Szijjártó és a kereszténység védelme

Publikálás dátuma
2016.11.11. 16:56
Szijjártó Péter Puskás-labdát ajándékoz Paul Richard Gallagher érseknek a vatikánban - MTI Fotó: KKM
Magyarország a jövőben is erőteljes szerepet fog játszani a kereszténység és a világban élő keresztény közösségek megvédésében - ezt hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Paul Richard Gallagher szentszéki külügyminiszterrel a Vatikánban pénteken folytatott megbeszélésén.

Szijjártó Péter azt is hozzátette: a magyar külpolitika egyik fő fókusza a keresztényüldözések elleni határozott fellépés.

"Európa keresztény identitását meg kell védeni, és soha nem fogjuk elfogadni, hogy akár Európa, akár Magyarország keresztény identitását bárki megkérdőjelezze" - szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a keresztények hátrányos megkülönböztetése ellen küzdeni kell. Szerinte Európa keresztény identitását csak úgy lehet fenntartani, ha a család és a munka áll a középpontban.

Szijjártó Péter a szentszéki külügyminiszterrel tartott találkozón azt is közölte: álláspontjuk szerint a bevándorlás nem jó válasz sem a munkaerőpiaci, sem pedig a demográfiai problémákra. A migráció kettős veszélyt hoz Európára: terrorveszélyt és a párhuzamos társadalmak kialakulásának veszélyét - szögezte le.

Az Európát sújtó bevándorlási válság ügyében Gallagher érsek ugyanakkor a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta. Szijjártó Péter azonban megmagyarázta: a szolidaritásnak nemcsak a bevándorlók befogadása az egyetlen megnyilvánulási formája, hanem a határok megvédése és a háborús területekkel szomszédos országok támogatása is. Magyarország korábbi álláspontját megerősítve a találkozón leszögezte: a magyar állam nem fog befogadni senkit a kötelező európai uniós betelepítési kvóta alapján.

lásd még: A szegényektől elforduló keresztények miatt a pápa kért bocsánatotSzerző

Felkészült a havazásra a Budapest Airport

Publikálás dátuma
2016.11.11. 16:45
Forrás. Budapest Airport/Facebook
A "havas készültség" elrendelésével felkészült a havazásra a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport. A társaság közleményében azt írta, ennek értelmében a meteorológiai előrejelzésnek megfelelően mindig a szükséges létszámmal és eszközzel áll készenlétben a havas szolgálat, szükség esetén késlekedés nélkül elkezdi a hóeltakarítást, illetve a havazást megelőző előkészítést.

Idén új munkaszervezés bevezetésével alvállalkozó garantálja a repülőtér külső területeinek takarítását és síkosság mentesítését, így a Budapest Airport saját szakemberei a repülőtér légi oldali forgalmi területein dolgoznak majd. Összesen 180-200 ember és 41 jármű ad 24 órás készenlétet egészen márciusig, így akár napokig tartó havazás esetén is folyamatos maradhat a repülőtér üzemelése.

A Budapest Airportnak 2,4 millió négyzetméternyi betonfelületet kell megtisztítania. A szolgálat munkatársait hónapok óta készítik fel a feladatra, egyebek mellett számítógépes szimulátoron is vizsgázniuk kell a repülőtéri futópályák, a gurulóutak és beton előterek ismeretéből, majd gyakorlati oktatáson vesznek részt éjszakai vezetésből és a repülőtéri speciális közlekedési szabályok ismeretéből is.

Szerző

Újabb Rogán-körüli botrány kerekedik

Publikálás dátuma
2016.11.11. 16:28
Népszava fotó
Hónapokon át nyomoztak a Rogán Antal belvárosi jobbkezeként emlegetett Kertész Balázs - aki korábban V. kerületi önkormányzati képviselő volt a Fidesz-KDNP színeiben - után az Index újságírói. A portál portrét közöl a fiatal jogászról, aki az így összeálló kép alapján leginkább Rogán "zűrös ügyeinek" intézőjének tűnik. Minél közelebb kerültek hozzá a cikk elkészítése során, annál inkább elérhetetlennek bizonyult, ismerősei, munkatársai, barátai sem árultak el róla semmit. Ugyanígy tűntek el az internetről fotók, illetve az Index szerint Kertész egyik gyanús cége is felszámolódott.

