Tömegdemonstrációk Dél-Afrikában

Érzékeny jogi – s ezzel együtt politikai – vereséget szenvedett tegnap a dél-afrikai államfő. 

A jó ideje korrupcióval vádolt Jacob Zuma ellen ítélve, egy pretóriai bíró az elnök számára kényes vizsgálati anyag nyilvánosságra hozatala mellett döntött. Ezzel párhuzamosan egy sor nagyvárosban zajlottak tömegdemonstrációk, a Zuma posztjára kerülése óta páratlan hevességű tüntetéseken az államfő távozását követelték.

Zuma ellen formálisan az a vád, hogy összeférhetetlen kapcsolatokat ápolt vagyonos üzletemberekkel. Ám a 355 oldalas vizsgálati jelentés, amelynek közzétételét az elnök minden eszközzel megpróbálta megakadályozni, ennél kiterjedtebb, s számos olyan esetet dokumentál, amikor a gazdasági előnyszerzés összekapcsolódik politikai szívességkérésekkel és pénzügyi visszaélésekkel. Az államfői poszt mellett egyben a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt vezetőjeként ténykedő Zumát számos alkalommal vádolták már meg korrupcióval, de mindeddig képes volt elkerülni a bukást. A jelentés ezúttal sem olyan kemény, mint az ellenzék remélte, Zumát mindössze arra kötelezi, hogy 30 napon belül nevezzen ki vizsgálóbizottságot a korrupciós ügyek feltárására

A politikus pretóriai irodája közelében tartott demonstrációt a rendőrség végül vízágyuk bevetésével oszlatta szét.

Szerző

Fájdalmas lehet a Gibrexit

Gibraltár helyzetét jócskán összezavarta, hogy a britek a Brexit mellett foglaltak állást a június 23-i népszavazáson. 

Az ABC című spanyol lap úgy értesült, hogy a mintegy 300 éve brit tengerentúli területnek számító, London fennhatósága alatt álló Szikla lakossága ingadozik: inkább feláldoznák a brit állampolgárságot, de tagjai maradnának az Európai Uniónak. A gibraltári lakosság 96 százaléka az unióban maradás mellett voksolt a David Cameron kormányfő által kezdeményezett népszavazáson.

Gibraltár megélhetésének alapja ugyanis az EU egységes piacához tartozás, az áruk, munkaerő és tőke szabad áramlásának fennmaradása, ezért az ABC szerint a Gibraltárt irányító helyi kormányzat élén álló főminiszter kampányt indított, hogy a Brexitet ne kövesse a helyi lakosságot igencsak fájdalmasan érintő Gibrexit. A spanyol konzervatív lap szerint Fabian Picardoe helyett azt támogatná, hogy London írjon ki egy második referendumot a brit EU-tagságról. Picardo azonban cáfolta az értesülést, hogy a gibraltáriak a brit szigetországétól eltérő kapcsolatrendszert akarnának az EU-val. A főminiszter azt állítja, ennek éppen az ellenkezőjét jelentette ki, s úgy véli, nincs szükség második népszavazásra, mivel bármi is történjen, a gibraltáriak a brit korona fennhatósága alatt akarnak maradni.

Szerző

Elmarad az ázsiai hármas csúcs?

Japán, Dél-Korea és Kína hármas csúcstalálkozót tartana december 3-4-én, a találkozót Tokió kezdeményezte, de még mindig nem tudni, Peking elfogadja-e az invitálást.

A meghívókat már szeptemberben kézbesítették, s az Abe-kormány még Vlagyimir Putyin orosz elnök december közepére tervezett tokiói látogatása előtt meg akarta volna tartani az összejövetelt, de a kínaiak továbbra sem jelezték vissza, hogy hajlandók-e azon részt venni – jelentette az Aszahi című japán napilap.

Abe Sinzojapán kormányfő a szeptemberben, Laoszban tartott kelet-ázsiai csúcstalálkozón a dél-kínai-tengeri területi vitákban a délkelet-ázsiai államokkal közös (Kína-ellenes) platformra helyezkedett, s Tokióban úgy vélik, Peking emiatt nem akar részt venni a tervezett találkozón. A hágai nemzetközi választott bíróság júliusban a Fülöp-szigeteknek adott igazat Kínával szemben, elutasítva Peking agresszív katonai terjeszkedését a nemzetközi vizeken. Kína nem ismeri el a hágai döntést, de a területi viták diplomáciai megoldását ígérte.

A decemberre tervezett hármas csúcs végül elképzelhető, hogy teljesen elmarad, miután időközben Dél-Koreában súlyos válság robbant ki, s még az sem kizárt, hogy alkotmányos vádemelési eljárást indítanak Pak GunHje elnökasszony ellen.
A három állam 2008-ban tartott először csúcsszintű tárgyalást, s 2012-ig felváltva vállalták a házigazda szerepét. Legutóbb, három év kihagyás után Szöulban rendezték meg tavaly a hármas találkozót.

Szerző