Előfizetés

Felminősítette a Moody's Magyarországot

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Moody's Investors Service, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége. A nemzetközi hitelminősítő kiemelte azt a várakozását is, hogy a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz.

A Moody's péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi "Ba1" szintről egy fokozattal "Baa3"-ra javította. Az új osztályzat kilátása stabil.

A "Baa3" besorolás a Moody's osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings által Magyarországra érvényben tartott "BBB mínusz" hosszú távú besorolással.

A Moody's pénteki lépésével a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Standard & Poor's szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.

A Standard & Poor's és a Fitch felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody's pénteki hasonló döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

A Moody's a pénteken bejelentett osztályzatjavítás indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz. A Moody's szerint a magyar gazdaság reagált a kormány által foganatosított számos jelentős szakpolitikai intézkedésre, és ennek eredménye a fogyasztási dinamika következetes javulása. A hitelminősítő mindezek alapján a következő években 2-2,5 százalékos növekedési ütemekkel számol a magyar gazdaságban.

A cég várakozása szerint a magyar gazdaság növekedését a következő öt évben az Európai Unió jelentős értékű fejlesztési folyósításai is segítik majd. E folyósítások éves átlagban várhatóan elérik a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát; ez a legmagasabbak között lesz a közép- és kelet-európai EU-térségben - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindemellett a kormányzati kezdeményezések - köztük a kiterjedt közfoglalkoztatási programok - a munkapiaci helyzetet is jelentősen javították: a foglalkoztatottsági ráta az idei második negyedévben elérte a 66 százalékot a 2011-ben mért 55 százaléka után, és most már összhangban van az EU-átlaggal.

A Moody's szerint a háztartási szektor fogyasztási kiadásait érdemben segítette a devizaalapú ingatlanhitelek átváltási programja is, amely biztosabb környezetet teremtett a háztartások kiadási döntéseihez.

Mindemellett segíteni fogja a hitelellátás bővülését és javítja a befektetési klímát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) tett kormányzati kötelezettségvállalás a pénzügyi szektor adóterheinek csökkentésére, és arra, hogy a kormány nem tesz újból olyan lépéseket, amelyek kedvezőtlenül hatnának a bankszektor jövedelmezőségére - áll a Moody's pénteki indoklásában.

A hitelminősítő szerint a felminősítés fő indokai közé tartozik a kormányzati elkötelezettség az adósságteher csökkentése mellett, amelyet demonstrál, hogy az államháztartás elsődleges egyenlege az elmúlt négy évben többlettel zárt. A Moody's várakozása az, hogy a magyar adósságmutatók fokozatos javulása tartós lesz, és a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta jövőre 72 százalékra csökken a 2011-ben mért 81 százalék körüli szintről.

Ehhez járul az államadósság szerkezetének változása, mindenekelőtt a korábbinál sokkal alacsonyabb devizaadósság-arány, amely erősíti a költségvetés ellenállóképességét a devizaárfolyam-sokkokkal szemben - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

A cég adatai szerint az államadósságon belüli devizaadósság-arány 2016 közepén hozzávetőleg 30 százalék volt, alacsonyabb a Moody's által a "Baa" besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékénél, amely 35 százalék volt tavaly. A Moody's kiemeli, hogy a devizaadósság-arány 2011-ben még 50 százalék körüli szinten tetőzött.

Mindemellett a nem rezidens befektetők aránya a hazai adósságpiacon 2016 júliusáig 28 százalékra csökkent a három évvel korábbi 47 százalékról, és e csökkenés mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét a tőkeáramlások esetleges hirtelen leállásával szemben - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli a felminősítés indokai között a magyar gazdaság külső sérülékenységének csökkenését is. A Moody's hangsúlyozza, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg 2013 óta átlagosan 3 százalékos GDP-arányos éves többletekkel zár a 2008 előtti időszakban mért 7 százalék körüli éves deficitek helyett. Ez a kereskedelmi egyenleg robusztus és tartós javulását és az egyre sokszínűbb exportszerkezet is tükrözi - hangsúlyozza a magyar felminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's Investors Service.

