Orbán taktikai játékai

Számos európai lap beszámolt az alkotmánymódosítási javaslat parlamenti elutasításáról szerdán.

Orbán Viktor látszólag elszenvedett egy második vereséget is - olvasható a Neue Zürcher Zeitung című konzervatív svájci lap online kiadásában megjelent kommentárban.

A lap tudósítója, Meret Baumann szerint ironikus, hogy éppen a Jobbik akadályozta meg a menekültek befogadása elleni törvényalkotást. Baumann úgy vélte, hogy a kormány kudarca csak első pillantásra tűnik Orbán Viktor vereségének, hiszen szerinte nem kétséges, hogy a magyarok többsége - jellemzően a Jobbik szavazói is - bizalmatlan a menekültekkel szemben.
Orbán taktikai játékai címmel olvasható kommentár a Der Standard című osztrák liberális lapban. A budapesti tudósító, Gregor Mayer szerint az alkotmánymódosítás elutasításából Orbán Viktornak nem lesz belpolitika kára. Úgy vélte, a miniszterelnök nyertes pozíciót teremtett azzal, hogy nem engedett a Jobbiknak.

A Jobbik igen szavazata esetén a párt veszített volna, hiszen cserébe semmit nem kapott volna - olvasható a véleménycikkben. Mayer szerint Orbán Viktor megmutatta, hogy a menekülttémát még mindig "politikai aprópénzre tudja váltani".

"A vereség győzelem, a taktika mindenekfelett. Ez az egyenesen orwelli szlogen Orbán Viktor jelenlegi politikájának lényege" - írta a baloldali pozsonyi Pravdában Marián Repa. Hozzáteszi: a magyar miniszterelnök rövid időn belül már másodszor mutatta meg, nem az a fontos, hogy győz vagy veszít, ennél fontosabb, hogy vereségét, hogyan "adja el" a választóknak.

Feltételezhető, hogy a magyar kormányfő a továbbiakban is kijátssza majd a "menekültkártyát", és ha a migránsok újraelosztását célzó kvóták ügye a Brüsszel és Ankara közötti megegyezés hiányában ismét terítékre kerül, újra előkerülhet az alkotmánymódosítás is, amelyre akkor már a sarokba szorított Jobbik is "az elvárásoknak megfelelően" szavaz majd - írta.

"Orbán veresége még jelképesen sem jelent sokat. Magyarországon a parlament már régen nem a politikai küzdelem színtere" - írta Peter Schutz, a liberális pozsonyi Sme vezető kommentátora. Hozzátette: a magyar parlament inkább valami olyasmi, mint a Fidesz "gyártóüzeme", a mostani eredmény pedig a publikum számára üzemzavarként értelmezhető. A liberális lap a Jobbik képviselőinek a szavazástól való tartózkodása kapcsán úgy vélekedik: Vona Gábor pártelnök most adta eddigi legkomolyabb jelét annak, hogy nem tréfál azzal, miszerint pártját a radikálisból a konzervatív közép felé akarja átbillenteni.

Németországban a konzervatív Frakfurter Allgemeine Zeitung kommentátora, Reinhard Veser azt írta: Orbán Viktor kormányfő magának köszönheti, hogy alig néhány héten belül másodszor is vereséget szenved, hiszen a "valójában szükségtelen alkotmánymódosítás" ügyében "gorombán bánt" a módosítás támogatására hajlandó "szélsőjobboldali" jobbikosokkal, ami "a hatalom jelentős arroganciáját" mutatja.

Az eset "nem tesz jót (Orbán Vitkor) tekintélyének" - húzta alá a FAZ kommentátora, de megjegyezte: korai lenne a miniszterelnök "hattyúdaláról" beszélni, mert ő olyan harcos, aki gyakran megmutatta már, megerősödve tud kiemelkedni vereségekből.

A Süddeutsche Zeitung A varázstalanított Orbán címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját, aki kiemelte: "sokkhatást" keltett, hogy Orbán Viktor néhány héten belül másodszor is vereséget szenvedett, hiszen sokáig legyőzhetetlennek tartották az országban. Szerinte a kormányfő "elszámította magát", és így elveszítette varázsát.

