Rendőri vezetők pere - "Történhettek mulasztások"

Publikálás dátuma
2016.11.07. 13:51

Megkezdődött a 2006 őszi eseményekkel összefüggésben elkövetett katonai bűncselekmények vádjával indult büntetőper másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. 

Az ügyész perbeszédében Bene László volt országos rendőrfőkapitány és Dobozi József, a Készenléti Rendőrség korábbi parancsnoka esetében új eljárást indítványozott, a többi vádlottra felfüggesztett börtönbüntetés, illetve pénzbüntetés kiszabását javasolta. A vádlottak és védőik közül az első fokon felmentett Bene László és ügyvédje téves tényállás megállapítására hivatkozva fellebbezett. Az elmarasztalt vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek, míg a többi vádlott az elsőfokú döntést tudomásul vette. 

A vádlottak többsége jelenleg is a rendőrségnél szolgál, többen a Készenléti Rendőrség egyenruhájában jelentek meg a tárgyaláson. A perben tavaly októberben hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa, amely Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt elöljárói intézkedés elmulasztása, a per negyedrendű vádlottját, aki a tévészékház ostrománál a rendőri erők helyszínparancsnoka volt, parancs iránti engedetlenség miatt a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesítette. A többi vádlottat ugyanakkor felmentette. 

A másodfokú tárgyaláson az ügyész azt kérte, hogy a vádlottak többségét a táblabíróság mondja ki bűnösnek. Bene László és Dobozi József ügyében hatályon kívül helyezést és új eljárás lefolytatását indítványozta. Felvetette, hogy esetükben a hivatali bűnpártolás bűncselekménye is felmerülhet. A volt rendőri vezetők ellen elöljárói intézkedés elmulasztása miatt indult eljárás. Bene László ügyvédje ezzel szemben úgy érvelt, hogy a hivatali bűnpártolásnak még csak az elve sem merült fel korábban. Ha az ügyészség szerint ez a bűncselekmény a két vádlott terhére róható, akkor ennek valamennyi vádlott esetében fel kellene merülnie, erre azonban az ügyész nem tett indítványt - mondta. 

Gergényi Péter ügyvédje azt hangsúlyozta: védence semmilyen bűncselekményt nem követett el, az ügyészség vádját pedig demonstratív jellegűnek nevezte. Kifogásolta a vád törvényességét is, mondván, nem tartalmazza pontosan, hogy mivel követte el a védence a terhére rótt bűncselekményt.

Dobozi József ügyvédje az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte. Szabálytalanságok, mulasztások történhettek, de olyan aktív magatartás nem, amely bűncselekménynek bűnsegédje lehetne a volt parancsnok, ezért indokolt a felmentése - jelentette ki. 

A per ötödrendű vádlottjának védője azt mondta: az ügyészség erőlteti az álláspontját, és felvetette, hogy a vádiratot nem is az az ügyész nyújtotta be, aki az elsőfokú tárgyaláson képviselte a vádhatóságot, hanem esetleg a feljebbvalói. Reagálva az ügyészség hatályon kívül helyezésre irányuló indítványára, azt kérdezte: ha tíz év alatt nem sikerült az ügyészségnek jogilag rendbe tennie ezt az ügyet, akkor vajon mi várható egy megismételt eljárástól? 

Az ügyészség a tévészékház 2006. szeptember 18-19-ei ostrománál és az azt követő napokban, valamint az október 23-án a főváros utcáin történtekkel kapcsolatban jobbára mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőrtábornok és tizenegy rendőrtiszt ellen. 

A vádhatóság a székházostrommal kapcsolatban lényegében azt rótta Gergényi Péter terhére: világossá kellett válnia számára, hogy a helyszínparancsnok nem hajtja végre a székház megvédésére vonatkozó parancsot, mégsem tett érdemi intézkedéseket a parancs végrehajtásáért. A tévészékház ostromát követő eseményekkel kapcsolatos vádpontok szerint pedig a csapaterős rendőri intézkedések során az alegységparancsnokok nem intézkedtek annak érdekében, hogy megelőzzék, félbeszakítsák, illetve utólag kivizsgálják alárendeltjeik túlkapásait.  A tárgyalás egy hét múlva, újabb védői perbeszédekkel folytatódik.

Szerző

Lefizették a budapesti bevándorlási hivatal ügyintézőjét

Publikálás dátuma
2016.11.07. 12:21
Illusztráció: Thinkstock
Honosítási eljárásokkal kapcsolatos vesztegetés ügyében vádat emelt az ügyészség három emberrel szemben - tájékoztatott a fővárosi főügyész hétfőn.

Ibolya Tibor közölte: az ügy első- és másodrendű vádlottja, két nő a munkája révén ismerte meg egymást, majd baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Az elsőrendű vádlott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyintézője volt, feladatainak jelentős részét tette ki a honosítási eljárások megindításával, az erre irányuló kérelmekkel kapcsolatos ügyintézés. A másodrendű vádlott idegenrendészeti segítőként járt el külföldiek állampolgársággal kapcsolatos ügyeiben, a harmadrendű vádlott pedig az ő élettársa volt az elkövetés idején.

A vádirat szerint a másodrendű vádlott 2013 elején rábeszélte az elsőrendű vádlottat, hogy pénzért kedvezően járjon el olyan ügyfelek egyszerűsített honosítási ügyeiben, akik a jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg, vagy azért, mert nem jelentek meg személyesen a hivatalban, vagy mert nem beszéltek magyarul. A másodrendű vádlott ezért a kérelmezőktől körülbelül 250 ezer forintot kért, és ebből ügyletenként 10-20 ezer, de legfeljebb 50 ezer forintot átadott a bevándorlási hivatal ügyintézőjének.

Az ügyfelektől a kérelmeket, valamint az egyszerűsített honosítási eljárás megindításához szükséges iratokat a másodrendű vádlott - többnyire a harmadrendű vádlott mint bűnsegéd közvetítésével és közreműködésével - juttatta el a bevándorlási hivatal ügyintézőjéhez, aki azokat a jogszabályi feltételek hiányában is iktatta, majd megindította az egyszerűsített honosítási eljárásokat.

A vádlottak a vád szerint 19 külföldi állampolgár egyszerűsített honosítási ügyében jártak el jogellenesen. A Budapesti X. és XVII. kerületi ügyészség a három vádlottat bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetéssel - az elsőrendű vádlottat a vesztegetés elfogadásával - vádolja, és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt - olvasható a főügyész közleményében.

Szerző

Robbanás Szombathelyen - Tűz ütött ki a Falco-gyárban

Tűz ütött ki, és robbanás is történt a szombathelyi Zanati úti telephely szárítóüzeménél - írta a Nyugat.hu. A helyszínre Körmendről és Sárvárról is érkezett segítség, elsődleges információk szerint senki nem sérült meg a balesetben.

A Katasztrófavédelem arról számolt be, hogy a telephelyen lángok csaptak fel a siló betároló részében, és robbanás is történt. A városi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, de Körmendről, Sárvárról és Zalaegerszegről is érkezett segítség. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral sikerült a lángokat megfékezni. Jelenleg a silót ürítik le, eltávolítják és oltják az izzó faforgácsot. A leürített anyagot egy másik telephelyre szállítják, a visszagyulladás megakadályozása érdekében védő vízsugarat szereltek az egységek. A tűzeset során senki nem sérült meg - idézte a portál a Katasztrófavédelem közleményét.

A tűzről készült felvételeket ide kattintva nézheti meg!

Szerző