyis az ijesztgetés végén nem veszik le a maszkot az elkövetők, hanem elmenekülnek. A félelem megmarad az áldozatban, feloldás nélkül ez már inkább egy agresszív cselekedet - magyarázta Deliága Éva. A pszichológus a Népszavának azt is elmondta: ha a hatóságoknak sikerül felderíteniük az eseteket, különböző típusú embereket, különböző motivációkat találnak majd cselekedeteik mögött.

A szakember szerint előfordulhat, hogy többen teljesen más célból csatlakoznak az "őrülethez", mint amire az eredetileg ki lett találva. - Azt látom, hogy ez több esetben egyfajta feszültség levezetés, a rejtett agresszió kiélése. Nem lehet tudni, kik vannak a maszkok mögött, épp ez lehet vonzó az elkövetőknek, hiszen a lebukás kockázata alacsony. Nem tudjuk, hogy egy 15 éves kamasz fiú, vagy egy, a társadalom peremére sodródott, frusztrált személy öltözött be, aki akár az élet más területein is hajlamos garázdaságokat elkövetni. Az arc elrejtése, az így kapott biztonságérzet fellazítja a gátlásokat, így könnyen elmosódhat a határvonal a tréfa és az agresszió között - mondta a pszichológus, hangsúlyozva: ebben a helyzetben is előfordulhat, hogy az erőszakosabban viselkedő, álarc mögé bújt emberek komoly pszichés gondokkal küzdenek.

 A falu, ahol nincs Halloween
Vallási okokra és szervezési hibákra hivatkozva betiltotta a Halloween-i mulatságokat a Csongrád megyei Csengele első embere. Kormányos Sándor polgármester szerint a mindenszentek szentségéhez és tiszteletéhez nem illik az amerikai hagyományokból táplálkozó, zajos szórakozás. A delmagyar.hu-nak azt mondta: keresztény faluként büszkék a hagyományaikra, de a Halloween nem tartozik közéjük. "November elseje környékén legyen csönd, béke, nyugalom és meghittség" - szögezte le.
Pedig Halloween - ősi kelta halotti kultusz ünnepe, boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek éjszakája - keresztény gyökerekkel is rendelkezik: igaz, az ünnep, mint az elhunyt ősök ünnepe, az ősi kelta hagyományokból alakult ki, ám az évszázadok során összemosódott a római Pomona-nap és a keresztény halottak napja ünnepével. A hittérítők igyekeztek a keresztény ünnepeket a pogány hiedelmekhez igazítani, hogy könnyebben menjen a megtérítetteteknek az "átállás".
Így történhetett meg, hogy III. György pápa korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok napját átrakatta október 31-re, hogy összevonhassák a pogány ünnepkörrel. Írországban vette fel a All Hallow's Eve, vagyis a mindenszentek éjszakája nevet, ebből alakult ki mára a Halloween név.
Sikoly-maszkos férfi Sárbogárdon
A Sikoly című horrorfilmből ismerős álarcban, bokáig érő fehér lepelben ijesztgette a napokban a sárbogárdiakat egy ismeretlen férfi. A feol.hu az írta, szemtanúk elmondása szerint az alak nem csinált semmit, csak állt az utcán és nem szólt egy szót sem.
A Bors ugyanakkor arról írt, hogy a sikoly maszkos ismeretlen valakit a házáig követett, néhány járókelőt pedig a bokorból előugorva ijesztgetett. A rendőrség nyomozást indított, a helyiek pedig őrjáratokat szerveztek.

Nem a kalózok nyertek

A Függetlenségi Párt, az eddigi kormánykoalíció kisebbik tömörülése nyerte meg a szombaton megrendezett izlandi parlamenti választást, a voksok 30 százalékával. Ez sokkal jobb eredmény annál, mint amit a közvélemény-kutatók előzőleg jövendöltek számára.

Az egyes felmérések által az élre tett Kalózpárt viszont a vártnál gyengébben szerepelt. Az általa vezetett baloldali koalíció összesem 27 mandátumot szerzett, ezzel öttel marad el az abszolút többségtől. A Függetlenségi Párt ezzel szemben egymaga jutott 21 képviselői helyhez a 61 tagú törvényhozásban, eddigi koalíciós partnerével, a Haladó Párttal azonban együttesen csak 29 mandátumhoz jutnának.

Harmadik szereplőként bekerülhet a kormányba az ország uniós csatlakozását szorgalmazó Regeneráció. Mindenesetre nehéz koalíciós tárgyalásokra van kilátás. Az új parlamentben 47 százalék a női képviselők aránya.

Nem a kalózok nyertek

A Függetlenségi Párt, az eddigi kormánykoalíció kisebbik tömörülése nyerte meg a szombaton megrendezett izlandi parlamenti választást, a voksok 30 százalékával. Ez sokkal jobb eredmény annál, mint amit a közvélemény-kutatók előzőleg jövendöltek számára.

Az egyes felmérések által az élre tett Kalózpárt viszont a vártnál gyengébben szerepelt. Az általa vezetett baloldali koalíció összesem 27 mandátumot szerzett, ezzel öttel marad el az abszolút többségtől. A Függetlenségi Párt ezzel szemben egymaga jutott 21 képviselői helyhez a 61 tagú törvényhozásban, eddigi koalíciós partnerével, a Haladó Párttal azonban együttesen csak 29 mandátumhoz jutnának.

Harmadik szereplőként bekerülhet a kormányba az ország uniós csatlakozását szorgalmazó Regeneráció. Mindenesetre nehéz koalíciós tárgyalásokra van kilátás. Az új parlamentben 47 százalék a női képviselők aránya.