Nem okozott meglepetést a Moody's

Várható volt a Moody's döntése Magyarország felminősítéséről az MTI által megkérdezett elemzők szerint, mivel a másik két nagy hitelminősítő - a Fitch Ratings tavasszal, a Standard & Poors pedig szeptemberben - már hasonlóan döntött, és a főbb makrogazdasági adatok is a jobb osztályzat mellett szóltak.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta, a magyar gazdaság három éve visszatért a 3 százalék körüli növekedési szinthez, és ez a következő években is megmarad. A költségvetési politika fegyelmezett, az államháztartási hiány tartósan alacsony és az államadósság GDP arányos mutatója is csökken. Hozzátette, hogy várhatóan a kormány keresletélénkítő intézkedései sem veszélyeztetik ezt a pályát.

Az államadósság finanszírozásában megnőtt a lakosság és a hazai kereskedelmi bankok szerepe, miközben a külföldi befektetők felé az ország kitettsége jelentősen mérséklődött, így az adósság megújításának kockázatai, az ország pénzügyi sérülékenysége csökkent. A kedvező folyamatok előreláthatóan a következő években sem törnek meg, így nemcsak a mostani felminősítés volt indokolt, de az ország hitelminősítésének további javulására is számítani lehet - tette hozzá.

Hasonlóan vélekedett Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is, megjegyezve, hogy a Moody's lépése azért sem volt váratlan, mert a hitelminősítő már egy évvel ezelőtt a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással látta el a magyar osztályzatot.

Németh Dávid szerint a Moody's szakértői azért dönthettek a felminősítés mellett, mert az elmúlt egy évben az államadósság és a külső adósság tovább csökkent, emellett a költségvetési hiány jóval elmarad a költségvetési törvényben megszabott szinttől. Szintén kedvező, hogy az Államadósság Kezelő Központ forintban újította meg a devizában lejáró adósságot, a belföldi finanszírozás aránya pedig nőtt. Ezek a lépések stabilabbá tették az adósságfinanszírozást, a hozamok mérséklődése pedig a kamatkiadások csökkenése miatt lényeges tényező. A felminősítés mellett szólt az is, hogy tartósan 2 százalék felett van a gazdasági növekedés - mondta Németh Dávid.

A Moody's felminősítése rövid távon várhatóan nem okoz számottevő piaci mozgást, mivel ezzel a forgatókönyvvel számoltak a befektetők. Az, hogy most már mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában szerepel az ország, megnyitja a magyar piacot új, hosszú távú befektetők előtt, akik stabilabbá tehetik az adósságfinanszírozást - jegyezte meg.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában szintén hangsúlyozta, hogy várható volt a felminősítés, mivel a Moody's már tavaly novemberben pozitív kilátást adott a minősítésre, az azóta bekövetkezett folyamatok pedig megerősítették a felminősítés indokoltságát.

Hozzátette: arra számítanak, hogy jövőre további pozitív kilátásokat, azt követően pedig felminősítéseket adhatnak a hitelminősítő intézetek, a kedvező folyamatok - az államadósság csökkenése, annak fenntarthatósága és szerkezetének lényeges javulása, a fegyelmezett költségvetés, a tartósan masszív külső finanszírozási képesség, ennek következtében meredeken csökkenő nettó és bruttó külső adósság, a külső sérülékenység szignifikáns csökkenése, valamint a gazdasági növekedés várható jelentős élénkülése - miatt. Az elemző szerint az évtized végére több fokozattal a jelenlegi szint felett állhat a hazai adósság minősítése.

Kapcsolódó
A Moody's is felminősíti Magyarországot?

