Orbánnal és más képviselőkkel tárgyalna a szakszervezet

Publikálás dátuma
2016.11.02 06:03
Boros Péterné FOTÓ: MKKSZ
Az önkormányzati hivatalok köztisztviselőinek érdekei mellett kétszer is sztrájkok szervezésével kiálló Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) kénytelen változtatni eddigi taktikáján, mert a kormány még csak nem is reagált érdemben a sztrájktárgyalásról szóló felhívásukra, holott ez törvényi kötelezettsége lenne.

Boros Péterné, a szakszervezet elnöke a Népszava kérdésére megerősítette, hogy a tagságuk kedvező változásokat vár, például a 8 éve változatlan közalkalmazotti bértábla módosítását és ennek hatására egységes 30 százalékos béremelést, amely jobb megélhetést biztosítana a településeken foglalkoztatott hivatalnokoknak is, de ennek eléréséhez nem elegendőek eddig használt eszközeik.

Ezért – bár az MKKSZ továbbra is a pártpolitikai semlegességet tekinti alapelvének -, a szakszervezet kapcsolatépítésbe kezdett minden parlamentben jelenlévő párttal, levélben fordultak a pártelnökökhöz, köztük Orbán Viktorhoz, a Fidesz vezetőjéhez is. A miniszterelnöknek címzett írás azt hangsúlyozza, érdekeltek abban, hogy a közszolgálati munkahelyek konfliktusmentesen legyenek. „Ezért tartjuk fontosnak, hogy a törvényalkotási munka felelős vezetőivel is kapcsolatot teremtsünk, azzal a szándékkal, hogy a döntéshozók még a programok megvalósítása előtt megismerhessék és figyelembe vehessék a végrehajtásban dolgozók helyzetét és véleményét. Ennek érdekében egyeztető megbeszélést kezdeményezünk” – hangzik a szakszervezet érvelése. A Fidesztől még nem kaptak választ a meghívásra, de elnökségi tagjaik már tárgyaltak az MSZP vezetőivel, név szerint Molnár Gyula pártelnökkel és Gúr Nándor alelnökkel. A jobbikos Pintér Tamás levélben kereste meg őket, hogy felajánlja „segítő együttműködését”, mondván, hogy amikor szeptemberben megkezdte munkáját az Országgyűlésben, vállalta, hogy közreműködik a szakszervezeteket érintő régóta megoldatlan ügyek előremozdításában.

Emlékezetes, hogy júniusban figyelmeztető sztrájkot, majd szeptemberben egész napos sztrájkot hirdetett az MKKSZ, mert a kormány korábbi ígéretei ellenére nem adott béremelést a helyi önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselőknek, holott a járási hivatalok kormánytisztviselőinek fizetését júliustól 30 százalékkal megemelte és erre ígéretet kaptak a központi hivatalokban dolgozók is. A szakszervezet sztrájktárgyalást kezdeményezett Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki viszont továbbküldte őket Rogán Antal propaganda miniszterhez. Ő pedig nem is reagált a kérésre, valószínűsíthető tehát, hogy Orbán Viktor sem reagál a mostani politikai egyeztetést kezdeményező levélre, de az MKKSZ vezetője szerint még vannak ötletek a tarsolyukban, hogy mivel lehetne kimozdítani a holtpontról a jelenlegi fagyos viszonyt a kormány és a szakszervezetek között.

Szerző

Páncélautót küldtek az Iszlám Állam hóhérának tartott férfiért és Polt személyesen két nyomozást ügyében

