Gyöngyösi lehet a baljós kapocs

Publikálás dátuma
2016.11.02 17:42

Fotó: /
Akármerre nézünk, mindenfelől az az információ köszön szembe, hogy a Jobbiknak, legalábbis képviselőin keresztül kapcsolata lehet a rendőrgyilkosságig is eljutó szélsőségesekkel. A Népszava birtokába került fotón Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő tárgyal bizalmasan a hungarista mozgalom egyik prominensével, illetve a nyíltan oroszbaráttá vált szélsőjobbos „fiókszervezetek” képviselőjével. Eközben a párt jogosan, de álságosan tereli a figyelmet Orbán Viktor szaúdi szomszédja ügyére.

Nemzetbiztonsági kockázatot jelent a szaúdi üzletember, Ghaith Pharaon személye, illetve az, hogy a kormány közvetlenül segíti a férfi üzleti tevékenységét, és fél év alatt nem tettek semmit elfogása és kiadatása érdekében - mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke jelezte: a Jobbik mindent megtesz, hogy a kormányt az ügyben számon kérje, és Orbán Viktort is megszólalásra kényszerítse. A politikus felidézte: a párt fél éve kezdett nyilvánosan foglalkozni Ghaith Pharaonnal, akit több mint egy évtizede köröz az FBI és az Interpol, és egy francia parlamenti határozat szerint összefüggésbe hozható a terrorizmus finanszírozását segítő pénzügyi műveletekkel. A szaúdi üzletember a kllügyminisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőházzal közös export-import céget hozott létre, a volt Postabank-székházat pedig a miniszterelnök veje, Tiborcz István vállalkozásától vette meg.

Gyöngyösinek alapvetően igaza van, de figyelnünk kell arra is, hogy pártja nehezen magyarázható kapcsolatokat ápol(t) a legszélsőségesebb jobboldali szervezetekkel. Egyebek mellett a rendőrgyilkossággal gyanúsított bőnyi Győrkös István alapította Magyar Nemzeti Arcvonallal (MNA). A példátlan bűneset ráirányította a figyelmet a legális, illetve az illegális mozgalmak közötti veszélyes összefüggésekre. Továbbá arra, hogy a magyar hatóságok évtizedek óta hagyták tevékenykedni a militáns egységeket, amelyek fegyveres, katonai kiképzőtáborokat is működtettek. Már a '90-es évektől a hatóságok látókörében volt Győrkös István MNA-ja. Eredeti neve a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportok volt. 1992-ben büntetőeljárás indult ellenük, s Győrköst is – egyebek mellett közösség elleni izgatás és lőfegyverrel visszaélés miatt – felfüggesztett börtönre ítélték.

Meggyőződéses újfasiszta, aki a legnyíltabban hangsúlyozza interjúiban, hogy nemzetiszocialista állam előkészítésén dolgozik Magyarországon – írta róla 1993 júniusában a Nouvel Observateur francia lap, amely a magyar szkinhedeknek szentelt kétoldalas képes tudósítást. Sőt, ugyanabban az évben az akkori amerikai külügyminisztérium emberi jogi jelentésében is név szerint hivatkoztak rá, mint ismert magyar neonácira. A szkinhedek körében is országos ismertségre szert tevő – önmagát a Hungarista Mozgalom kizárólagos vezetőjének kikiáltó Győrkös – 1999-re nemzetközi szintű demonstrációvá fejlesztette a Becsület Napja megemlékezést. A Blood and Honour Hungária és a Hungária Skins (valamint egyéb nemzetiszocialista bőrfejű csoportok) később eltávolodtak a mintegy száz főt aktivizálni képes MNA-tól. Győrköst, és szervezetét – amely széthullott és más formációkban alakult újjá – közvetve a Jobbikhoz köti a közvélemény. Egy lapunk birtokába került fotón Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő egy másik férfi társaságában - tudomásunk szerint a nemzetiszocialista-hungarista-antiszemita, fegyveres kiképzéseket is tartó új mozgalmak egyik fontos személyiségével, Sz. Gáborral – tárgyal egy kávéházban.

Gyöngyösiről közismert, hogy 2012. november 26-i parlamenti felszólalásában felszólította a kormányt, hogy mérje fel „azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. Gyöngyösi másnap úgy nyilatkozott, parlamenti felszólalásában félreérthetően fogalmazott, és valójában csak „a magyar kormányban és országgyűlésben potenciálisan jelen lévő izraeli-magyar kettős állampolgárok által előidézett nemzetbiztonsági kockázatra” kívánta felhívni a figyelmet.

A jobbikos képviselőnek egy átlagos magyar fiataltól igencsak eltérő az életútja. Édesapja külkereskedőként dolgozott, így gyermekkorát Egyiptomban, Irakban, Afganisztánban és Indiában töltötte. Gyöngyösi 2006 ősze óta vesz részt a Jobbik munkájában. Elképzelése szerint Magyarország külpolitikájában a Kínával, Oroszországgal, Kazahsztánnal és Törökországgal való kapcsolatoknak kellene meghatározó szerepet játszaniuk. Kiáll a palesztin néppel való - Izraellel szembeni - szolidaritás mellett és szorgalmazza a magyar katonák hazahívását Afganisztánból.

