Importtilalom a magyar baromfira

 A madárinfluenza-vírus miatt Tajvan is korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba, így már nyolc, Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján. A távol-keleti ország Magyarország teljes területéről korlátozza az élő baromfi, baromfihús és húskészítmények bevitelét.

Korábban a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong, Szingapúr, Kanada és Szerbia jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hongkong és Kanada csak Békés megyére vonatkozóan; Szerbia a kitörés körüli 50 kilométeres körből.

Szerdán újabb megbetegedést fedeztek fel Magyarországon, a Bács-Kiskun megyei kiskunmajsai kacsatartó gazdaságban mutatták ki a madárinfluenzát. A tájékoztatás szerint a fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság.

Az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. Az intézkedés arra is kiterjed, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, és a tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat. A kimutatott szerotípus (H5N8) miatt emberi megbetegedés eddig még sosem fordult elő.

Bognár Lajos országos főállatorvos csütörtökön a Baromfi Termék Tanáccsal való tárgyalása során hangsúlyozta: a magyar állategészségügyi hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a megfelelő adatszolgáltatással, a járványügyi intézkedések részletes leírásával a harmadik országok mihamarabb feloldhassák a korlátozásokat.

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani. Viszont azon országok esetén, ahol például az exportbizonyítványban benne van, hogy a madárinfluenza mentességet az egész országra vonatkozóan igazolnunk kell, ott a magyar hatóság ezt jelenleg nem tudja megtenni, tehát ezekbe az országokba sem indulhat el a szállítmány - olvasható a Nébih honlapján.

A Baromfi Termék Tanács adatai szerint a harmadik országok eddigi intézkedései mintegy 10 ezer tonna, úton lévő magyar baromfiszállítmányt érintenek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői szerint a délkelet-oroszországi Tuvai Köztársaság területén a vándormadaraknál alig két hónapja észlelt H5N8-as típusú madárinfluenza a vadmadarakról átterjedt a tenyésztett baromfikra, a fertőzés veszélye 2017 tavaszáig fennáll. A legfrissebb jelentések szerint a madárinfluenzának ez a típusa ütötte fel fejét Lengyelországban, a dél-indiai Kerala tartományban és már Magyarországon is. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett: a közel-keleti államok, az Európai Unió, Nyugat-Afrika, a volt Szovjetunió területe és Dél-Ázsia is. 2005 óta ez már a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám - állítják a szakértők.

A Nébih laboratóriuma múlt pénteken igazolta magas patogenitású madárinfluenza-vírus (H5N8) jelenlétét egy Békés megyei, pulykákat tartó gazdaságban. Az érintett tótkomlósi állattartó telepen hétfőn befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása.

Szerző

Már lehetne eurónk

Hasonlóképp látja a gazdaság helyzetét a magyar kormány és az Európai Bizottság (EB) - mondta a nemzetgazdasági miniszter Valdis Dombrovskisszal, az EB euróért és szociális párbeszédért felelős alelnökével folytatott megbeszélést követően csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály hozzátette: a gazdasági növekedést a magyar kormány optimistábban ítéli meg a bizottságnál, a fiskális, pénzügyi pozíciókat viszont hasonlóképp értékelik. Magyarország fegyelmezett államháztartási gazdálkodást folytatott az elmúlt években, csökken az államadósság, a hiány 3 százalék alatt van. Kiemelte, hogy az elmúlt évek Magyarországot igazolták, a deficit kisebb lett, mint amit a bizottság jósolt.    

Varga Mihály bízik abban, sikerül a bizottságot meggyőzni arról, hogy a közmunkaprogram hatékonyan visszavezeti az érintetteket az elsődleges munkaerőpiacra. A kormány folytatja a szakképzési és duális szakképzési programokat is - tette hozzá. Hangsúlyozta, Magyarország 2010-ben az euró bevezetésének egyetlen feltételét sem tudta teljesíteni, ma viszont már minden feltételt teljesít.    

