Előfizetés

"A kormány állítsa le a hulladékgazdálkodás lenyúlását és tönkretételét!"

Az LMP felszólította a kormányt, hogy kezdjen egyeztetéseket a hulladékgazdálkodásról és a kéményseprésről a szakma képviselőivel, majd biztosítsa a feladatok ellátáshoz szükséges forrásokat. Gerstmár Ferenc, az ellenzéki párt önkormányzati és rendészeti szakszóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatója után az MTI-nek telefonon azt mondta: felszólítják a kabinetet, hogy állítsa le a "hulladékgazdálkodás lenyúlását és tönkretételét", helyette üljenek tárgyalóasztalhoz a szolgáltatókkal és önkormányzatokkal, hogy ezt a közszolgáltatást magas színvonalon biztosíthassák.

Az LMP politikusa elfogadhatatlannak nevezte, hogy a lakosság a második és harmadik negyedéves szemétszállítási díjakról szóló számlákat is csak késve kapja meg a hulladékgazdálkodás központosítása miatt, ami sokaknak jelentős terhet jelent majd.

Gerstmár Ferenc emellett a kéményseprés kormányzati átalakításait is bírálta, amelyek miatt szerinte sok szakembernek kellett elhagynia a pályát, továbbá 600 településen maradhat el a fűtőberendezések és kémények ellenőrzése. Az LMP ezért azt várja a kabinettől, hogy a szakmai szervezetek javaslatait elfogadva minden telepélésen végezze el a szükséges ellenőrzéseket és ne veszélyeztesse a lakosságot.

Gázömlés - Kétszázhatvan lakásban nincs áram Pest megyében

Publikálás dátuma
2016.11.05. 13:03
De hogy lesz így kész az ebéd? - Thinkstock illusztráció
Leválasztották az elektromos hálózatról a Gyömrőn szombat reggel megrongált gázvezeték közelében lévő transzformátort, ezért 257 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Csámpai Attila korábbi tájékoztatása szerint munkagép vágott bele egy gáz főnyomócsőbe a gyömrői Táncsics Mihály utcában reggel, a kiömlő gáz miatt lezárták a környéket és húsz embert biztonságos helyre kísértek. A monori és a gyömrői tűzoltók a megyei katasztrófavédelem műveleti szolgálatának irányításával vesznek részt a műszaki mentésben, miközben a gázművek szakemberei megkezdték a hiba elhárítását.

A szóvivő korábban jelezte: a közelben van egy transzformátor, ami fokozott óvatosságra int. Késő délelőtt biztonsági okokból ki kellett iktatni az elektromos rendszerből a transzformátort, mivel még mindig szivárog a sérült vezetékből a gáz - tájékoztatott Csámpai Attila. Hozzátette: a gázvezeték-szakadás helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe, mert fel kell bontani az úttestet. Később lezárják az érintett otthonokban a gázszolgáltatást is, de hogy ez pontosan hány embert érint majd, azt egyelőre nem lehet tudni. Szükség esetére megnyitották melegedőként a helyi művelődési házat - mondta a szóvivő.

MSZP: Rogán Antal adjon tájékoztatást, igaz-e a Vasárnapi Hírek információja

Az MSZP szerint Rogán Antalnak tájékoztatást kellene arról, igaz-e az a Vasárnapi Hírek információja, miszerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével őrizetbe vettek egy belvárosi ügyvédet, akinél több száz millió forint készpénzt is találtak.

Bárány Balázs, a párt országos elnökségének tagja Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, ha igazak a Vasárnapi Hírek szombati számában megjelent információk, akkor "Rogán Antal megbukott", és nem tehet úgy, mintha nem lenne semmi köze a belvárosi ügyvédhez.  Azt is mondta, úgy tudják, a jogász abban az ügyvédi irodában dolgozik, amely az összes letelepedési kötvény papírügyeit intézi kizárólagos joggal.

 Az MSZP azt követeli Rogán Antaltól, álljon ki a nyilvánosság elé és mondja meg, igaz-e a lapinformáció, továbbá, hogy az "állítólagos pénznek" van-e köze a letelepedési kötvényekhez. Bárány Balázs szerint egyébként ez lenne az érdeke a miniszternek is.  A szocialista politikus közölte, követelik továbbá, hogy a TEK és a nyomozó hatóságok hozzák nyilvánosságra az állítólagos tettenérés dokumentumait.

Szombat reggel a rendőrség és az ügyészség cáfolta az MTI megkeresésére, hogy őrizetbe vettek volna egy belvárosi ügyvédet, akit tettenérés során, több száz millió forinttal együtt kaptak el. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta: az ügyészség nem folytatott ilyen akciót és nincs tudomása arról, hogy ilyen ügyben eljártak volna. Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyancsak arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ilyen ügyről nincs tudomása.