A Hitlerrel együttműködő vezetőhöz hasonlították a dalai lámát

Konrad Henleinhez, a csehországi szudétanémetek egykori vezetőjéhez hasonlította a dalai lámát Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kedden Prágában. A miniszter később a Twitteren elnézést kért a nem megfelelő hasonlatért.

Lubomír Zaorálek a legfelsőbb cseh politikai vezetők keddi találkozója után nyilatkozott, amelyen az államfő, a kormányfő és a két parlamenti házelnök, megerősítette, hogy a bírálatok ellenére továbbra is helyesnek tartják múlt heti Kína-nyilatkozatukat, miszerint Csehország Kína-politikája változatlan. A közös nyilatkozatot azután adták ki, miután Kína nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy Daniel Herman cseh kulturális miniszter hivatalosan fogadta Prágában a dalai lámát. 

"A dalai lámával való találkozót a kínai kormány olyannak tartja, mintha nálunk valaki Konrad Henleinnel találkozgatott volna, amikor hivatalos kormányunk volt" - nyilatkozta Zaorálek újságíróknak. Konrad Henlein a két világháború közti időszakban Csehszlovákiában megalakította a Szudétanémet Pártot, amely együttműködött az Adolf Hitler vezette német náci rendszerrel. Kína szeparatistának tartja a dalai lámát. 

"Olyan hasonlattal éltem, amely nem volt megfelelő, tudatosítom, hogy túlmentem egy határon" - írta később a Twitteren közölt bejegyzésében a miniszter. "Ezzel a szélsőséges példával szerettem volna érzékeltetni, hogyan láthatja Kína a dalai lámával való találkozásokat" - magyarázkodott Zaorálek.

A dalai láma hivatalos fogadása, illetve a legfelsőbb cseh politikai vezetők Kína-nyilatkozata továbbra is éles viták tárgya Csehországban. Marián Jurecka, cseh mezőgazdasági miniszter kedden közölte, nem utazik Kínába, mert ottani partnerei lemondták a vele való találkozókat. Jurecka, akárcsak a dalai lámát hivatalosan fogadó Herman, a kormánykoalíciós kereszténydemokrata párt tagja. 

Szerző

Visszaszorulhat az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam Moszul majd Rakka elvesztése után várhatóan kizárólag szír területekre szorul majd vissza - mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő kedden.

A szakértő elmondta, az Iszlám Állam gyengülő katonai ereje ellenére továbbra is jól működteti propagandagépezetét, amelynek egyik eleme, hogy Marokkótól Indonéziáig magára vállal szinte minden terrorcselekményt. Kis-Benedek József kiemelte, az egyre keményebb európai fellépés miatt nem várható, hogy az Iszlám Állam erőteljesebben megjelenne a kontinensen, a terrorszervezet "leányvállalata" ehelyett elsősorban Közép-Ázsiában válhatnak aktívabbá.

Szerző
Témák
Szíria

Hillary Clinton mellett állt ki a világhírű filmes magazin is

Publikálás dátuma
2016.11.01. 21:37
FOTÓ: Justin Sullivan/Getty Images
Az amerikai filmvilág és szórakoztatóipar lapja, a Variety is Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet támogatja. 

Az Egyesült Államok legismertebb filmes és szórakoztatóiparral foglalkozó magazinja, a Variety, 111 éves történetében először nyilvánított véleményt az elnökválasztás ügyében. Kedden megjelent számában a tekintélyes lap Hillary Clinton elnöksége mellett foglalt állást. 

A lap két társszerkesztője által jegyzett - és a főszerkesztő és a kiadó nevében közzétett - állásfoglalás leszögezi: "úgy gondoljuk, hogy Hillary Clinton nemcsak a legjobb jelölt, hanem az egyetlen jelölt". Majd a szerzők kifejtik részletesebben is, hogy miért Clintont tartják alkalmasnak. Utalva más lapok korábbi Clinton melletti kiállására, hangsúlyozzák, hogy a demokrata párti jelölt tapasztalt és higgadt politikus, mély és átfogó ismeretekkel és tudással felfegyverzett és évtizedek óta dolgozik a köz érdekében. "Egész életében a társadalmi igazságosságért küzdött, harcolt a nők, a gyermekek, a családok, a fogyatékkal élők, a farmerek, a veteránok és a meleg közösségek jogaiért. Olyan fontos kérdésekkel foglalkozott, mint a globális klímaváltozás, a faji egyenlőtlenség, és a fegyveres erőszak járványa" - szögezi le az állásfoglalás. S azt is fontosnak tartja megemlíteni, hogy Hillary Clinton "nem undok", ahogyan Donald Trump republikánus jelölt a harmadik elnökjelölti vitában minősítette őt. Az állásfoglalás kitér arra is, hogy Hillary Clinton széleskörű támogatást élvez a  szórakoztatóipar egészében. 

A Variety támogatása csatlakozik a nagy és befolyásos amerikai lapok már korábban kinyilvánított állásfoglalásaihoz Hillary Clinton elnökségének támogatásában. Hillary Clintont nemcsak a demokratákhoz hagyományosan közel álló lapok biztosították támogatásukról, mint például a The New York Times, a The Washington Post vagy az Atlantic, hanem az évtizedek óta hagyományosan (vagy mindig) republikánus jelöltet támogató orgánumok is, köztük a két  texasi lap, a Dallas Morning News és a Houston Chronicle, vagy az Arizona Republic, amely 126 éves történetében most először támogat demokrata párti elnökjelöltet, csakúgy, mint az ohiói Cincinatti Enquirer, amely utoljára 1916-ban állt ki demokrata párti jelölt mellett.

Szerző