Valdis Dombrovskis elmondta, helyes úton jár Magyarország, és kiemelte a fiskális fegyelem fenntartásának fontosságát. Hozzátette, Magyarország az utóbbi 3 évben elég jó gazdasági növekedést ért el. Ez az idén ugyan lassulni kezdett, az EB 2,1 százalékot vár éves átlagban, azonban ez is még az uniós átlag felett van - mondta. A lassulás oka az EB alelnöke szerint az előző, 2007-2014-es uniós költségvetési ciklus forrásainak felhasználása és az áttérés az új ciklusra. Ez mutatja, mennyire fontosak az uniós források a gazdasági növekedésben - jegyezte meg.    

A megbeszélések során megállapították azt is, hogy csökkenőben van a költségvetési hiány és az államadósság - mondta. Az EB szerint a hiány idén a GDP 1,5 százalékára csökken,  jövőre  növekedést prognosztizál a bizottság, ezért is fontos a fiskális fegyelem folytatása - hangsúlyozta. Valdis Dombrovskis kitért az adópolitikára, ahol az EB a növekedés érdekében a munkát terhelő adók csökkentését javasolja. Az állami beruházásokról szólva elmondta, fontos, hogy az uniós források ne helyettesítsék, hanem kiegészítsék a nemzeti forrásokat.

Szerző

"Gyógyszerész" ajánlása miatt bírságolt a GVH

Publikálás dátuma
2016.11.10. 15:52
Thinkstock illusztráció
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 150 millió forintra bírságolta a Merck Vegyi és Gyógyszeripari Kereskedelmi Kft.-t, mert a fogyasztónak úgy tűnhetett, hogy egy gyógyszerész ajánlotta a cég vény nélkül kapható, gyógyszerként nyilvántartott Flexagil krémjét televíziós reklámjaiban - közölte a GVH.

Az ágazati szabályozás értelmében egyetlen gyógyszer reklámja sem tartalmazhat olyan utalást vagy kifejezést, amely tudósok, egészségügyi szakemberek vagy ismert személyiségek ajánlását tartalmazza. A GVH álláspontja szerint a tilalom az adott termékkategória fogyasztását növelő bizalmi jegyek alkalmazását korlátozza a versenysemlegesség védelme érdekében. A fogyasztó ugyanis hajlamos előnyben részesíteni olyan termékeket, amelyeket szakember, az adott területen szaktudással, tapasztalattal rendelkező személy vagy egyébként is a fogyasztó bizalmát és figyelmét élvező személy népszerűsít.

A 2015 márciusa és 2016 júliusa között sugárzott reklámban egy patikai élethelyzet jelent meg, és a reklámfilm több eleme (gesztusok, narráció, képi megjelenítés, szelekciós folyamat) is azt üzente a fogyasztóknak, hogy gyógyszerész ajánlja a Flexagil krémet.

A vizsgálat során a GVH a vállalkozás által becsatolt többféle kutatás eredményeit is értékelte, azonban lényeges, hogy a kutatási eredmények csupán segítik az értékelést: a vizsgált reklámok értékelését, értelmezését a GVH-nak kell elvégeznie - hangsúlyozták. A GVH megjegyezte, az európai bírósági gyakorlatban is általános elvárás, hogy ne egy kutatás, hanem mindenekelőtt az eljáró hatóság ítélje meg a vizsgált tájékoztatás tartalmát.

Az ebben az ügyben kiszabott bírság mértékét alapvetően a hosszú ideig futó reklámok jelentős költsége határozta meg, a GVH azonban enyhítő körülményként értékelte, hogy a Merck később módosította kereskedelmi gyakorlatát, valamint a versenyfelügyeleti eljárás során elfogadta, hogy a reklámban szereplő patikus egészségügyi szakember ajánlásának is tekinthető. Súlyosító körülményként vették azonban figyelembe, hogy a cég kereskedelmi gyakorlata jelentős számú fogyasztót ért el, és az érintett termék bizalmi.

Szerző