Mindezek után, a szélsőjobboldali indíttatás és az oroszbarát ideológia okán joggal vált uralkodóvá a bőnyi gyilkosság kapcsán az az elképzelés, hogy a Győrkös-féle szervezet a Jobbikhoz is kötődik. Ezt erősíti a Fidesz kommunikációja is, amely azt hangsúlyozza, hogy tudomásuk szerint a Jobbik több képviselője is kapcsolatot tart vagy tartott fenn olyan szervezetekkel, mint az MNA és utódai. Erről tanúskodik a lapunk birtokába került fotó is.

A Győrkös vezette csoport sajátos ideológiát képviselő, vélhetően az orosz titkosszolgálat által mozgatott paramilitáris szervezetté vált. Ennek legnyilvánvalóbb jele a Győrkösék által létrehozott Hídfő elnevezésű hírportál, amely mára oroszországi URL-címre (hidfo.ru) költözött. A Nyugat- és EU-ellenes oldal teljesen leplezetlen orosz propagandát folytat, miközben szimpatizál az európai szélsőjobboldallal és a szélsőbaloldallal egyaránt. Másfelől viszont az is tény, hogy a Hídfő sosem foglalkozott kiemelten a Jobbik ügyeivel.

Sok forrás szerint az oldal jelenleg közvetve vagy közvetlenül, de az orosz titkosszolgálat irányítása alatt áll. Azokról a szolgálatokról beszélünk, amelyekkel a Jobbikot is számtalanszor hírbe hozták. És amely szolgálat tagjai – némelyek diplomata fedésben - szintén több forrás szerint rendszeresen együtt gyakorlatoztak a szélsőséges magyar fegyveresekkel.

Ahogy a Political Capital blogja már 2014-ben megírta, a Hídfő marginális helyzete ellenére szokatlanul jól értesült, például már 2013-ban „megjósolta” az ukrajnai orosz beavatkozás lehetőségét egy újabb ukrán „narancsos forradalom” esetére. Ez volt továbbá az a hírportál, amelyre hivatkozva 2014 nyarán az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg Magyarországot, hogy fegyvereket, köztük T-72-es tankokat szállít Ukrajnának, megsértve az uniós fegyverexport szabályait.

Egyes vélekedések szerint a Jobbik elmarasztalható a holdudvarába tartozó extrém szervezetek, így például a Betyársereg, a Farkasok, vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom miatt, de az MNA nem tartozik ezek sorába. Vagy nem más ez sem, csak közönséges konspiráció. Azt is vélelmezhetjük, hogy a Jobbik és a nála jóval radikálisabb hungarista szárnyak a konszolidált – „cukisodó” -, magát a Fidesszel szemben meghatározó és kormányra készülő párt képét mutató átalakulás érdekében formálisan nem tartanak kapcsolatot, de az információcsere, a kooperáció működik.

Szerző
2016.11.02 17:42

Kezdődik a tél – Kedden is havazás várható

Publikálás dátuma
2018.11.19 14:40

Fotó: MTI/ Mohai Balázs
Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Többfelé havazott hétfőn Magyarországon, egyes területeken néhány centiméteres hóréteg is kialakult. Kedden a nyugati határvidéken várható havazás, az Alpokalja magasabban fekvő részein akár 10 centiméter vizes hó is összegyűlhet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, és többfelé valószínű eső, az Alpokalján és a hegyekben havas eső, hó is várható. Az északkeleti, keleti szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között várható, északkeleten lesz az enyhébb idő. Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt. Az előrejelzés szerint az Alpokalján reggelig 5-10 centiméter vizes, tapadó hó eshet, kedd délutánra pedig a Soproni- és a Kőszegi-hegységben a hóvastagság meghaladhatja a 10 centiméter, de a lehulló hó mindenütt olvadni fog.
Szerdán többnyire borult lesz az ég, szórványosan, főként nyugaton és délen várható eső. Az északkeleti szél a Tiszántúlon megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.
Csütörtökön is borult lesz az ég, de északkeleten szakadozottabb lehet a felhőzet. Elszórtan, elsősorban nyugaton valószínű eső, többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között várható. 
Pénteken egyre nagyobb területen szakadozottá válik, többfelé csökken is a felhőzet, a legtöbb felhő a nyugati határ mentén valószínű. Számottevő csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között lehet.
Szombaton, napközben erősen megnövekszik a felhőzet, estefelé helyenként eső is lehet. A délkeleti szél megélénkül. Hajnalban, reggel foltokban ködre is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.
Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég, több helyen eső várható. Többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között várható.
2018.11.19 14:40
Frissítve: 2018.11.19 14:40