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:52
F. Hasszán elfogása
Fotó: tek.gov.hu
Embercsempészés miatt ítélték el, végül a legsúlyosabb váddal kellett szembenéznie F. Hasszánnak. A fiatal férfi mindent tagad.
Polt Péter személyesen kért nyomozást a szír férfi, F. Hasszán ellen, akit a Fővárosi Nyomozó azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam magas rangú vezetőjeként kivégzésekben vett részt – tudta meg a Népszava a gyanúsított ügyvédjétől, Kelen Lászlótól. A hatóságokat jócskán megmozgatta az ügy: információink szerint a 27 éves férfit hat TEK-kommandós vitte el talpig fegyverben egy páncélautóval Nyírbátorból, ahol a Menekültügyi Őrzött Befogadóközpontban őrizték, és Budapesten hallgatták ki.
A 27 éves férfit nem sokkal korábban ítélték el korábban embercsempészés miatt – egy barátja feleségét vitte volna illegálisan Magyarországról Franciaországba, amikor december végén Ferihegyen lebuktatták. Felfüggesztett börtönbüntetés terhe miatt akarták kiutasítani az országból, amikor több külföldi terrorelhárító csoport – információink szerint az antwerpeni elhárítás - is jelzést küldött róla a magyar hatóságoknak.
Védencem ellen három pontban nyomoznak: találtak egy felvételt, amin ő – vagy egy rá hasonlító férfi – hangosan élteti az Iszlám Államot; azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban, Homszban részt vett 20 ember meggyilkolásában; végül hamis iratok használatával is meggyanúsították – sorolta Kelen.
Az ügyvéd hozzátette, a vádhatóság mindhárom pontban csak valószínűsíti a férfi bűnösségét, aki egyébként következetesen tagad minden, ellene felhozott állítást. „Hang és írásszakértő részvételére is szükség lesz ahhoz, hogy kiderüljön, valóban védencem van a képeken, tényleg ő a kivégzések egyik elkövetője”. Kelen szerint sem bizonyított, hogy a szír állampolgárságú, de görög menekültstátusú férfi hamis papírokat használt – az ügyvéd szerint ezt a kormánysajtóban előszeretettel "migráns bankkártyának" nevezett szociális kártyával kapcsolatban vélelmezik; a férfi felesége viszont ugyanilyen papírokkal és kártyával élhet Görögországban.
Kelen László az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, védőként feladata , hogy bízzon védence állításaiban, ha azonban bebizonyosodik, hogy F. Hasszán tényleg bűnös, megérdemeltnek tartaná az akár életfogytiglani börtönbüntetést is. Az ügyvéd szerint azonban több olyan pont is van, ami a szír férfi ártatlanságára utal: F. Hasszán az eljárás során eddig végig következetesen ugyanazt állította, és akkor sem bizonytalanodott el, amikor megtudta: a beismerés esetén jóval enyhébb büntetést kaphat. „A terrorelhárító szolgálatoknak jóval többet ér egy beszédes rab, aki lebuktatja bűntársait és a terrorszervezet bujkáló tagjait, mint akit „csak” leültetnek – védencem ezt is megértette, mégis állította, hogy ártatlan, és bizonyítékot emlegetett, amik alapján nem vehetett részt a 2016-os gyilkosságokban” Az is ellentmondásos, hogy a magyar sajtóban elterjedt, a férfi a szíriai Homsz városában vett részt az Iszlám Állam mészárlásaiban, miközben Homsz 2016-ban már régóta a dzsihadistákkal is szembenálló Aszad-rezsim ellenőrzése alatt állt. 
F. Hasszán következő tárgyalására vasárnap kerül sor, ahol eldől, hogy a csak 72 órán át fenntartható őrizet után kiutasítják vagy le is tartóztatják. Ügyvédje az utóbbit valószínűsíti, mivel bűnösségének bizonyításához vagy cáfolatához hosszas eljárásra, külföldi hatóságoktól beszerzett információkra is szükség lesz. 
Annyi azonban biztos, hogy az eset politikai és kommunikációs szempontból úgy jöhet a kormánynak, mint egy falat kenyér: miután a Fideszt, „saját kérésére” felfüggesztették a Néppártban, csak még fontosabbá vált hangoztatni a sokszor ismételt alaptételt – vagyis a bevándorláspárti és bevándorláspárti erők küzdelmét, a migráció veszélyeit. Egy ilyen nyomozás pedig a gyanú megalapozottságától újabb témát, löketet ad bevándorlásról folytatott propagandának.
Frissítve: 2019.03.23 14:53

Így vesznek végső búcsút Baló Györgytől

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:28

Fotó: RTLKLUB.SAJTOKLUB.TV
Március 30-án, 14 órától tartják meg Baló György temetését a Farkasréti Temetőben, írja a Blikk. A család közleménye itt olvasható: ,,Volt emberek. Ha nincsenek is, vannak még.Csodák. Nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább."  (Kosztolányi Dezső) Családja és barátai március 30-án, 14 órától búcsúznak Baló Györgytől a Farkasréti Temetőben. Az esemény nem sajtónyilvános, de szeretettel várjuk azokat, akik az elhunytat tisztelték és szerették, ezért kegyeletüket le kívánják róni. Kérjük, hogy senki ne készítsen kép- és hangfelvételt, a média számára képes összefoglalót teszünk elérhetővé. Köszönjük, hogy ahogy eddig, úgy ezek után is tiszteletben tartják fájdalmunkat és lehetővé teszik az elhunythoz méltó, bensőséges búcsúzást. Kérjük a búcsúzni vágyókat, hogy csak egy szál virágot hozzanak, a csokorra vagy koszorúra szánt összeggel ajándékozzanak meg nehéz sorsú családokat vagy nemes célú szervezeteket. Köszönettel és tisztelettel, A gyászoló család Baló György, televíziós újságíró méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után életének 72. évében hunyt el március 18-án reggel.