Búcsú Józsa Imrétől

Publikálás dátuma
2016.11.01. 19:33
Már halálos betegen FOTÓ: SZALÓKY BÉLA
Életének 63. évében elhunyt Józsa Imre színész; a Jászai Mari-díjas művészt hosszú, súlyos betegség után vasárnap érte a halál.

A fogyhatatlan energiáiról híres Józsa Imrét pokoli rossz volt a gyilkos kór miatt csontra soványodottan, erőtlenül látni. De váltig próbált bízni a felépülésében, mondogatta, hogy neki még helye van a színpadon. És lett is volna bőven. Csak a Játékszínben három szerepet kellett a betegsége miatt átosztani másra, de ott még megünnepelték, hogy a Vidor Fesztiválon nyár végén életműdíjat kapott.

Már halálos betegen FOTÓ: SZALÓKY BÉLA

Már halálos betegen FOTÓ: SZALÓKY BÉLA

Mondogatta, hogy reméli, nem ez lesz az utolsó díja. Hát sajnos, ez lett. A szórakoztatásért, a nevettetésért kapta, ami színészi pályája középpontjában állt. Tudott ő persze tragikus húrokat is pengetni, de alkata, kis termete sok mindent befolyásolt. Nem volt szálfatermetű hőstípus. Bár a Színház- és Filmművészeti Főiskolán egy jelenet erejéig lehetett Rómeó, de legendás osztályfőnöke, Várkonyi Zoltán közölte vele, „nehogy azt higgye, hogy talál az életben egy olyan hülye rendezőt, aki magára fogja osztani Rómeó szerepét.” Ettől még Várkonyi színházába, a Vígbe osztották be gyakorlatra, de nem maradt ott, áthívták a József Attila Színházba, a Dandin György előadásába, amiben Bodrogi Gyula volt a címszereplő, ő pedig mellette Csikaszt, a szolgát adta.

Ott ragadt a József Attila Színházban, ahol igazán ellátták szerepekkel. Beszéltem vele akkor, amikor a társulatot szélnek eresztették, szabadúszásra kényszerült, ezt meglehetősen nehezen viselte, ő, aki pályája elejétől ugyanahhoz az öltözőhöz, és ugyanazokhoz a kollégákhoz kötődött, akik közül most többen is igencsak szépen, és kiadós szeretettel nyilatkoztak róla.

Kis termetéhez férfias, már-már öblös hang párosult, ezzel nyugodtan játszhatott volna hősszerelmeseket, mint ahogy egyik legismertebb tevékenységében, a szinkronban, ezt meg is tette. A deszkákon sok kisember jutott neki, közülük tán a legemlékezetesebb, Chaplin figurája A kölyök című musicalben. Imádott golfozni, horgászni, rajongott a lovakért, szenvedélyes amatőr hajtó volt. Sokan szerették, népszerűségéhez nem férhetett kétség. Megrendítő korai távozása, hiszen tényleg helye lett volna még a színpadon.

Szerző

Európai elismerés Pierce Brosnannek

Publikálás dátuma
2016.11.01. 13:30
FOTÓ: Getty Images, Sean Gallup
Az Európai Filmakadémia közleményében indokolja Pierce Brosnan díjazását: Gazdag és sokoldalú karrierje elismeréseként, amely részben a kamerák előtt, részben pedig, producerként, a kamerák mögött folyt, Pierce Brosnan kapja idén az Európai Filmakadémia Európai Hozzájárulás a Világ Filmművészetéhez díját.

Pierce Brosnan számos filmszerepe között szerepel a Bruce Beresford rendezte Mister Johnson (1990), Brett Leonard filmje, A fűnyíró ember (1992), az 1999-es A Thomas Crown-ügy John McTiernan rendezésében, valamint a John Boorman rendezte A panamai szabó (2001), csak néhány az életműből. Akciófilm, vígjáték, romantikus film - Pierce Brosnantól mindent kaptunk. Volt KGB tiszt John Mackenzie 1987-es A negyedik záradék című filmjében, ő alakította Julian Noble-t Richard Shepard 2005-ös Matador című filmjében és Gideont a 2006-os David Von Ancken moziban, a Serafim falls - A múlt szökevényében. Joel Hopkins rendező Richard szerepét adta neki a 2013-as The Love Punch című filmjében, 2010-ben pedig Roman Polanski Szellemíró című művében alakította a korábbi brit miniszterelnök Adam Langet. Abba dalokat énekelt az apák egyikeként a Phyllida Lloyd rendezte Mamma mia! (2008) című filmben, s 1995 és 2002 között ő alakította James Bondot, a világ leghíresebb titkosügynökét a James Bond: Aranyszem, a James Bond: A holnap markában (alakításáért EFA jelölést kapott), a James Bond: A világ nem elég és a James Bond: Halj meg máskor című filmekben.

