Kílmacsúcs Marrakesben

A marokkói Marrakesben ma kezdődik meg, s november 18-ig tart az ENSZ klímaváltozási keretegyezményében (UNFCCC) érdekelt felek idei utókonferenciája, a COP22.

Ez lesz az első nagy nemzetközi tanácskozás a tavalyi nagy párizsi klímacsúcs óta, ahol elfogadták a párizsi klímaegyezményt, amely rekordgyorsasággal, múlt pénteken, november 4-én lépett hatályba. A hatálybalépés feltétele az volt, hogy az ENSZ-nél helyezze letétbe a ratifikációs okmányokat legalább 55 ország, amelyek a károsanyag-kibocsátás legalább 55 százalékáért felelnek.

Már 72 ország részese az egyezménynek, Magyarország október 5-én ratifikálta a dokumentumot. A Párizsban tető alá hozott klímaegyezmény részleteinek kimunkálása kezdődik meg a COP22-es tanácskozáson. Áttekintik az egyes nemzeti vállalásokat, amelyek azonban még együttesen sem elegendőek ahhoz, hogy teljesüljön a végső cél, a Föld globális felmelegedésének „jóval 2 Celsius fok alatt” tartása az iparosodás előtti időkhöz képest.

Szerző

Kampány Romániában

Nagyszabású rendezvényekkel startolt el tegnap hivatalosan is a romániai parlamenti kampány. Az RMDSZ Kolozsváron tartotta kampánynyitóját, a többi párt Bukarestben mutatta be jelöltjeit.

A magyar érdekképviselet nyitó rendezvényén jelen volt a politikai élettől búcsúzó Markó Béla volt elnök is, aki a december 11-i választáson már nem indul újabb mandátumért.

A választási győzelemben reménykedő jelenlegi legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt díszvendége a „technokrata, független” miniszterelnök, Dacian Ciolos volt.

Traian Basescu, a Népi Egység Pártjának elnökeként nem kevesebbet ígért támogatóinak, mint Románia és Moldova Köztársaság „egyesülését” öt-hat éven belül. A volt államfő az első román politikus, aki nyílt revizionizmust hirdet.

Szerző

Ha már unalmában azt sem tudja, mit tegyen - Erőd a luxust kedvelőknek

Publikálás dátuma
2016.11.07. 06:36

A luxuserőd a dél-angliai Portsmouth kikötőjétől néhány kilométerre, a Solent-szorosban található, a tenger közepén. A fekete vaslemezekkel borított 50 méteres átmérőjű várban 18 luxuslakosztály várja a vendégeket, akik helikopterrel vagy csónakkal érkeznek.

1861 és 1880 között Lord Palmerston miniszterelnök megbízására négy ilyen hatalmas erődöt építettek az angol partok közelébe egy esetleges francia támadás kivédésére. 2009-ben mind a négyet egy Mike Clare nevű milliárdos vette meg, hogy hotellé alakíthassa át azokat. A négyből csak hármat sikerült fizetős üzletté tenni, közülük az egyik megmaradt látogatóközpontnak, a legkisebb, a Spitbank Fort pedig 2012-ben nyílt meg szállodaként.

A luxusszállóként működő másfél méter falvastagságú erőd múzeumként őrzi az egykor puskapor és fegyverek tárolására használt helyiségeket is, miközben szinte mindenhol horgok, kampók és matrózkötelek emlékeztetnek történetére.

A tágas szobákat 450 angol fontért értékesítő ügynökség szerint egyre keresettebb úti cél a semmi közepén fekvő erőd a különleges szálláshelyeket kereső utazók között. Adottságainál fogva pedig tényleg minden lakosztályáról elmondható, hogy a tengerre néz.

Szerző