Előfizetés

"Szégyen!" - Rekordalacsony emelést kapnak a nyugdíjasok

Publikálás dátuma
2016.11.10. 12:20
Fotó: Népszava
Szinte észre sem fogja venni a nyugdíjasok nagy része, hogy januártól megemelkedik a havi ellátása, az ugyanis rekordalacsony lesz. Mindössze 0,9 százalékkal növekszik a havi ellátás összege, ami megegyezik a kormány által tervezett infláció mértékével – írja a Magyar Nemzet a kormány.hu oldalon megjelent rendelettervezet alapján.

A 120 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez alig valamivel nagyobb emelést jelent, mint havi ezer forint. A nyugdíjasok mintegy felének azonban havi százezer forintot vagy annál kevesebbet visz ki minden hónap huszadika körül a postás, így ők legfeljebb 900 forinttal több pénzre számíthatnak, mint az idei évben. A 28 500 forint minimálnyugdíjat kapók – bár ők kétségtelenül kevesen vannak – ellátása pedig alig 250 forinttal emelkedik.

A rekordalacsony nyugdíj­emelés oka, hogy a bő fél évvel ezelőtt elfogadott költségvetésben a kormány túlságosan optimista volt, s jövőre mindössze 0,9 százalékos áremelkedéssel számolt, holott ma már az MNB is 2,3 százalékos inflációval kalkulál a jövő évre - írja a lap.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a kormánynak kell mérlegelnie, hogy hozzányúl-e a jelenleg 0,9 százalékosra tervezett nyugdíjemeléshez. 

Ha nem változnak a most beterjesztett nyugdíjemelési tervek, a jövő év végére csaknem másfél százalékkal ér majd kevesebbet a nyugdíjasok havi ellátása, mint most.

Az ATV megszólaltatta a nyugdíjasokat, hogy mit is gondolnak a tervezett emelésről. Többen felháborodtak a tervezeten, olyan kommentek hangzottak el, mint a "Röhej", a "Szégyen és gyalázat", és a "Szeretnék én is helikopterezni, meg bélszínt enni" felkiáltások.

Orbán: a Brexit nem egy tragédia

A nyugati civilizáció visszatérhet "az igazi demokráciához", a politikai korrektségtől megszabadult beszédhez - kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a republikánus Donald Trump győzelmét hozó amerikai elnökválasztást.

A kormányfő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) budapesti konferenciáját megnyitó beszédében úgy fogalmazott: annak a történelmi eseménynek a második napján vagyunk, amikor "a nyugati civilizáció, úgy tűnik, sikeresen kiszabadítja magát egy ideológia fogságából". Szavai szerint "visszatérhetünk az igazi demokráciához, visszatérhetünk a politikai korrektség megbénító kényszerétől megszabadult egyenes, őszinte beszédhez".

"Nagy napokat és nagy időket élünk" - értékelt Orbán Viktor, jelezve, hogy a Brexitet is ennek összefüggésében nézi. "A Brexit egyáltalán nem egy tragédia, nem egy vereség, hanem egy kísérlet egy nagy nép részéről arra, hogy másképpen tegye magát sikeressé" - mondta.

Nincs víz egész Pécsváradon

Eltört egy vízfőnyomócső, ezért szünetel a vízszolgáltatás Pécsváradon - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csütörtök délelőtt a honlapján.

Azt írták: a közműszolgáltató az esti órákra ígérte a hiba elhárítását, addig a katasztrófavédelem három lajtos kocsival biztosítja az ivóvizet a mintegy négyezer lakosú településen.