Előfizetés

10 ember fulladt az idei viharok alatt a Balatonba

Publikálás dátuma
2016.11.01. 21:32
Illusztráció: Thinkstock
Egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt a Balatonon az idén, amely elmaradt, vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna, és a vízirendészeti jelenlét is folyamatosan biztosított volt - áll a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) tájékoztatásában, amit az október végén zárult viharjelzési szezon értékelésére adott ki.

A hat balatoni vízirendészeti rendőrőrsön 56 hajóvezető 17 szolgálati kisgéphajóval látott el szolgálatot. A tapasztalatok szerint nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség elsősorban rendőri intézkedésre, mentésre. Ennek legfőbb okai a hirtelen jött időjárás változások voltak. 

Az április elejétől október végéig tartó viharjelzés ideje alatt 10 ember fulladt a Balatonba. A BVRK munkatársai idén eddig 132 esetben 311 fürdőzőt, illetve hajózót mentettek ki a Balatonból. A tó számos fesztiválnak és vízi-rendezvénynek adott otthont, amelyek megfelelő biztosításában szintén nagy szerepe volt a viharjelzéseknek. A vízibiztonság érdekében végzett munkában nagy segítséget jelentettek idén is a vízimentő- és vitorlás egyesületek, továbbá a készenléti rendőrség által biztosított, naponta járőröző helikopterek.

Az idei nyárra a változékony időjárás volt a jellemző, mégis többen érkeztek a Balatonhoz, mint a korábbi években - ismertette a siófoki központú vízirendészeti kapitányság vezetője, Horváth László a siófoki képviselőtestület számára nemrég tartott beszámolójában. A tó 144 kijelölt, és ennél is több jelöletlen fürdőző helyén egy-egy nyári napon több mint 300 ezren töltötték  szabadidejüket. Idén 9 új balatoni fürdőhelyet is kijelöltek. 

Az idén kísérleti jelleggel bevezették, hogy a vízirendészet hajóin piros, illetve sárga zászlók kitűzésével is jelzik, ha első, illetve másodfokú viharjelzés van érvényben. A tapasztalatok alapján bevált a kezdeményezés, ezért javaslatot kívánnak tenni az érintett jogszabály módosítására.

Az idegenforgalmi szezonban a víziközlekedési szabályok megsértése miatt 607 esetben figyelmeztettek a vízirendőrök, és 190 esetben 209 fővel szemben tettek szabálysértési feljelentést, összesen 1,56 millió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki. A korábbi évekhez képest nagymértékű változás sem a bűncselekmények számában, sem az összetételében nem volt tapasztalható.

Egészségügyi törvények módosulhatnak

Tíz egészségügyi tárgyú törvény módosulhat, a változtatásokra Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tett javaslatot – írta a MedicalOnline.

Az indítvány egyebek mellett lehetőséget teremtene arra, hogy az országos tisztifőorvos közvetlen, országos szinten egységesen végrehajtandó intézkedéseket rendeljen el. Ezt a miniszter egy esetleges járványveszély kockázatainak minimálisra csökkentésével és a hazai járványügyi biztonság változatlan fenntartásával indokolta. A javaslat azt is tartalmazza, hogy az egészségügyért felelős miniszter jogosult az egy megyét érintő egészségügyi válsághelyzet kihirdetésére.

Leszakadóban a cigányság

A magyarországi 15–64 éves roma népesség nyolcvan százalékának még mindig csupán legfeljebb általános iskolai végzettsége van, miközben a nem roma lakosság esetében ez az arány csupán 20 százalék - írta a Központi Statisztikai Hivatal legújabb tanulmányára hivatkozva a Magyar Nemzet. 

A KSH 2014 óta követi nyomon külön a roma és nem roma lakosság munkaerőpiaci jelenlétét. Előrelépést az elmúlt időszakban alig látni, csupán a közmunkaprogram hozott némi „statisztikai javulást”: 2015-ben az előző évihez képest jobbak lettek a romák foglalkoztatási mutatói, sőt a javulás mértéke felülmúlta a nem roma népességét. Igaz, ez jórészt a közfoglalkoztatás bővülésének köszönhető: a dolgozó romák 42 százaléka közfoglalkoztatás keretében dolgozott 2015-ben, így minden ötödik közfoglalkoztatott roma volt.