Előfizetés

Megint botrány! Ki van az '56-os plakáton? (videó)

Visszaélt rég elhunyt unokatestvérének képmásával az '56-os Emlékbizottság - ezt állítja valaki az RTL Híradójában. Az esetről a hvg.hu ír.

A 12,5 milliárd forintból gazdálkodó 1956-os Emlékbizottság házfalnyi óriásplakátokkal árasztotta el az országot, hogy emléket állítson a forradalom hivatalos, és úgy tűnik a jelenlegi hatalom szerint egyetlen hősének, a "Pesti srácnak".

Az egyiken egy sapkás fiú látható, nyakában fegyverrel, mellette a felirat, ami szerint ő Dózsa László, a ma is élő színész. Csak hogy az RTL Klub Híradója szerint jelentkezett egy férfi, aki szerint a képen az ő unokatestvére, Pruck Pál látható. A műsorból kiderül, a Life magazin archívuma szerint is az unokatestvéréről készült a felvétel. Dózsa László viszont azt mondja, még a sapka is megvan, amelyben az amerikai fotóriporter lefényképezte, s akár antropológiai vizsgálatoknak is aláveti magát, nyilatkozni viszont nem szeretett volna, ahogy az '56-os emlékbizottság sem.

Részleteket itt talál!

Népszabadság - Megszólalt a GVH elnöke

Publikálás dátuma
2016.11.01. 10:47
Áder János köztársasági elnök (j) november 2-ai hatállyal, hatévi időtartamra ismételten a Gazdasági Versenyhivatal elnökévé nev
A több újságot, köztük a Népszabadságot és megyei lapokat is tulajdonló Mediaworks Hungary Zrt. eladásáról is szó van abban az interjúban, amelyet a Napi.hu készített a Gazdasági Versenyhivatal elnökével. Juhász Miklós elmondta: a tranzakció versenyjogi szempontból "kevéssé bonyolult" ügy volt, ezért is lehetett gyorsan lezárni. 

A két cég tevékenységét illetően semmiféle versenyszempontú kapcsolat nem volt azonosítható: a két társaság nem azonos piacon tevékenykedik, a vevő Opimus csoport tagjainak semmi közük a médiapiachoz, így versenyjogi aggály nem merült fel. A GVH elnöke megerősítette, hogy a hivatal a tulajdonosi szerkezetet is vizsgálta: az Opimus Group Nyrt. részvényeinek többsége - összesen a részvények 51,22 százaléka - 5 százaléknál kisebb részesedéssel rendelkező kisrészvényesek tulajdonában van.

A három 5 százalék feletti részesedéssel rendelkező társaság a kérelmező nyilatkozata szerint egymástól független, amit alátámaszt az is, hogy a tőkepiaci törvény értelmében az érintett cégek csak nyilvános tőzsdei vételi ajánlat alapján szerezhettek volna harminchárom százalékot meghaladó befolyást az Opimus Group Nyrt.-ben.

Juhász Miklós hozzátette, hogy a versenyhivatal nem szuperhatóság, nem tud minden felvetődő problémát megoldani, az ügyek elbírálása során a versenyjogilag releváns szempontokat mérlegeli, más jellegű kérdéseket nem.

A teljes interjút itt olvashatja!

Vádemelés a volt argentin elnök ellen?

Korrupciós ügyben hallgatták ki tegnap a volt argentin elnökasszonyt, Cristina Fernández de Kirchnert. Julian Ercolini szövetségi bíró egy milliomos üzletember, Lazaro Baez pénzmosási ügye kapcsán hallgatta meg az elnöknőt. Baezt azzal vádolják, hogy Cristina Fernández és néhai férje, Néstor Kirchner elnökségének 12 éve idején pénzmosási szolgálatokat tett az elnöki párnak. 

A korrupciós ügyet még 2013-ban egy újságíró tárta fel, ennek nyomán indult meg az ügyészségi vizsgálat Baez vállalkozásai ellen. Baez a vád szerint bőkezű állami megrendeléseket kapott Santa Cruz tartományban, ahol a 2010-ben elhunyt Kirchner elnök egykor kormányzó volt, s a családnak ma is birtokai, szállodái vannak ott.

A volt elnök továbbra is népszerű a peronista párthívek körében. Többezer híve tüntetett egy Buenos Aires-i bírósági épület előtt, ahová berendelték. Cristina Fernández tagadja a vádakat, úgy véli, politikai okból vették célba, s az új argentin elnök, Mauricio Macri áll a vizsgálat mögött. A jobboldali elnök szerinte a gazdasági bajokról akarja elterelni a figyelmet. „Ezt a nevetséges ügyet ejteni kell” – nyilatkozta a volt elnökasszony, aki férje halála után két hivatali időn át állt Argentína élén. A bíró tíz napon belül dönt arról, vádat emelnek-e a volt államfő ellen.