Meglehet, hogy ez csak "pillanatfelvétel egy mélyen megosztott országról", de "valami megmozdult": a magát polgáriként bemutatni igyekvő szélsőjobb és a baloldali ellenzék terveket vázol fel arról, hogy miként működhetne együtt átmenetileg a kormánnyal szemben - írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.

A Handelsblatt az online kiadásában Tekintélyvesztés Orbán Viktor számára címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar kommentárját, aki kiemelte, hogy Orbán ugyan rövid időn belül a második kudarcot szenvedi el, de téved, aki hatalmának leáldozásáról beszél.

Szerző

MSZP: több forrás kell az egészségügyre

Az MSZP szerint azonnal meg kell emelni a fekvőbeteg-ellátás alapdíját és rendezni kell a kórházak jelenleg 90 milliárd forintos adósságát, emellett növelni kell az egészségügyre évente fordított forrásokat.

Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: harminc százalékkal, a jelenlegi 180 ezer forintról 234 ezer forintra kell emelni az alapdíjat. Ne a beszállítók finanszírozzák az egészségügyet, hanem a költségvetés - érvelt az adósságrendezésre vonatkozó javaslatuk mellett. Hozzátette: azt is követelik, hogy az ápolók, a gazdasági és a műszaki egészségügyi dolgozók bérét azonnal emeljék meg ötven százalékkal. A frakcióvezető-helyettes elmondta, javasolják, hogy a következő években minden évben a GDP-hez viszonyítva 0,5 százalékkal nőjenek az egészségügyre fordítandó források.

Szakács László közölte, javaslataikat országgyűlési határozati javaslatként benyújtják a parlamentnek. Kérdésre válaszolva az alapdíjemelés, az adósságrendezés és a béremelés összegét 250 milliárd forintra becsülte. Mi nem a Várba költözést, nem presztízsberuházásokat tennénk a lista élére, hanem az egészségügyi ellátó intézményeket - válaszolta arra a kérdésre, mi lenne ennek az összegnek a forrása. Közölte, az MSZP kikérte az egészségügyi intézményektől, mekkora az adósságállományuk. Az adatok összesítése alapján ez az összeg idén mintegy kilencvenmilliárd forint - tette hozzá.

Szakács László szerint ez azt mutatja, sikertelen volt a tavalyi, hatvanmilliárd forintos konszolidáció, valamint a hatékonyabb működésre való átállás és a mai magyar egészségügyet a beszállítók finanszírozzák. Kitért arra, hogy a kórházak finanszírozása nem változott 2009 és 2016 augusztusa között, miközben volt amortizáció, a gyógyszerek és a gyógyító eszközök drágultak, valamint a béremelést is ebből a kis mértékben megemelt pénzből kellett kigazdálkodni.

Szerinte ennek eredményeként a kevés és túlterhelt kórházi dolgozó ma már nem tudja garantálni az ellátás biztonságát. Stadionban és kormányzati propagandától még nem gyógyult meg senki, erre költ a magyar állam, Magyarországon propagandaminisztérium van, egészségügyi minisztérium nincs - összegzett.

Szerző

Mészárosé lesz a bicskei kastély?

Publikálás dátuma
2016.11.09. 15:04
FOTÓ: Népszava
Bicske Város Önkormányzatának nincsen tudomása arról, hogy a jövőben a tulajdonos államnak, illetve az üzemeltető Fővárosi Önkormányzatnak milyen tervei vannak az épülettel kapcsolatban - közölte lapunkkal Pálffy Károly, a város fideszes polgármestere, miután a sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy a eladja az állam a gyermekotthonnak helyt adó Batthyány-kastélyt, az új tulajdonos pedig Mészáros Lőrinc lehet, akinek több érdekeltsége is van a környéken. 

Ezzel kapcsolatban kerestük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, illetve a fővárost is, ám eddig még nem válaszoltak a kérdéseinkre. A Bors megkeresésére az Emmi megerősítette, hogy bezárják az otthont, de nem a korábbi szexuális zaklatási botrány miatt, hanem mert a kormány programjában a nagy létszámú, korszerűtlen intézmények bezárása szerepel. A lap úgy tudja, december 31-ig ki kell üríteni az épületet, a gyerekeket pedig a helyi menekülttáborba költöztetik, amit ugyancsak december 31-ig szüntetnek meg. A több mint 250 éves kastélyt a városban terjedő hírek szerint szállodává alakítanák.

Szerző