Bezárnák az erőművet? 300 munkahely a tét Ajkán

Publikálás dátuma
2016.11.02 06:21
A Bakonyi Erőmű célja, hogy hőenergiával ellássa Ajka városát ,és megőrizze a munkahelyeket FORRÁS: KVM
Fotó: /
"Pernye lepi el Ajkát" - írtuk néhány hete annak kapcsán, hogy a város lakosai arra panaszkodnak, hogy a 70 esztendős Bakonyi Erőmű Zrt. tevékenységével rontja a településen élők közérzetét. A város polgármestere a nagy múltú "kóceráj" bezárását követeli, míg a hatóságok nem látják megalapozottnak a panaszt.

Egy pillanatra sem lankad a küzdelem Ajkán: az egymásnak feszülő felek egyfelől a Bakonyi Erőmű Zrt, másfelől a város lakossága - élén a város polgármesterével - azt vitatják, hogy a cég által okozott környezetterhelés - vagyis a pernyehullás - túllépi-e a megengedett mértéket, akárcsak időlegesen is, vagy sem. A helybeliek arra hivatkoznak, hogy főleg fűtési szezonon kívül, különösen éjszaka a lakások erkélyére, a szabadban száradó ruhákra, a játszóterekre, a parkoló autókra vagy a vízfelületekre nagy mennyiségű pernye hullik. Ezért az ajkaik közül többen, az önkormányzattal karöltve, a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Hatóságához fordultak, arra ösztönözve őket, hogy vizsgálják ki, és változtassák meg a Bakonyi Erőmű Zrt. technológiáját.

Ezzel szemben Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója előző cikkünkre válaszul azt közölte lapunkkal, hogy a környezetterhelés mértékét több száz millió forintos fejlesztésekkel egytizedére mérsékelték, és további ilyen jellegű beruházások zajlanak. A cégvezető emlékeztetett arra is, hogy egyetlen hatóság sem marasztalta el a Bakonyi Erőmű Zrt.-t, és még az önkormányzat által kezdeményezett bírósági perekben is elutasították a város keresetét.

"Meddig tűri még a környezetvédelmi hatóság, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. súlyosan szennyezze Ajka város levegőjét?" - tett fel írásbeli kérdését a környezetvédelemért is felelős földművelődésügyi miniszternek Rig Lajos (Jobbik) országgyűlési képviselője. A honatya állítása szerint az erőmű vezérigazgatója intézkedéseket helyezett kilátásba arra a július közepi levélre válaszolva, amelyben Ajka önkormányzata a szennyezés megszüntetését kérte. Az országgyűlési képviselő szerint azonban ennek semmilyen eredménye nincs. Rig Lajos visszautalt arra, hogy a városi önkormányzat megkereste a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (Energiahivatal) elnökét és az erőmű tulajdonosát, de nem jártak eredménnyel. Ajka egy új fűtőerőmű projektjére is pályázatot írt ki, ám az érdeklődők az Energiahivatal által rögzített hatósági ár keretei között nem látták megvalósíthatónak az új fűtőerőmű létesítését - írta kérdésében a képviselő. Emlékeztetett arra is, hogy időközben a Fejér Megyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi hatóság elrendelte az erőmű kéményére vonatkozó folyamatos kibocsátás-mérést, és a város önkormányzata is egy erre szakosodott társasággal méréseket végeztetett. A honatya megfogalmazása szerint: "A mérések megdöbbentőek. A 14 napos mérési ciklus alatt négy napon át a szálló por koncentrátuma meghaladta az egészségügyi határértéket."

A dolog lényege, hogy a korom és a pernye mindaddig akadálytalanul kerül a város légterébe, amíg a füstgáz hőmérséklete el nem éri a 138 fokot, és ezáltal szennyeznek. (A kéményekre szerelt szűrőfilterek csak ennél a hőmérsékletnél lépnek működésbe.) A Fejér Megyei Kormányhivatal Ajka városának ezt írta - idézte fel Rig Lajos: " A leválasztó berendezéseket az engedélyes folyamatos működtetni köteles, (...) üzemszünetekről a felügyelőséget haladéktalanul értesíteni kell." A képviselő szerint az erőmű elhallgatta, hogy a kazánok indításakor jelentkező problémák nem üzemzavarok.

