Előfizetés

Közös cég a Belgrád-Budapest vasút építésére

Megalakult a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújításáért - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szombat este. Ezzel kezdetét vette a Selyemút e részének előkészítése. A közös vállalat feladata tenderek kidolgozása és lefolytatása a tervező és kivitelező kiválasztására, a szerződések megkötése, valamint a megvalósításnál a projektmenedzsment és monitoring ellátása.

Ezzel párhuzamosan azonban tovább tart az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást megelőző vizsgálata arról, hogy van-e korrupcióveszély az időközben 80 milliárd forinttal drágult és immár 550 milliárd forintra becsült beruházással kapcsolatban, amit kínai hitelből finanszíroznak majd. A beruházás megtérülése szakértők szerint erősen vitatható, ráadásul a kormány tíz évre titkosította a projektről készült megvalósíthatósági tanulmányt, emellett úgy véli, a vasút ügye nem tartozik Brüsszelre.

A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztéséről, kivitelezéséről és finanszírozásáról a magyar és a kínai kormány 2015. november 24-én, Szucsouban kötött egyezményt. A 2016-ban hatályba lépett szerződés alapján a magyar vasúttársaság és a kijelölt kínai társaságok - a China Railway International Corporation és a China Railway International Group - alapították meg a vegyesvállalatot 85 százalékos kínai és 15 százalékos magyar részvételi aránnyal. A tájékoztatás szerint a tervezési és a kivitelezési munkák tendereztetése a jövő évben kezdődik meg. Kiemelték, hogy a magyar vonalszakaszon az Európai Unióban és a Magyarországon hatályos műszaki előírásoknak kell érvényesülniük és a beszerzési szabályzat EU-konform lesz, amely megfelel az Európai Unió előírásainak.

A cél, hogy a Budapest és Belgrád közötti 350 kilométeres szakaszon emelt szintű vasúti összeköttetés legyen, csökkentve a két főváros közötti személy- és áruszállítási menetidőt. A fejlesztésre kijelölt magyar szakasz: a 150-es számú Budapest-Kelebia vasútvonal 166 km hosszban. A műszakilag elvárt cél: kétvágányúsítás, 160 km/órás sebesség.

A vegyesvállalat alapításáról szóló dokumentumot a hétvégi rigai Kína-Kelet-Közép-Európa csúcson írták alá, előzetes tájékoztatás híján erről a sajtó is csak találkozón értesült.

Már nem bóvli Magyarország

Publikálás dátuma
2016.11.07. 06:20
A hitelminősítő most követte két társát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást a Moody's Investors Service, és ezzel Magyarország mindhárom hitelminősítőnél kikerült a bóvli-kategóriából. 2011-től tartott a veszőfutás, a hitelminősítők döntésével a kormány igazolva látja gazdaságpolitikája sikerességét.

A Moody's péntek éjjel Londonban jelentette be, hogy Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi "Ba1" szintről egy fokozattal "Baa3"-ra javította. Az új osztályzat kilátása stabil. Ezzel teljesült a papírforma, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings után a harmadik hitelminősítő is jobb, befektetésre ajánlott osztályba sorolta Magyarországot. A Standard & Poor's szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban felminősített a magyar államadósságot.

A legtöbb intézményi befektető szempontjából Magyarország már a Moody's döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem. Vannak azonban kivételek, amelyek csak a három jó osztályzat láttán vásárolnak az ország állampapírjaiból.

A Moody's a döntés fő indokai közé sorolta, hogy erős a kormányzati elkötelezettség az államadósság-teher csökkentésére, jó irányba változik a szuverén adósságállomány szerkezete, és azt is, hogy a korábbinál sokkal alacsonyabb a devizaadósság aránya. Kiemelték még, hogy várakozásaik szerint a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz. A Moody's szerint a magyar gazdaság reagált a kormány jelentős szakpolitikai intézkedéseire, és ennek egyik eredménye a fogyasztási dinamika következetes javulása. A hitelminősítő mindezek alapján a következő években 2-2,5 százalékos növekedési ütemmel számol a magyar gazdaságban.

Meglepő volt, hogy a hitelminősítő a stabilitást javító kormányzati kezdeményezések között pozitívan értékelte a közfoglalkoztatási programokat. A cég véleménye szerint ezek jelentősen javították a munkapiaci helyzetet is: a foglalkoztatottsági ráta az idei második negyedévben elérte a 66 százalékot a 2011-ben mért 55 százaléka után, és most már összhangban van az EU-átlaggal. Megdicsérte a hitelminősítő a kormányt azért is, mert kivezette a devizahiteleket, mérsékelte a bankadót, az államadósság-mutatót, ami jövőre már akár 72 százalék alá is csökkenhet, amellett, hogy a szerkezete is jelentősen javul, hiszen már 30 százalék körül van a devizaarány.

