Orbán-szomszéd - Pintér és Lázár is felelős?

Publikálás dátuma
2016.10.31. 16:34
Gyöngyösi Márton. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Nemzetbiztonsági kockázatot jelent a szaúdi üzletember, Ghaith Pharaon személye, illetve az, hogy a kormány közvetlenül segíti a férfi üzleti tevékenységét, és fél év alatt nem tettek semmit elfogása és kiadatása érdekében - mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, aki Pintér Sándor és Lázár János felelősségét is felvetette az ügyben.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke jelezte: a Jobbik mindent megtesz azért, hogy a kormányt az ügyben számon kérje, és Orbán Viktort is megszólalásra kényszerítse. Jelezte: akár vizsgálóbizottságot is kezdeményezhetnek.

Gyöngyösi Márton. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Gyöngyösi Márton. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

A politikus felidézte: a párt fél évvel ezelőtt kezdett parlamenti szinten és sajtótájékoztatókon foglalkozni Ghaith Pharaonnal, akit elmondása szerint több mint egy évtizede köröz az FBI és az Interpol, és egy francia parlamenti határozat szerint összefüggésbe hozható a terrorizmus finanszírozását segítő pénzügyi műveletekkel.

Ghaith Pharaon szerteágazó üzleti tevékenységében kormányközeli emberek, illetve a miniszterelnök rokonai is felbukkannak - mondta Gyöngyösi Márton. Példaként említette, hogy a szaúdi üzletember a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőházzal közös export-import céget hozott létre, a volt Postabank-székházat pedig a miniszterelnök veje, Tiborcz István vállalkozásától vette meg.

A politikus azt állította, "hálózatszerű segédkezés zajlik" Ghaith Pharaon üzleti tevékenységének folytatásához. A politikus felvetette egyes kormánytagok felelősségét is az ügyben, így Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterét és Pintér Sándor belügyminiszterét.

Ghaith Pharaon szaúdi üzletember magyarországi botrányáról bővebben is írtunk, erről itt olvashat bővebben!

Szerző

Hosszú Katinka idei mérlege: 103 érem

Publikálás dátuma
2016.10.31. 14:16
FOTÓ: Tóth Gergő
Hosszú Katinka egymás után ötödször végzett az összetett pontverseny élén az úszók pénzdíjas rövidpályás világkupa-sorozatában, amelynek a szombat-vasárnapi hongkongi záróviadalán 10 aranyéremmel tette teljessé sikerét. Összesen 103 érmet gyűjtött az idén, ebből 73 az arany, az összkeresete pedig csaknem 110 millió forintra rúg.

A kilenc állomásból álló, 2,178 millió dollár összdíjazású vk-széria legjobbjaként a 100 ezer dolláros (28,35 millió forint) különdíjat is bezsebelte, a teljes idényben nyújtott alakításaiért pedig - a swimswam.com szakmai honlap kimutatása szerint - összesen 386 750 dollárt (109,7 millió forint) kapott.

Hogy az 50 méteres nagymedencében Rióban három olimpiai bajnoki címet is begyűjtő, világ- és Európa-bajnok úszónő a 25 méteres uszodák világában szintúgy otthon van, már 2012-es első világkupa-győzelmekor igazolta, azóta pedig megszakítás nélkül minden évben a legjobbnak bizonyult összesítésben, amire más még nem volt képes. Egyedi módon halmozta a versenyszámokat is, rendre monstre programokat lebonyolítva az egyes vk-állomásokon, ráadásul öt számban - 100 méter hát, 200 méter gyors, továbbá 100, 200 és 400 méter vegyes - mind a kilenc idei indulásán győzött.

A magyar szövetség honlapjának összegzése szerint az elmúlt négy esztendőben 400 vegyesen elért 37. rövidpályás sikerével beérte a svéd Therese Alshammart, aki korábban ugyanennyiszer nyerte meg az 50 méter pillangót. A vegyesszámokban amúgy is lehengerlő a fölénye Hosszúnak, aki 2012 óta eddig összesen 110 érmet szerzett, 99 arany, 7 ezüst és 4 bronz megoszlásban.

Hosszú Katinka nem áll le a 2016-os világkupa-sorozat zárultával sem: a FINA, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség honlapjának úgy nyilatkozott, hogy a novemberi százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon szokásához híven minden egyes számban rajthoz áll, "aztán pedig edzésben maradok, és igyekszem megfelelően felkészülni a rövidpályás világbajnokságra".

Az 2016-os vk összesített pontversenyének legjobbjai és pénzdíjaik:

nők:
1. Hosszú Katinka 1197 pont - 386 750 dollár
2. Alia Atkinson (jamaicai) 417 - 160 500
3. Jeanette Ottesen (dán) 438 - 156 000
férfiak:
1. Vlagyimir Morozov (orosz) 640 pont - 332 500 dollár
2. Chad le Clos (dél-afrikai) 516 - 197 250
3. Szato Daija (japán) 330 - 127 500

Szerző

Letette hivatali esküjét a spanyol miniszterelnök

Publikálás dátuma
2016.10.31. 12:58
FOTÓ: Getty Images, Pool
Letette hivatali esküjét Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök VI. Fülöp, spanyol király jelenlétében a madridi Zarzuela palotában hétfőn.

Az alig néhány perces, formális ceremónián a spanyol parlament alsó és felső házának elnökei, az igazságügyi miniszter, az alkotmánybíróság, és a legfelsőbb bíróság elnöke voltak jelen.

A 61 éves Mariano Rajoy 2011 óta áll a dél-európai ország élén, tavaly december óta korlátozott jogkörrel rendelkező ügyvezető miniszterelnökként. Azóta két parlamenti választást is tartottak Spanyolországban, mindkettőt a konzervatív Néppárt (PP) nyerte, de kis fölénnyel, amely nem tette lehetővé az önálló kormányalakítást.

A tíz hónapja tartó politikai patthelyzet után a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt, a Kanári-szigeteki Koalíció úgy döntött, támogatja Mariano Rajoy miniszterelnökké választását, hogy elkerüljék egy újabb országos parlamenti választás megtartását. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) pedig tartózkodott a két nappal ezelőtti szavazásnál, vagyis nem akadályozta meg a politikus megválasztását. Mariano Rajoy a spanyol demokrácia 40 éves történetének hatodik miniszterelnöke.

A kormányfő csütörtökön nevezi meg új kormányának tagjait, akik pénteken teszik le hivatali esküjüket, az új kabinet még aznap megtartja első ülését.

Az új miniszterek személyével kapcsolatban máris megindultak a találgatások, sajtóinformációk szerint a Néppárton belül sokan szeretnének generációváltást, több fiatalabb minisztert látni a kabinetben, míg Rajoy inkább a tapasztalatra, és a konszenzuskészségre szeretne építeni.

A megalakuló új kormány kisebbségben lesz a törvényhozásban, ezért minden eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell tennie, hogy párbeszéd és tárgyalások révén támogatást találjon elképzeléseihez.

A politikai elemzők véleménye szerint ellenkező esetben képtelen lesz kormányozni az országot, és rövid időn belül ismét parlamenti választásokat kell kiírni.

Szerző