Előfizetés

Béremelést akar Orbán

Publikálás dátuma
2016.11.10. 11:39
MTI Fotó: Kovács Tamás
A bérek határozott emelését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) konferenciáján.

A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy növekvő béreket csak versenyképes vállalkozások képesek fizetni. Ebből az is következik - magyarázta -, hogy a költségvetés az adórendszeren keresztül egyre kevesebb forrást vonhat ki a gazdaságból. Így tovább kell egyszerűsíteni a társaságiadó-rendszert, a 19 százalékos kulcsot csökkenteni kell; ugyanígy a személyi jövedelemadót is tovább kell mérsékelni; és a munkáltatói járulék csökkentése sem kerülhető el - sorolta a feladatokat, ezek között említve azt is, hogy támogatni kell a vállalati szektor kutatás-fejlesztési (K+F) kiadásainak emelését. Emellett bürokráciacsökkentésre, versenyképesebb munkaerőre és megfelelően versengő bankrendszerre, valamint versenyképes pénzügyi közvetítőrendszerre van szükség - mondta Orbán Viktor.

Az AB elé kerülhet az etyeki kisvasút ügye

Ellenzéki össztűz zúdult a parlamentben a közlekedési törvények módosítását célzó javaslatra, annak általános vitája során. 

Józsa István, az MSZP vezérszónoka azt mondta, hogy összetett jogszabálytervezet van előttük, van benne "permetszer, szappan, szalámi, csak válogassák szét, mi micsoda". A képviselők a salátatörvény azon részével egyetértettek, amelyik a használt járművek biztonságos vásárlását segítő, a járműéletútról szóló adatszolgáltatást vezetné be. Erős kifogások érték viszont a a vasúti közlekedésről szóló törvény módosítását, amely egyes építési, felújítási, illetve műszaki adatok megismerését bűnmegelőzési és nemzetbiztonsági érdekből - egy gumiszabály révén - 30 évig korlátozná. A képviselők szerint nem igaz, hogy a titkosítással a kormány bűncselekményeket akar megelőzni, inkább lopást és hűtlen kezelést akar takargatni.

Az LMP képviselője a javaslat legsúlyosabb hibájának a kisajátítások lehetőségének kibővítését tartotta, amellyel szerinte a kiemelt kormányzati beruházások felülírják az egyének és a közösségek érdekeit, azzal, hogy a kormány, hogy megfellebbezhetetlen rendeletben állapíthatja majd meg az út-vasút beruházás megvalósításához szükséges legfeljebb 200 méter szélességű területsávot vagy nyomvonalat. Sallai R. Benedek "aljas" dolognak nevezte, hogy az etyeki kisvasút ügyében ezzel a törvénnyel akarja a helyiek ellenállását megtörni a kormány. Az etyekiek, ha elfogadják s számukra sérelmes passzusokat az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Gyenge magyar növekedést jósol az EB

Idén 2,1 százalékos, jövőre 2,6 százalékos, 2018-ban pedig 2,8 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság (Eb), amely szerdán tette közzé Brüsszelben az esedékes őszi gazdasági előrejelzését mind az unió egészére, mind az egyes tagországokra nézve.

A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) friss helyzetértékelése emlékeztet arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) tavaly 3,1 százalékkal, 2014-ben pedig 4 százalékkal nőtt. A növekedés visszaesése annak tudható be, hogy mérséklődik az uniós források felhasználása és ezáltal csökken azok növekedésserkentő ereje. A szakemberek szerint az idei év után a 2017-es és 2018-as növekedésnek is a hazai magánfogyasztás lesz a fő hajtóereje.

A következő két év várhatóan nehéz időszaka alatt szerény növekedés lehet az EU-ban - hangsúlyozta Pierre Moscovici, ismertetve az EB előrejelzését. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, a bizottság előrejelzése szerint minden uniós tagállamban - eltérő intenzitású - növekedés várható 2017-ben, az euróövezet 1,5 százalékos, az EU 1,6 százalékos növekedését várja a bizottság. 2018-ban továbbra is a lakossági fogyasztás jelenti majd a növekedés fő mozgatórugóját. A foglalkoztatási szint várható további növekedése és a bérszínvonal enyhe emelkedése ugyancsak élénkíti majd a fogyasztást - mondta az uniós biztos.