Már ki is mondják: nem lesz Népszabadság

Publikálás dátuma
2016.11.03. 09:56
Csak az emléke marad? FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Az új tulajdonosnak nem áll szándékában a hatvanéves Népszabadság újraindítása – mondta el a lap szakszervezeti titkára, miután tárgyalt a Mediaworks kiadó elnök-vezérigazgatójával, Liszkay Gáborral - írja a Magyar Nemzet.

Hargitai Miklós a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kifejtette: a csoportos létszámleépítés költsége a végkielégítések miatt mintegy 200-300 millió forint lenne, de amíg ez nem következik be, fizetni kell a felfüggesztett dolgozókat. „Úgy látjuk, hogy a csoportos leépítést a jelenlegi vezetés ugyanúgy próbálja elkerülni, mint az előző. Nyilvánvaló, hogy nekik is kényelmetlen ez a helyzet, mert ott van hetven-egynéhány ember, akiknek munkát nem tudnak, viszont fizetést kénytelenek adni” – vélekedett Hargitai.

A cikket itt olvashatja!

 Pert nyertek a népszabisok a Mediaworks ellen

Megsértette a Munka Törvénykönyvének szabályait a Mediaworks Zrt., mert nem kérte ki a munkavállalók képviselőinek előzetes véleményét, mielőtt a Népszabadság bezárásáról döntött – ezt mondta ki elsőfokú végzésben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

A Népszabadság üzemi tanácsának elnöke, Danó Anna a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével indított pert a munkáltató Mediaworks ellen. A Munka Törvénykönyve (MT) kimondja, hogy a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedést megelőzően legalább tizenöt nappal ki kell kérni az üzemi tanács véleményét. Danó és a TASZ azt kérték a bíróságtól, hogy mondja ki, a Mediaworks jogsértést követett el, amikor ezt elmulasztotta - írja a hvg.hu.

"Bízunk benne, hogy a Mediaworks vezetősége végre elismeri az elkövetett jogsértéseket, és a munkajog szabályai szerint jogszerűen és méltányosan rendezi a hetek óta bizonytalanságban tartott munkavállalók helyzetét. A Népszabadság letarolásával a sajtószabadságon esett csorba már nem küszöbölhető ki, de a több tucat munkavállaló jogait köteles tiszteletben tartani az új tulajdonos vezette Mediaworks is" – mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ szólásszabadság programjának vezetője.

Részletek itt!

Szerző
Frissítve: 2016.11.03. 13:42

Balog: emlékezzünk gyertyagyújtással a mártírokra!

 November 4-én, az '56-os forradalom leverésének 60. évfordulóján már nemcsak a hősök, az áldozatok előtt is tisztelgünk. Az 1956-os emlékbizottság mindenkit arra kér, hogy péntek este 7 órától gyújtson gyertyát a mártírok emlékére - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az emlékbizottság elnöke a nemzeti gyásznap alkalmából.

Balog Zoltán kiemelte: a gyertyagyújtás szimbolizálhatja, hogy miközben rengeteg dologban vitatkozunk Magyarországon, van, amiben mindannyian egyetértünk. Kell, hogy legyenek közös pontok, és a Magyarország szabadságáért küzdő, azért életüket áldozó hősök, áldozatok előtti tiszteletadásban pártállástól, vallástól és kortól függetlenül találkozhatnak és megélhetik összetartozásukat az emberek.

A tárcavezető a 60 évvel ezelőtti, reménytelen ellenállásról azt mondta: a magyarokra jellemző, hogy amikor úgy gondolják, hogy az igazság, a szabadság ügye mellett kell kiállniuk, akkor nem mérlegelik az esélyeiket. Nem véletlen - tette hozzá -, hogy miközben sok helyen volt lázadás, Magyarország volt az egyetlen európai ország, amely fegyvert is fogott a megszálló szovjet hatalommal szemben.

