Előfizetés

Kirúgták a felfüggesztett dékánt a Műegyetemről

Azonnali hatállyal elbocsátotta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánját és oktatóját az intézmény rektora – írta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Facebook-oldalán.

Andor Györgyöt két héttel ezelőtt még csak felfüggesztette a rektor, Józsa János. A döntés nyomán a GTK munkatársai állásfoglalást küldtek Józsának, amelyben követelték, hogy vonja vissza az önkényes határozatot, állítsa vissza a kar autonómiáját, és kezdjen egyeztetést annak vezetésével a helyzet rendezéséről.

Andor volt az, aki az Index szerint körlevelet írt arról október közepén, hogy a kar az állami feladatait a jövőben az ELTE szervezeti keretén belül végezné. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma reagálásában azt írta: nem tervez átalakításokat a BME-n.

A BME GTK Facebook-oldalán otrombának nevezte a lépést, és a törvényes helyzet azonnali visszaállítását követelték: „A mai napon a BME rektora Andor György dékánt és oktatót, egyetemi docenst az egyetemről azonnali hatállyal elbocsátotta. A rektor a hétfői oktatói és hallgatói fórumon felkínált párbeszéd helyett ezt az otromba lépést választotta arra, hogy a vitát elfojtsa, a kollégákat megfélemlítse. Ezzel az etikátlan, károkozó és törvénysértő lépéssel a rektor bebizonyította, hogy alkalmatlan az összegyetemi érdekek képviseletére. Követeljük a törvényes helyzet azonnali visszaállítását, az Emmi határozott lépését!” - írták reagálásukban.

Négymilliót gyűjtött a hajléktalanoknak a Népszabadság

Publikálás dátuma
2016.11.10. 15:11
FOTÓ: Népszava
Csaknem 4 millió forint adomány gyűlt össze a Fedél Nélkül különszámából, amelybe a felfüggesztett Népszabadság munkatársai is írtak - összegezte a kampányt legújabb számában a lap, a szerkesztők egyben köszönetet mondtak a Népszabadságnak. 

A két hete kiadott speciális számot első körben 12 ezer példányban nyomtatták ki, ám ez pár óra alatt elfogyott. Ezt követően újabb 13 ezer újságot osztottak ki az árusító hajléktalanoknak, ezek a lapok szintén órák alatt elkeltek, s az árusok összesen 3,7 milliót kaptak a különszámokért. A friss Fedél Nélkülben azt is írták, hogy néhány árusukat "megfertőzte e hirtelen meggazdagodás reménye", de tőlük bevonták azóta az árus engedélyt.

Üdvözlet a Népszavának! - Kormányinfó 69

Publikálás dátuma
2016.11.10. 14:38
Kormányinfó október 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Lázár János először nem óhajtotta értékelni az amerikai elnökválasztás eredményét, mondván, hogy az nem az ő tiszte, így rögtön át is tért a Népszavára. Elmondta: tisztázódtak a lappal való együttműködés feltételei és külön üdvözölte jelen lévő kolléganőnket. Mint ismert, a Népszava a Népszabadság bezárása után távol maradt a sajtótájékoztatóktól, noha beszámolt azokról.

Ezután mégis visszatért az elnökválasztásra. Megismételte azt a korábban már hangoztatott véleményt, hogy Magyarországnak nem az Egyesült Államokkal volt vitája, hanem a Demokrata Párttal. Az új elnökséget új kezdetnek tekinti Magyarország, és az a világ számára is reményekkel teli lehet - mondta a miniszter. Kijelentette: a kormány reménye, hogy korrekt partnerség alakulhat ki a két ország között. Többen is megkérdezték, hogy terveznek-e Trump-Orbán találkozót, Lázár válasza egyértelmű: NEM.

Orbán Londonban

A miniszterelnök a brit kormányfővel tárgyalt. Az egyik fő téma az volt, hogy miként lehet megvédeni a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekeit. Lázár szerint erre a kölcsönösség alapján van lehetőség, jó hangulatúnak nevezte a két vezető megbeszélését.

Bevándorlás

Az EU december közepén tárgyal a bevándorlás kérdéséről, ezen megvitatják a szlovák javaslatot is, amely alapvetően arról szól, hogy a menekülteket nem kell beengedni, hanem az Európai Unió határain kívül kell megoldani a problémát. A külső határok védelmét tartotta a legfontosabbnak Lázár János. Véleménye szerint nem csak a V4-országok pesszimisták a EU-török megállapodással kapcsolatban, s ha az működik is, nem pótolja az EU határainak védelmét.

A német Belügyminisztérium javaslatát is fontosnak nevezte, amely szerinte arról szól, hogy a tengeren érkezőket ne engedjék be Európába, hanem fordítsák vissza őket.

Alaptörvény

Az Alaptörvény módosítása Lázár szerint nem belpolitikai, hanem össznemzeti, sőt európai ügy. Magyarország csatába száll a bevándorláspárti politika megakadályozása érdekében, még akkor is, ha eggyel kevesebb eszköze van immár, hiszen a parlament nem szavazta meg a törvénymódosítást. Az ellenzéki pártok saját, pitiáner érdekeiket nézték - mondta. Hozzátette: jövő héten az igazságügyi miniszter javaslatot tesz a jogi helyzet tisztázására. 

Újságírói kérdésre válaszolva Lázár János azt válaszolta, hogy nem próbálkoznak ismét az alaptörvény-módosítással. Hazaárulónak ugyan nem nevezte azokat, akik nem szavazták meg a módosítást (bár kiejtette a szót), de szűklátókörűnek, felelőtlennek igen. Szerinte ha mégis lesz bevándorlás Magyarországra, akkor gazdasági visszaesés lesz, romlani fognak az emberek életkörülményei és a biztonság is.

Béremelés

2017-re jelentős és határozott béremelést ígér a kormány, amellett, hogy fontosnak tartja a beruházások támogatását is. Pénteken kezdődnek tárgyalások a munkaadókkal és munkavállalókkal, de konkrét béremelési számot, százalékot nem volt hajlandó mondani a miniszter.

Miért hívja professzornak Pharaont?

Ezt kérdezte az Index újságírója. A miniszter kedélyesen úgy válaszolt: valószínűleg ragadós a példa. A kormány kérte, hogy a körözést kiadók pontosítsák az illető születési dátumát, illetve kértek ujjlenyomatokat is, de ezeket nem kapták meg. Tehát továbbra sem világos: a Magyarországon járt üzletember, aki vízumot kapott, azonos-e azzal, akit világszerte köröznek. Lázár János egyébként sem érti, hogy ez miért politikai és miért nem rendőrségi ügy, továbbá azt sem, hogy az amerikaiak 25 éve miért nem tudják elfogni azt, akit keresnek.

A Népszava kérdésére, hogy nem merészség-e Pharaon kapcsán titkosszolgálati összeesküvést, vagy azt emlegetni, hogy az amerikaiak a Jobbikkal játszottak össze, Lázár János azt válaszolta: nem.