Előfizetés

Esterházy Péter és Kocsis Zoltán Hazám-díjat kap

Publikálás dátuma
2016.11.10. 15:02
Esterházy Péter a Népszava korábbi felvételén.
Bojár Gábor fizikus-informatikus, Csomós Mari színésznő, Iványi Gábor lelkész, Komoróczy Géza asszirológus-történész, valamint Szalai Erzsébet szociológus veheti át Hazám-díjat szombaton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), ahol a XXI. Század Társaság posztumusz elismerésében részesül Esterházy Péter író és a múlt hétvégén elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző is.

A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című verséről kapta a nevét. Az elismeréssel a szervezet kuratóriuma olyan személyiségeket tüntet ki, akik értékőrző és értékteremtő életművükkel mutatnak példát. 

A díjat odaítélő kuratórium elnöke Vámos Tibor akadémikus, tagjai Ágh Attila politológus, Gönczöl Katalin kriminológus, Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke, Romsics Ignác történész, Spiró György író és Varga Gyula közgazdász.

Az elismerést ez elmúlt években olyan neves személyiségek vehették át, mint Fischer Iván karmester, Jancsó Miklós filmrendező, Törőcsik Mari színművész, Juhász Ferenc költő, Szakcsi Lakatos Béla zenész, Rubik Ernő feltaláló, Szabó Magda író, Makk Károly filmrendező és Ranschburg Jenő pszichológus. A szombati díjátadón Baranyi Ferenc és Varga Gyula mond köszöntőt, közreműködik Galkó Balázs színművész és Balázs János zongoraművész. A rendezvényt megelőzően virággal emlékeznek József Attilára a költő Fiume úti temetőben fekvő sírjánál - olvasható az esemény meghívójában.

Magyar sört díjaztak Európa legnagyobb versenyén

Publikálás dátuma
2016.11.10. 14:31
Illusztráció: Thinkstock
Bronzérmes lett a budapesti HopTop Brewery Midnight Express nevű söre a European Beer Star nemzetközi sörverseny Dry Stout kategóriájában, ezzel magyar sör először szerzett díjat Európa legnagyobb sörversenyén.

A 2004 óta minden évben megrendezett European Beer Star a világ egyik legnagyobb és legismertebb sörszakmai seregszemléje, amelyre idén a világ 44 országából 2 103 sört neveztek - közölte csütörtökön a HopTop Brewery.

A European Beer Star elismertségét többek között szakértő és szigorú bíráinak köszönheti. Idén 124 fős szakértői kör vakkóstolással értékelte a sörök szín-, illat-, ízvilágát és az összbenyomást. A harminc országból érkező bírák között sörfőző mesterek, ismert szakemberek és sörsommelier-k szerepeltek.

Más versenyekkel ellentétben a European Beer Staron kategóriánként csupán egy-egy arany, ezüst és bronzérmet ítélnek meg. Amennyiben a zsűri nem talál olyan sört, amely elérné az elvárt szintet, az adott érmet abban az évben nem osztják ki. Ali Rawech Szami, a HopTop Brewery tulajdonosa elmondta, a rangos nemzetközi versenyre már több magyar sörfőzde is nevezett, de közülük a HopTop tudott először érmet elhozni.

Az augusztusban indult sörfőzde vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarországot ma elsősorban borairól ismerik, az ilyen sikerek azonban segítenek felhívni a nemzetközi közönség figyelmét arra, hogy az országban már kiváló minőségű sörök is készülnek.

A szerdai nürnbergi díjkiosztón elismert Midnight Express a sörfőzde jellemzése szerint igazi, hamisítatlan fekete sör, bársonyos krémes habbal. Hidegen a pörkölt, kávés, füstös illatok, ízek jellemzik, és ahogy lassan enged fel a hidegségéből, úgy jönnek elő a csokoládés ízek.

Mit mondott Orbán a Fideszről 2009-ben?

Publikálás dátuma
2016.11.10. 07:21

Ez a párt először is egy demokratikus párt. Ez egy rendszerváltó párt. Mi az összes diktatúra ellen harcoltunk. Magyarországon ennek a vörös válfaját ismertük meg, tehát harcoltunk a kommunizmus ellen, a szólásszabadságért, az emberi méltóságért, a gondolatszabadságért, a politikai jogokért, a magántulajdonhoz való jogért. Tehát mi csupa olyan dologért harcoltunk, ami nem teszi szükségessé, hogy én bizonygassam, hogy a Fidesz egy demokratikus párt.