A miniszter rámutatott: november 4-től az emlékezésnek a korábbinál is intenzívebb időszaka kell, hogy következzen, hiszen a szovjet csapatok bevonulása után a sortüzek, a reménytelen küzdelem, majd a perek időszaka következik. Sorra születtek tehát a hősök és a mártírok, emellett "egyre többen mocskolták be kezüket igazságtalan, minden jogalapot nélkülöző tettekkel, ítéletekkel", és ez folyamat több évig tartott. Még 1958 után is voltak perek, és voltak olyan fiatalok, akik évekig raboskodtak a siralomházban, mert kivégzésükkel megvárták, amíg nagykorúak lettek - idézte fel.

Balog Zoltán kitért arra, hogy a forradalmat követő 33 évnyi hallgatás, sőt tagadás és hazugság után 27 éve lehet elmondani és kutatni az igazságot. Ennek eredményeként lassan nevük, arcuk lesz a hősöknek és az áldozatoknak, de arcuk és nevük kell, hogy legyen a tetteseknek is. A hősökre és az áldozatokra emlékezés ideje után "el kell jönnie a tettesek, az elkövetők idejének is", "amikor arról beszélünk, hogy kik követték el a gyilkosságokat", mert csak ezzel lehet elégtételt szolgáltatni a mártíroknak.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy mindenki megossza személyes emlékeit, és azt is, hogy a különböző társadalmi csoportok, nemzeti közösségek megtalálják saját 56-os hőseiket. Példaként említette a roma hősöket, köztük Cziffra György zongoraművészt, akikről ma több szó esik, mint korábban bármikor.

Balog Zoltán szólt az 56-os emlékbizottságról is, melynek egyik legfontosabb feladata volt, hogy elérje a rendszerváltoztatás után születetteket, azt a generációt, amely nemcsak a forradalomnak nem volt részese, de az elnyomásról sem lehet semmiféle konkrét, személyes tapasztalata. Mint mondta, őket szerették volna megszólítani a fal- és fényfestésekkel, a különböző interaktív kiállításokkal.

A Terror Háza Múzeum 56-os kiállításán például felvehető egy VR- (virtual reality) szemüveg, amelynek segítségével viselője ott lehet a vörös csillag leverésénél, vagy három dimenzióban követhet végig egy kihallgatást az ítélethirdetésig, "keresheti, hogy ki a vádlott, míg rá nem döbben, hogy ő maga ül a vádlottak padján, ő az, aki nem válaszol, akinek elszorul a torka, és aki fölött kimondják az ítéletet" - fogalmazott az emlékbizottság elnöke.

Balog Zoltán szólt az olasz futballcsapat, a Lazio indulójának dallamára kiírt dalszövegíró-pályázatról is. A dal eredetileg az 56-os forradalom 10. évfordulójára készült, és a pesti srácokról szól, idővel azonban a római csapat himnuszává vált, és a szurkolók minden meccsen eléneklik. Az alapvetően fiataloknak szóló Petőfi TV és Rádió fölhívására, hogy írjanak magyar szöveget a dalhoz, eddig 1500 pályázat érkezett - mondta, hozzátéve, a résztvevők száma jelzi, hogy az emlékév során "valami megmozdult ebben a korosztályban is".

Szerző

Elforgatják a Vasas stadionját

Kissé elforgatják az új Vasas-stadiont a jelenlegihez képest - közölte a klub, amely közzétette az új aréna helyszínrajzát. 

Az Illovszky-stadion bontása még november folyamán megkezdődik. Az NB I-es tabellát a Ferencváros előtt négy ponttal vezető Vasas közleménye szerint a bontás komoly mérföldkövet jelent a klub 2020-ig tartó, több helyszínt érintő létesítményfejlesztési programjában. Az új stadion terveinek pontos részleteinek és az arculati elemeknek a kidolgozása még jelenleg is zajlik.

A tervezett aréna elhelyezkedése viszont már véglegesnek és publikusnak tekinthető: az új létesítmény a jelenlegi stadionhoz képest kis mértékben elforgatva, továbbra is a Hajdú utcával párhuzamosan, a Fáy utcához teljesen kitolva épül majd meg.

A klub szerint a cél ezzel az volt, hogy a terület minden négyzetmétere kihasználható legyen, ennek köszönhetően lehetőség nyílik egy szabványméretű élőfüves tartalékpálya létesítésére is a stadion közvetlen szomszédságában.

Szerző