Árnyékbizottság vizsgálhatja a letelepedési kötvényeket

Publikálás dátuma
2016.11.11. 14:08
Szél Bernadett szerint a munka pezsdítő hatással lehet az ellenzékre. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Ellenzéki árnyékbizottság jöhet létre a letelepedési kötvények vizsgálatára, amennyiben hivatalos parlamenti vizsgálóbizottság nem állhat fel a kérdésben.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a párt által szervezett pénteki többpárti egyeztetés után úgy nyilatkozott: minden hivatalos utat végig fognak járni, azonban úgy vélik, a kormánypártok le fogják szavazni egy parlamenti bizottság felállítását. Mint mondta, a tanácskozáson - amelyen az LMP, az Együtt és a Liberálisok delegáltjai vettek részt - egyetértettek abban, hogy egy ténylegesen működő testületre van szükség, s ezért merült fel, hogy nem az Országgyűlés égisze alatt hozzák azt létre, hanem egyfajta alternatív vagy árnyékbizottságként.

Az ellenzéki politikus kifejtette: lenne egy ütemtervük a gazdasági és biztonságpolitikai kockázatok feltárására, összegző jelentést készítenének, a testületet rotációban elnökölnék és nyitva hagynák a lehetőséget, hogy később más pártok is csatlakozzanak. Mirkóczki Ádám közölte: a résztvevők döntéshozó testületei várhatóan jövő hétig döntik el, hogy támogatják-e a közös munkát.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke egyetértett abban, hogy alternatív eszközökre van szükség, szerinte ugyanis jelenleg ellehetetlenítik az ellenzék munkáját. Hozzátette: egy ilyen testület lehet éppolyan hatékony, mint egy hivatalos. Kiemelte ugyanakkor, hogy semmilyen politikai játszmába nem kívánnak beszállni, s a Jobbik ígéretet tett arra, hogy függetleníti az alaptörvény-módosítástól a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos szándékait. Szél Bernadett értékelése szerint ez a munka pezsdítő hatással lehet az ellenzékre, és háttérbe helyezheti a "cicaharcot".

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa lopásnak nevezte, ami a letelepedési kötvényekkel történik, s jelezte, hogy nyitottak támogatni a vizsgálóbizottsági kezdeményezést. Egyetértett abban, hogy ha az hivatalosan nem megy, akkor más lehetőségeken kell gondolkodni, erről azonban - jelezte - pártja elnökségének kell határozni.

Sermer Ádám, a Liberálisok ifjúsági tagozatának (LiFT) elnöke osztotta azt a véleményt, hogy a kötvényekkel kapcsolatos anomáliákat fel kell tárni, s bizonyos ügyek mentén meg kell találni a pártpolitikán átívelő lehetőségeket. Azt ő is leszögezte: a kérdést nem lehet összekötni az alaptörvény módosításával. Az ellenzéki politikus ugyanakkor azt is jelezte: nem elméleti szinten kell elzárkózni a letelepedési kötvényektől, mert azok működhetnek transzparensen és nemzetbiztonsági garanciákkal, hanem a jelenlegi forgalmazási formájától kell megszabadulni.

Szerző

Háromkulcsos adót vezetne be a PM

Sávos, háromkulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetését javasolja a Párbeszéd Magyarországért. A párt nulla, 15 és 30 százalékos kulcsokat alkalmazna, amivel a legalacsonyabb jövedelmi osztályba tartozóknak akar kedvezni.

A Párbeszéd szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök szavaira reagált, aki az előző napon egy határozott béremelés szükségességéről beszélt. Tordai Bence a béremelés szükségességével egyetértett, de azt javasolta, hogy ne a társasági adót és a munkáltatói járulékokat csökkentsék, mert az ebből származó többlet "nem fog lecsorogni" a munkavállalókhoz.

Az egykulcsos adót "ősbűnnek" nevező és az alapjövedelem bevezetése mellett érvelő politikus ezért azt javasolta, hogy újra vezessék be a sávos, háromkulcsos személyi jövedelemadót. Elképzelésük szerint a minimálbérig nem kellene adózni, körülbelül bruttó 450 ezer forintig 15 százalékos, afölött pedig 30 százalékos kulcsot alkalmaznának. Tordai Bence azt mondta, hogy ezzel a legalsó jövedelmi sávba tartozók körülbelül havi plusz harmincezer forinthoz jutnának, miközben a középosztálynak sem kellene többet adóznia.

Szerző
Témák
PM

Trágár nőgyalázását magyarázza a fideszes városvezető

Publikálás dátuma
2016.11.11. 13:33
Szalay Ferenc. Forrás: Facebook
A szolnoki polgármester átvette az MSZP által elkészített lemondólevelet, aki közleményben leszögezte, nem kíván távozni posztjáról. Szalay Ferenc egy októberi ülésen illette trágár kifejezésekkel a helyieket képviselő idős hölgyeket, amikor azt hitte, ki van kapcsolva a mikrofonja. Az MSZP egy felvételt is közzétett az ominózus káromkodásról.

A videó alapján úgy tűnik, hogy a polgármester a jegyzőhöz fordulva a helyieket képviselő idős hölgyekre vonatkozóan fogalmazott úgy, hogy „ennyi hülye vén kur**t”.

A nyilvánosságra került durva megjegyzés jelentős botrányt kavart. A helyi szocialisták lemondásra és bocsánatkérésre szólították fel Szalay Ferencet, sőt ehhez elő is készítették a szükséges papírokat. A politikusok mellett az érintett lakosok is felháborodtak a polgármester megjegyzésén.

Szalay Ferenc csütörtök este közleményben jelezte, valóban használta a durva kifejezést, s ezért elnézést kért. Ugyanakkor állítása szerint egy magánbeszélgetés részeként hangzottak el szavai, a téma nem kapcsolódott a napirendhez, azaz nem a jelen levő asszonyokra vonatkoztak. Közleményében azt írta: "Az illetlen szavakat egy, a nap folyamán az egyik kollégám által elmondott információ váltotta ki, mely szerint egyesek újra olyan pletykákat terjesztenek rólam a városban, melyek hosszú időn keresztül rendkívüli módon megviselték a családomat, s különösen a feleségemet. A hazug vádak felzaklattak, feldühítettek, aminek a nap során magánbeszélgetésben többször is hangot adtam, néha talán nem oda illő módon - írta a polgármester, aki felszólította a szocialista pártot, hogy a minden alapot nélkülöző vádaskodásával ne sározza be egy idős barát önkormányzat díjjal kitüntetett közgyűlés munkáját.

Bár a polgármester átvette az MSZP által készített lemondólevelet, egyúttal leszögezte, nem távozik a tisztségéről - írta a Magyar Nemzet. Az egyébként nem derült ki, hogy mi volt az a pletyka, ami ennyire feldühítette a polgármestert.

Szerző