Előfizetés

Iskolabusz ütközött frontálisan, hatan meghaltak - Megrázó felvételek!

Publikálás dátuma
2016.11.01. 17:34
Forrás: Twitter
Hat halálos áldozata van egy kedd hajnalban történt buszbalesetnek az Egyesült Államokban, Baltimore városában. 

Egy menetrendszerű járat és egy iskolabusz ütközött össze a hajnali órákban Maryland állam legnagyobb városában. A város rendőrségének tájékoztatása szerint az iskolabuszon nem voltak gyermekek, s az áldozatok között sincs kiskorú. Hatan azonnal életüket vesztették, egy embert válságos állapotban szállítottak kórházba, s a baleset négy további áldozatát szintén kórházban ápolják. A balesetről készült videófelvételek tanúsága szerint a sárga iskolabusz frontálisan szaladt bele a menetrendszerű járatba.

A baleset okairól egyelőre nem adtak hivatalos tájékoztatást, de az első hírek arról szóltak, hogy az ütközés előtt a busz egy Ford Mustang személyautóval is ütközött, aminek a sofőrje szintén kórházba került.

Ötezer dollárt fizethet a néni egy illegális horrorjáték miatt

Publikálás dátuma
2016.11.01. 16:24
Illusztráció: Thinkstock
Ötezer dollárt követelnek egy 86 éves kanadai asszonytól, mert állítólag egy számítógépes horror játékot töltött le illegálisan - íra a CBC-re hivatkozva a 24.hu. 

A játék egy nukleáris világháború után, Moszkva földalatti-hálózatában játszódik, ahol mutáns szörnyekre kell vadászni (Dmitry Glukhovsky 2005-ös, Metro 2033 című regénye alapján készült). Az idős asszony akkor hallott először a játékról, amikor felszólítást kapott annak jogait birtokló cégtől, hogy azonnali hatállyal fizessen, mert illegálisan töltötte le a szoftvert. Elmondása szerint először csak viccnek gondolta a levelet, ám amikor a hatóságokhoz fordult, közölték vele, hogy a felszólítás szabályos. A legvalószínűbb, hogy valaki az asszony védetlen wifijén keresztül töltötte le a játékot, azt pedig majd a bíróság dönti el, ez mennyire bizonyítható és kell-e az idős nőnek fizetnie.

Őrizetbe vették a főszerkesztőt is - Ütős címlappal tiltakozik a lap (Fotók)

Publikálás dátuma
2016.11.01. 16:13
FOTÓK: Chris McGrath/Getty Images
"Nem adjuk meg magunkat" felirattal a címoldalán jelent meg a török kormánykritikus napilap, a Cumhuriyet (Köztársaság) keddi száma, miután hétfőn a hatóságok őrizetbe vették az újság főszerkesztőjét, több igazgatósági tagját és újságíróját, összesen 13 embert egy terrorizmus elleni intézkedés keretében. KATTINTSON A FŐ KÉPRE A TÖBBI KÉPÉRT!

A gyanúsítottak állítólag bűncselekményt követtek el a július 15-ei katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistái nevében, bár nem tagjai a terrorszervezeteknek.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az esetet a sajtó-, illetve véleményszabadság durva megsértésének, a történteket elfogadhatatlannak nevezte. Schulz ismételten a véleményszabadság, továbbá az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a török vezetőket.

FOTÓK: Chris McGrath/Getty Images

FOTÓK: Chris McGrath/Getty Images

A Cumhuriyet "a szabad sajtó elleni újabb puccsként" értékelte a rendőrségi fellépést és részletesen beszámolt az őrizetbe vételekre vonatkozó nemzetközi bírálatokról. A hiányzó publicisztikák helyei üresen maradtak. A Cumhuriyet emlékeztetett: a napilap első száma a modern, világi Török Köztársaság megalapítását követő évben, 1924-ben jelent meg.

Az újság ugyanakkor nem a legjelentősebb ellenzéki orgánum Törökországban. Napi eladott példányszáma 50 ezer körül alakul, míg a Sözcü című kemalista ellenzéki lapból naponta akár 290 ezret is értékesítenek. Ezzel az eredménnyel a Sözcü az írott sajtó harmadik-negyedik legnépszerűbb terméke egész Törökországban, szoros versenyben az őt megelőzőkkel újságokkal. A Cumhuriyet az utóbbi években oknyomozó-tényfeltáró tevékenységével került a nemzetközi figyelem középpontjába. 2015 májusában felvételeket közöltek arról, hogy a török titkosszolgálat 2014-ben fegyvereket szállított Szíriába. A cikk miatt Recep Tayyip Erdogan török elnök személyesen indított pert. Az államfő szerint a lap aláássa országa tekintélyét.

A Török Újságírók Egyesületének adatai alapján a hatalomátvételi kísérlet óta eltelt három és fél hónapban közel 170 médiumot állítottak le és 105 újságírót helyeztek fogságba országszerte. Jogvédő szervezetek úgy vélik: a tisztogatások nemcsak az összeesküvők, hanem a másként gondolkodók, illetve a kurd szeparatizmus támogatói ellen is irányulnak. Kedden Binali Yildirim török miniszterelnök a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén leszögezte, hogy nem riad vissza a nyugati kritikáktól. Közölte: a török kormány védi a sajtószabadságot, de az Európai Unióval (EU) alapvető a nézeteltérés a terrorizmus és a szabad média meghatározásában. Mint fogalmazott: Ankara gondja nem a sajtószabadsággal van, a terrorizmussal szemben járnak el. A kormányfő nehezményezte, hogy Európa mindig a médiát hozza fel kifogásként.

Yildirim a halálbüntetés tervezett visszaállításával kapcsolatban azt mondta, hogy az az alkotmányt érintő kérdés, amelynek módosításához többpárti megegyezésre van szükség. Mint fogalmazott: a változtatás "korlátozott mértékben" végrehajtható, de nem visszamenőleges érvénnyel. 

Devlet Bahceli, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke az ügyben kedden támogatásáról biztosította a kormányt, ami azonban még nem jelent kétharmados többséget a törvényhozásban, csak egy népszavazás kiírásához elegendő.