Horn Gyula vállára áll az MSZP és baloldali kutatóműhelyt épít

Publikálás dátuma
2018.11.19 14:33

Fotó: / Szalmás Péter
– Horn Gyula Magyarországot a Nyugat felé fordította, múltba révedés helyett inkább megalapozta az ország jövőjét, és megvédte az egyszerű emberek, a kisemberek érdekét az elittel szemben – sűrítette az egykori miniszterelnök érdemeit egy összetett mondatba Tóth Bertalan pártelnök az MSZP budapesti szervezete rendezte Horn-konferenciáján. Amivel a párt célja nem pusztán a múltidézés, hanem az, hogy „Horn Gyula tanulságait” össze lehessen vetni a ma megélt társadalmi folyamatokkal. Ennek szellemében a több mint három órás konferencián szóba került a Horn-kormány teljesítménye, visszaemlékeztek a NATO-tagsághoz vezető erőfeszítésekre, felidézték az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítését, taglalták a akkori médiaviszonyokat – és nem utolsósorban összevetették az akkori és a mai „kétharmad” politikai viszonyrendszerét. (utóbbiról csak annyit: Horn Gyula kétharmados kormányzati többsége birtokában sem gondolta úgy, joga van átírni az alkotmányt össztársadalmi egyetértés nélkül.) A volt miniszterelnök ezúttal „keresztszülői” minőségben is szóba került, Molnár Zsolt, ugyanis a konferencia helyszínéül szolgáló Villányi úti konferencia-központ a közeljövőben Horn Gyula nevét veszi fel – jelentette be az MSZP budapesti elnöke. Molnár Zsolt felolvasta ifjabb Horn Gyula levelét is, amelyben az egykori miniszterelnök fia arra hívta fel a figyelmet: különböző mérések alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a társadalom az 1994-98 közötti Horn-kormány tartja a rendszerváltást követő kabinetek egyik legjobbjának. Nem véletlen, helyezte kontextusba ezt a tényt ifjabb Horn Gyula, hogy az MSZP-re nézve negatív következményekkel járt, hogy korábban nem dolgozott ki egy baloldali hagyományokra építő, de modernizált baloldali világképet, programot – ugyanis így a párt így nem tudott érzelmi kapcsolatot létesíteni a választókkal, különösen a fiatalokkal. – Amikor a 2004 és 2009 közötti katasztrofális kormányzati teljesítmény miatt az MSZP kormányzóképes imidzse elpárolgott a párt mély gödörbe zuhant, ahonnan azóta sem tudott kikecmeregni, deklarálta ifjabb Horn Gyula, aki azért semmiképp nem temetné a szocialistákat, hiszen 1990-ben is a párt végét jósolták, de négy év kemény munka után az MSZP mégis kormány tudott alakítani. Tóth Bertalan egy szimbólumot emelt beszédébe. A napokban emlékezett ugyanis Európa az első világháború lezárásának századik évfordulójára, az MSZP elnökét megérintette, hogy a francia elnök és a német kancellár egymásba karolva rótták le a tiszteletüket. – Felháborító és elkeserítő, hogy az uniós nemzetek közös megemlékezésén nem vesz részt a magyar miniszterelnök – hangsúlyozta Tóth. A politikus szerint ki kell mondanunk: ma Európában szélsőjobboldali veszély van. Rendkívül fontos, hangsúlyozta Tóth Bertalan, hogy Horn Gyula üzenetét hogyan fordítják le napjainkban. Éppen ezért, hogy ne legyen hiba az értelmezésben, be is jelentette, hogy a Villányi Úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány létrehozta a Szociális Demokráciát Kutató-elemző Intézetet. A pártelnök szerint ezzel az MSZP teljesíti évtizedes tartozását, miszerint egy baloldali szellemi műhelyt épít. Az intézet természetesen nemcsak a múltra koncentrál, illetve nemcsak a pártpreferenciákat méri, hanem a napi politikától ellépve próbálja elemezni, mi zajlik magyar társadalomban. 

Nem mindenki volt oda az egykori miniszterelnöktől

Nemcsak politikusok tartották előadást, hanem szakértők is: például Lakner Zoltán, a 168 óra főszerkesztő-helyettese, politológus. Lakner piros nyakkendőben érkezett, de ezzel udvariassága véget is ért. Ugyanis úgy vélte, hogy bár kívülálló, de szerinte Hornnak nem volt átfogó politikai víziója. Azt a politológus egyébként kézenfekvő megoldásnak tartja, hogy az MSZP abba a politikusba kapaszkodik, aki a leghosszabb ideig volt a párt elnöke és egy karanténba zárt pártból győztes politikai erőt csinált. Lakneren kívül előadást tartott még Pulai András, a Publicus Intézet és Tóth Csaba a Republikon Intézet stratégia igazgatója, Németh Péter, a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője, Herényi Károly, az MDF parlamenti frakciójának vezetője, Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, Kovács László, az MSZP volt elnöke, Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány kuratóriuma elnöke, valamint Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője.

2018.11.19 14:33