DNS-mintát vennének Assange-tól

Publikálás dátuma
2016.11.08. 09:16
FOTÓ: Getty Images
Jövő héten hallgatják meg a svéd ügyészek a Wikileaks kiszivárogtató internetes honlap alapítóját Londonban. 

Quito beleegyezett abba, hogy a svéd hatóságok képviselői a londoni ecuadori nagykövetségen hallgassák ki Julian Assange-t, akit kétrendbeli szexuális zaklatással vádolnak. A 45 éves ausztrál férfi tagadja a vádakat. Két svéd nő még 2010-ben vádolta meg a leleplező portál alapítóját, ám Assange szerint állításaik hamisak.

A meghallgatást eredetileg októberre tűzték ki, de egyszer már elhalasztották. A svéd rendőrség a követségi meghallgatást arra is ki akarja használni, hogy DNS-mintát vegyenek Assange-tól, ha ebbe beleegyezik.

Assange 2012 óta rejtőzik a követségen, azt követően menekült oda, hogy Svédország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A Wikileaks főnöke mindenképpen el akarta kerülni, hogy Stockholmba szállítsák, mivel attól tartott, hogy Svédország kiadná az Egyesült Államoknak. Washington viszont több százezer amerikai diplomáciai irat közzététele miatt bíróság elé állítaná, s a kémkedési törvény értelmében akár 35 évre is ítélhetnék.

A Wikileaks portál teljes erőbedobással beszállt az amerikai elnökválasztási kampányba, méghozzá Donald Trump oldalán, ugyanis nagy tömegben hozták nyilvánosságra Hillary Clinton stábjának, s a Demokrata Nemzeti Bizottságnak az e-mailjeit, amelyek számos kínos információt tartalmaztak. Ecuador nemrégiben megvonta a Wikileaks-főnök internetes hozzáférését.

Szerző
Témák
wikileaks Assange

Kiábrándultak a szocialista szavazók

Publikálás dátuma
2016.11.08. 09:14
FOTÓ: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images
Jól tették a spanyol szocialisták, hogy beadták a derekukat, s támogatták a konzervatív Mariano Rajoy kormányalakítását. 

Egy friss CIS-felmérés szerint ugyanis, ha karácsony táján csakugyan lett volna egy harmadik voksolás, akkor elveszítették volna eddigi, második helyüket, s a radikális baloldali Unidos Podemos megelőzhette volna a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE). Míg a konzervatív Néppárt (PP) tovább növelhette volna támogatottságát (33-ról 34,5 százalékra a június 26-i választási eredménnyel összevetve), s az Unidos Podemos 21,8 százalékkal második helyre jött volna fel, addig a szocialista szavazótábor jelentősen lemorzsolódott volna: a felmérések alapján a nyáron elért 22,7 százalék helyett csak a megkérdezettek 17 százaléka voksolt volna a szocialistákra. A kis katalán liberális párt, a Ciudadanos is veszített volna, 13,1 százalék helyett csak 12,8 százalékot ért volna el.

A szocialista szavazók teljesen elbizonytalanodtak, írta a felmérést elemezve a madridi El País, a PSOE választóinak csak 55 százaléka maradt hű a korábbi voksához, tehát majdnem minden második szavazó megváltoztatta a véleményét. A csalódottak 4,2 százaléka az Unidos Podemosra szavazna inkább, de 1,9 százalék úgy nyilatkozott, inkább a most már ismét kormányzó Néppártra voksolna. 12 százalék pedig egyáltalán el sem mennének szavazni.

Szerző

Hillary Clinton nyert Dixville Notchban

Publikálás dátuma
2016.11.08. 09:07
FOTÓ: Scott Eisen/Getty Images
Hagyományosan éjfél után adják le az első szavazatokat az amerikai elnökválasztáson New Hampshire állam három kistelepülésén.

Dixville Notchban, ahol alig nyolc választásra jogosult él, végeztek szokás szerint elsőként: Hillary Clinton győzött, négyen rá szavaztak, ketten Donald Trumpra. A libertariánus Gary Johnson egy voksot kapott, s egy választó a 2012-es republikánus elnökjelölt, Mitt Romney nevét írta be.

Hart’s Location szavazóinak többsége is a volt First Lady mellett tette le a voksot. Clinton 17, Trump 14 szavazatot kapott, Gary Johnson hármat. Egy-egy választó az előválasztásokon demokrata színekben indult független szenátor, Bernie Sanders s, egy másik pedig John Kasich ohiói republikánus kormányzó nevét írta be.

Millsfieldben Donald Trump 16, Hillary Clinton négy voksot kapott, egy szavazó Bernie Sandersre voksolt, aki egyébként a szomszédos állam, Vermont szenátora. New Hampshire törvényei engedélyezik, hogy a száz fő alatti települések éjfél után voksolhassanak, a kis keleti parti állam négy évente így kerül a figyelem középpontjába. Dixville Notchban a Balsams Grant Resort Hotel tulajdonosa indította a hagyományt 1960-ban, gyakorlatilag a szálloda alkalmazottai voksoltak. A hotel 2011-ben bezárt, de a hagyományt mindeddig fenntartották. Mivel egy új tulajdonos nagy sícentrumot akar nyitni, elképzelhető, hogy Dixville Notch lakossága négy év múlva már meghaladja a száz főt, s akkor vége lesz a tradicionális éjféli szavazásnak, számolt be róla a USA Today című lap.

New Hampshire államban egyébként szoros a verseny, 43,3-42,7 az állás, Clinton minimális előnnyel vezet a Real Clear Politics portál több felmérésből átlagolt adatai szerint. A kis keleti parti államnak mindössze 4 elektora van, 2012-ben Barack Obama győzött ott. Dixville Notch lakosai között négy éve döntetlen lett az állás: öten Obamát, öten Romneyt támogatták. 

Szerző