Szerződést bontana az erdélyi autópálya egyik építője

Az észak-erdélyi autópálya Bors-Berettyószéplak szakaszára megkötött kivitelezői szerződés felbontását kérte a román közútkezelő társaságtól (CNAIR) a pályaépítés feladatát 2015-ben elnyerő spanyol-román konzorcium - közölte a CNAIR honlapján pénteken.

A román autópálya-építéseket felügyelő állami társaság közölte: a kiderült, a kivitelező képtelen teljesíteni a feladatot. A pályaszakasz építésénél tapasztalt késés miatt a CNAIR 75 millió lej (5,25 milliárd forint) késedelmi díjat szabott ki az építőre, a konzorcium azonban a szerződésbontási szándékáról értesítette a társaságot. "Az egyetlen lehetőség a projekt befejezésére a kivitelezői szerződés felbontása és új versenytárgyalás kiírása" - áll a CNAIR közleményében.

A magyar-román államhatártól kezdődő 60 kilométeres szakaszon a Bechtel társaság kezdte el a pálya építését. Az amerikai cég a munkálatok mintegy ötven százalékát végezte el, ám a román kormány 2013-ban szerződést bontott vele. A munkálatok befejezésére kiírt versenytárgyalást 2015 áprilisában a spanyol Corsan SA és Corviam Construccion SA, valamint a román Consinit SRL, Road Consulting & Design Solution SRL és a Via Design SRL társaságok konzorciuma nyerte. A román közútkezelő 2015 júniusában adott ki rendeletet a kivitelezési munkálatokra, ám 2016 szeptemberéig el sem kezdődött a munka.

A spanyol-román cégcsoportnak a szerződés szerint 24 hónap alatt kellett volna elvégeznie a tervezési, építési munkákat, és az átadás után 30 hónapra kellett volna garanciát vállalnia a munkálatokra. A konzorcium áfa nélkül 701 millió lejes (49 milliárd forint) ajánlatot tett.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter augusztus 26-án Dubrovnikban arról állapodott meg Sorin Buse román közlekedési miniszterrel, hogy az autópálya 2018-ban mind a magyar, mind a román oldalon eléri az államhatárt, és az M4-es pálya összekapcsolódik a romániai A3-assal. Ehhez a román oldalon a Bors-Berettyószéplak szakaszt kell megépíteni.

A CIG Pannónia viszi az MKB Biztosítót

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közvetlen egyedüli irányítást szerezzen az MKB Életbiztosító Zrt. felett, leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. pedig az MKB Általános Biztosító Zrt. felett - közölte a CIG Nyrt.

A tájékoztatás szerint az idén október 7-én írták alá a szerződést, amelynek értemében a társaság az MKB Életbiztosító Zrt. 98,97 százalékát, leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. pedig az MKB Általános Biztosító Zrt. 98,98 százalékát vásárolja meg a Versicherungskammer Bayerntől.

A szerződés hatálybalépéséhez a Gazdasági Versenyhivatal engedélyén túl a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vonatkozó engedélye is szükséges. Az MNB engedélyezési eljárása folyamatban van - írták. Korábbi közlés alapján a CIG Pannónia reményei szerint az év végére lezárul az MKB biztosítók felvásárlása, de ez hatósági engedélyek függvénye.

Közölték: a CIG két biztosítójának bruttó díjbevétele 18,3 milliárd forint volt 2015-ben, míg az MKB biztosítóké 9 milliárd. A CIG társaságok csaknem 2 milliárd forintos bruttó működési költség mellett 775 millió forint adózott eredményt realizáltak, ezzel szemben a megvásárolt cégek költségei 2,7 milliárd forintot tettek ki, és 350 millió forint veszteséget könyveltek el. A CIG- és az MKB-biztosítók megközelítőleg azonos, 113 és 120 alkalmazottal működnek.

A felvásárlás mellett szól, hogy az MKB biztosítók főként tradicionális és kockázati termékeket adnak el, ezzel kiegyensúlyozzák majd a CIG Pannónia unit-linked túlsúlyos portfólióját, egészségesebb termékpalettát eredményezve - közölték.