A lap videókkal, fotókkal, dokumentumokkal támasztja alá a sztorit. Az egyik felvételen például látható, hogy Rogán hiába tagadta, bizonyíthatóan járt az Aulich utca 3.-ban, ahol Kertész irodája található, és Habony Árpádot is látták bemenni oda. Amikor a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elküldte cáfolatát a lapnak, egy órával később hivatalos Facebook-oldaláról eltűnt az egyetlen olyan fotó, amelyen tavalyi miniszteri beiktatásán a vendégek között jól felismerhetően ott van Kertész is.

Rogán még a fidelitasos időkben kezdett együttműködni Kertésszel, majd Puskás Andrással - az V. kerület volt alpolgármesterével - hármasban 2002-ben kezdtek a Belvárosban politizálni. Rogán és Kertész neve közösen először a K&H-botrányban merült fel, ahol egy feljegyzés szerint állítólag Kertész "intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit". Az V. kerületben később Kertész lett Rogán háttérbe húzódó gazdasági jobbkeze, az ingatlaneladási rendszer meghatározó figurája. Kertész 2010 után visszavonult a közéletből, az Index szerint eltüntette az internetről a róla szóló adatokat, és elérhetetlen lett, a szálak mégis hozzá vezetnek. Például az ő feleségéhez került Rogán "találmányának" üzleti hasznosítása.

Egyébként Kertész Balázs pázmányos jogász évfolyamtársai is felbukkannak Rogán körül kulcspozíciókban, például Kosik Kristóf, akinek irodájában Kertész is dolgozik. Az iroda jól keres a letelepedési kötvényeken, hiszen kizárólag rajtuk keresztül folyhat az ügyintézés a törvény szerint.

Ugyancsak kiderült, hogy Rogán "orosz-ügyi" tanácsadót vett maga mellé, aki az ő felhatalmazásával ment ki Kurszkba, ott egy Kertész Balázzsal közös cégének hozott össze üzletet. Roszatom-közeli pénzről lett volna szó, de a lap kutakodása után lefújták a bizniszt. Ezt bizonyítandó az Indexnek van egy videója arról, hogy egy volt grúz miniszterelnök beszélgetett Kertész irodájánál egy erőműprojektről, ahol az Eximbank neve is elhangzott. A külügyminisztérium tud is egy grúz erőműprojektről, de Kertész az Eximbankkal állítólag nincs jogviszonyban. A bank vezérigazgató-helyettese viszont Puskás András volt belvárosi alpolgármester, aki Rogán és Kertész mellett a trió harmadik tagja.

A lap konkrét kérdéseket tett fel Rogán Antalnak az összegyűjtött információkkal kapcsolatban. A miniszter, nem tudva, hogy felvételek is vannak az Index birtokában, mindent letagadott: nemcsak a feltételezett Aulich utcai találkozókat, de a Kertész Balázzsal való bizalmi viszonyát, barátságát is. A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt a szűkszavú választ küldte, hogy a lap minden állítása alaptalan, és perelnek, ha azokat mégis leírják. Az Index újságírói egy háttérbeszélgetést is kértek a minisztertől, hátha ott érdemibb válaszokat kapnak, de Rogán nem élt a lehetőséggel: a szeptember 7-e óta eltelt két hónap alatt semmilyen reakció nem érkezett a lap kérésére.

Ismert, a múlt héten a Vasárnapi Hírek írt arról, hogy őrizetbe vettek egy ügyvédet, Rogán "táskás emberét", de az értesülést a rendőrség és az ügyészség is határozottan cáfolta.

Szerző
Témák
botrányok Rogán