Saját produkciós cége van és eddig tizenegy filmet készített producerként.

Brosnan nemrég fejezte be a The Forighner című Martin Campbell-film forgatását, amelyben Jackie Chan oldalán szerepelt. Jelenleg a The Only Living Boí in New York című filmet forgatja Jeff Bridges társaságában és Marc Webb rendezésében, következő projektje pedig az Ernest Hemingway klasszikusa alapján, Martin Campbell rendezésében készülő A folyón át a fűák közé lesz.

A film világához való lenyűgöző elkötelezettsége elismeréseként az Európai Filmakadémia büszkén díjazza Pierce Brosnant az Európai Hozzájárulás a Világ Filmművészetéhez díjjal.

Pierce Brosnan a 29. Európai Filmdíjak tiszteletbeli vendége lesz december 10-én Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában.

Szerző

Eddig ismeretlen Bergman-kéziratból készül film

Publikálás dátuma
2016.11.01. 12:17
Ingmar Bergman FOTÓ: Getty Images, Evening Standard
Szenzációs leletre bukkant az Ingmar Bergman Alapítvány igazgatója: egy eddig teljesen ismeretlen forgatókönyv került elő, a legendás svéd rendező kézírásával, adta hírül október utolsó napján a Cineuropa internetes filmportál. 

A Hatvannégy perc Rebeckával című, rendkívüli értéket képviselő kéziratot az egykor Bergman otthonául szolgáló Farö szigetén működő archívum vezetője, Jan Holmberg találta meg. „Egyszerre csak ott volt a szemem előtt a kézzel írt forgatókönyv, amelyen ez állt: Farö, 1969. augusztus 7.”, emlékszik vissza az igazgató, aki szerint a felbecsülhetetlen értékű dokumentum magától Bergmantól került az archívumba. „Teljesen kész, befejezett kézirat, abban a tökéletes kivitelben, amely Bergmanra jellemző. Különösen izgalmas a felfedezés, mert Bergman hagyományos témái mellett egyfajta lázadó politikai hangot üt meg a női felszabadításról, ráadásul erőszakos szex-jeleneteket is tartalmaz. A könyv Rebecka, egy tanárnő portréja, aki hallássérültek iskolájában tanít.”

A svéd szakértők szerint a Hatvannégy perc Rebeckával című filmet annak idején Bergman két másik világhírű kollégája, a japán Akira Kuroszava és az olasz Federico Fellini együttműködésével akarta megvalósítani, azonban a terv kútba esett, s a kézirat fiókba került.

A fantasztikus lelet a hírek szerint új életre kel. A svéd Susanne Osten rendező, aki tíz éves hallgatás után éppen idén lépett a nyilvánosság elé új filmmel (A lány, az anya és a démonok), már elkészült az eddig ismeretlen Bergman-kézirat rádióra történt feldolgozásával. Első lépésben ugyanis rádiójáték formában ismerheti meg a közönség Bergman írását, a művet most november 6-án mutatják be Svédországban a SR P1 Drama rádióprogramban.

A film sem várat sokat magára: a tervek szerint Osten megrendezi nagyvászonra is az eredeti Bergman-forgatókönyvet. A kész művet 2018-ban, a rendező születésének 100. évfordulója tiszteletére mutatják be. Osten úgy nyilatkozott: „Ez az egyetlen olyan mű, amelyben Bergman történetesen feminista. Mindig is erős női karaktereket teremtett a filmjeiben, de itt egy lépéssel tovább megy. Ez az írása hihetetlenül merész, összetett és radikális.”

A legendás rendező születésének centenáriumára egy másik meglepetés is készül. A neves német rendező, Margarethe von Trotta, akit jó barátság fűzött Bergmanhoz, személyes portréfilmet készül forgatni. Fiával, a történelmi dokumentumfilmjeiről ismert Felix Moellerrel a nemzetközi filmvilág nagyjait és Bergman állandó svéd munkatársait szólaltatják meg a nagy svédre emlékezve.

Szerző