"A Kormányhivatalhoz nem érkezett sem mérési jegyzőkönyv, sem más beadvány az Ajkai Önkormányzat által elvégeztetett imisszió (levegőterhelhetőségi szint) mérésekről, így a jelzett határértékről sincs tudomása. A Kormányhivatal megkereste Ajka Város Önkormányzatát, és kérte a mérési jegyzőkönyv megküldését, további intézkedések megtétele érdekében" - ezt válaszolt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Rig Lajosnak.

Németh Frigyes, az erőmű vezérigazgatója arra figyelmeztet, ha bezárnák az erőművet, akkor megoldhatatlan lenne hatezer otthon és a közintézmények fűtése, helyi ipari vállalkozások gőzellátása, és kiesne az ország villamosenergia igényének 1-1,5 százaléka. Megszűnne 300 munkahely, és nem folyna be évi 200-250 millió forint iparűzési adó.

Témák
Ajkapernye
2016.11.02 06:21

Oroszország nem viccel, a világ legnagyobb fegyverboltja akar lenni

Publikálás dátuma
2018.08.22 09:24

Fotó: AFP/
Érdekeltek vagyunk abban, hogy átvegyük a vezető szerepet – mondta Alekszandr Mihejev.
Oroszország a világ első számú fegyverexportőrévé akar előlépni – közölte a Roszoboronekszport orosz állami fegyverzetkiviteli vállalat vezérigazgatója kedden, a Moszkva melletti Kubinkában rendezett Armija-2018 haditechnikai fórumon. Alekszandr Mihejev – utalva a világ fegyvereladási rangsorát jelenleg vezető Egyesült Államokra – kijelentette:
„egyértelműen vannak ilyen ambícióink, mert az iparunk számunkra ezt lehetővé teszi. Érdekeltek vagyunk abban, hogy valakit elmozdítsunk és átvegyük a vezető szerepet.”
A Roszoboronoekszport vezetője elmondta, hogy Moszkva új katonai eszközöket vezet be a piacra: egyebek között a Karakurt típusú rakétahordozó kis korvettet, a Szprut úszó könnyűtankot, a Viking légvédelmi rendszert, a Tor sorozatvetők újabb változatát, valamint a későbbiekben az Armata harckocsit is. Mihejev nagyratörő bejelentésével kapcsolatban kételyeket támaszt, hogy az Egyesült Államok szankciókkal és szankciófenyegetésekkel igyekszik elriasztani az orosz fegyverek vásárlásától a potenciális vevőket. Az Sz-400-as Triumf légvédelmi rendszereket beszerző Törökország például a 2019-es amerikai katonai költségvetésről rendelkező törvény értelmében mindaddig nem vásárolhat F-35-ös vadászgépeket, amíg el nem áll a 2,5 milliárd dollár értékű oroszországi üzlet tervétől. Mihejev kedden közölte, hogy Moszkva jövőre kezdi el az Sz-400-asok leszállítását Ankarának. Törökország az első NATO-állam, amely a szövetség fegyverrendszereivel nem kompatibilis, fejlett orosz légvédelmi rendszert vásárol. A fórumon Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy az Armata harckocsik és a vele azonos platformon megépített haditechnika iránt óriási lesz a kereslet a világpiacon. Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország nem exportál olyan eszközöket, amelyeket maga még nem rendszeresített. Boriszov egyebek között közölte, hogy az orosz védelmi tárca megkezdte egy új, repülőgép-hordozókra telepítendő, helyből felszálló repülőgép konceptuális fejlesztését. A gép a hadiipari technológiai ciklus függvényében hét-tíz év múlva kerülhet sorozatgyártásba – tette hozzá. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a megnyitó ünnepségen közölte, hogy az Armija-2018 fórumra több mint 102 külföldi küldöttség érkezett Kubinkába, ahol 1500 vállalat mintegy 26 ezer terméke közül válogathat.
Szerző
2018.08.22 09:24
Frissítve: 2018.08.22 09:24

323,47 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a kedd esti 323,22 forintról 323,47 forintra emelkedett szerda reggel nyolc órára, a dolláré pedig 279,40-ről 279,44 forintra, míg a svájci franké 283,50-ről 283,93 forintra.
Szerző
2018.08.22 08:31
Frissítve: 2018.08.22 08:31