A Magyar Nemzeti Bank és a gazdasági tárca is kész közleményt tartogatott a jó hír kommentálására, ezekben mindenki a maga szerepét emelte ki a sikerben. A jegybank szerint a felminősítések megkésettek, de egyértelmű elismerései a magyar gazdaság elmúlt években elért eredményeinek, például a fenntartható növekedés biztosításának, a külső sérülékenység mérséklésének és a növekedési kilátások javításának, amikhez a jegybanki programok is hozzájárultak. Stabil, hosszú távra tervező befektetőket nyert Magyarország azáltal, hogy mind a három hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került - mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szombaton a köztévében. A piacok már évek óta a befektetésre ajánlott szintnek megfelelően árazták a magyar papírokat - tette hozzá. Az ügyvezető igazgató szerint a Moody's közleményéből az is kiderült, hogy további felminősítés várható - igaz legkorábban egy év múlva -, ha Magyarország a jelenlegi gazdaságpolitikát folytatja.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megszólalt a felminősítés kapcsán és úgy vélte, ennek eredményeként mintegy 10 milliárd forinttal csökkenhet a következő egy-másfél évben az adósságfinanszírozás költsége a büdzsében, és javul az ország tőkevonzó képessége. A miniszter szerint azonban a döntést nem szabad sem alul-, sem túlbecsülni. Túlbecslés lenne, ha ettől a magyar gazdaság megítélésében ugrásszerű változást remélnének, hiszen a piac már jóval a hitelminősítők előtt felsőbb osztályba sorolta az országot. Alábecsülni sem szabad viszont a döntést Varga Mihály szerint, mert még mindig sok befektető tekinti fontos mércének a hitelminősítők véleményét.

A Moody's indoklásával Varga Mihály elégedett volt, különösen, hogy az nem tartalmazott kritikát, figyelmeztető felhívást. Kiemelte, a hitelminősítő nemcsak azt állapította meg, hogy a gazdaság növekedése stabil, szerkezete javul, hanem azt is, hogy a kormányzati intézkedések elérték szándékukat, a gazdaság szereplői reagáltak azokra - és példaként hozta fel a munkaerőpiaci változásokat, a hitelezést és az uniós források felhasználást.

Csak egy szinttel a bóvli fölött
A Moody’s döntésével a Fidesz annak a 2011-es hitelminősítési szintnek az elérését ünnepli, amit a Matolcsy-féle fideszes gazdaságpolitika rontott le bóvlira - emlékeztetnek a szocialisták közleményükben. Nagy örömre azonban nincs ok szerintük, mert ez a hitelminősítési szint még mindig rosszabb, mint amivel a Fidesz átvette a kormányzást 2010-ben és Magyarország versenyképessége a Fidesz kormányzása alatt folyamatosan romlik.
A Párbeszéd szerint a Moody's minősítése inkább óvatosságot jelez a kormányzati gazdaságpolitikával szemben, mivel eddig kivártak a már beárazott döntéssel. A felminősítésért pedig súlyos árat fizetett a társadalom, mert ez együtt járt a munkaerőpiacok és a jóléti rendszerek modernizálását is magába foglaló, úgynevezett inkluzív növekedés alapjainak aláásásával, az egészségügy, az oktatás és a szociális védőháló folyamatos leépítésével. Ennek következménye pedig lesújtó: alacsony bérek, dolgozói szegénység, a leszakadás és az elvándorlás - írta közleményében a Párbeszéd.
Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatornának nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország még csak egy szinttel van a bóvli kategória felett, miközben a többi visegrádi ország a legmagasabb szinten áll a befektetésre ajánlott kategóriában.Műlábat kapott, és megmenekült az öreg elefánt - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.11.06. 17:17

KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT! - FOTÓK: PAULA BROSTEIN/GETTY IMAGES

Az eset Tahiföldön történt, egy elefántkórházban. Motala, a idős ázsiai elefánt rálépett egy aknára, és elveszítette a lábát. Már korábban is próbálkoztak protézissel, de ahogy nőtt az állat súlya, úgy kellett egyre erősebb művégtaggal megoldani a problémát.  

A világ első elefántkórházát Soraida Salwala nyitotta meg a thaiföldi Lampangban 1993-ban, azért, hogy gyógyítani tudják a munka, a durva bánásmód vagy az elhanyagolás következtében megsérült vagy beteg elefántokat. Salwala és munkatársai már több mint 3000 elefántot kezeltek a legkülönfélébb problémákkal. Szemfertőzéssel, szúrt sebekkel, fegyver okozta sérülésekkel, törött csontokkal, és taposó aknák okozta csonkolt végtagokkal érkeznek ide az elefántok. Amikor Soraide még kisgyerek volt, ő és az apja megláttak egy sérült elefántot, amit egy autó ütött el. A kislány el akarta vinni az elefántot a kórházba, hogy meggyógyítsák, de az apukája elmondta neki, hogy nem tudnak rajta segíteni, mert az elefántoknak nincsen kórháza, ekkor döntötte el, hogy elefántkórházat fog létrehozni. ( forrás: erdekesvilag.hu)