Előfizetés

Közelkép - Bűvös por a Metben

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2016.11.12. 06:46
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Pánik nem tört ki, de mégis kellemetlen epizódja volt a közelmúltban a New York-i Metropolitan operaháznak, ami meglehetősen szokatlan ebben az épületben. Sőt, ehhez még megközelítően hasonlóra se volt példa.

 Az egyik délutáni előadáson Rossini Tell Vilmosát játszották, amikor egy ismeretlen férfi fölbukkant a zenekari árok fölött és fehér port szórt a muzsikusokra. A karmester azonnal félbeszakította az előadást, a rendőrség pedig haladéktalanul riasztotta a terrorellenes különítményt. Egy „tettessel” találták szemben magukat, aki nem tanúsított ellenállást, a helyszínen hallgatták ki. Megkérdezték a közönségből a közelülőket is, akik maguk is kíváncsiskodtak, mit észleltek. Faggatták a tettest, aki azt mesélte magáról, nem New York-i, lényegesen távolabbról érkezett. Azért jött – mondta -, mert jó barátja, aki szenvedélyes operabarát volt, a közelmúlt napokban halt meg, és „kegyeletként” szórta az árokba a hamvait. A zenészek közül senkinek sem esett bántódása, a tettest kihallgatása után azonnal szabadon engedték, miközben a nyomozást természetesen folytatják. John Miller, a városi terror ellenes csoport helyettes vezetője közölte, hogy a port alapos vizsgálatra laboratóriumnak adták át.

A részletek földerítéséig a Met folytatja műsorra tűzött Rossini sorozatát, az előre rögzített tervek szerint az Olasz nő Algirban következik. Majd Janacek Jenufája. Addig talán valami kiderül arról, hogy a tettes igazat mondott-e, csakugyan a zene megszállottja, akinek éppen pillanatnyilag elborult az elméje, vagy más zavar tört rá, vagy közönséges gonosztevő, aki elszánta magát arra, kisebb kalamajkának lesz a botrányhőse. Gyógyintézetbe kerül, vagy más természetű rács mögé? Már a Met és kivált Rossini sem mentesül a váratlan botrányoktól? Nem is szólva a művészekről, akik csak a laboratóriumi elemzések után tudhatják meg, valójában milyen por szállt is rájuk? Ha csakugyan operabarát hamvai voltak, az sem lehetett kellemes.

Öngyilkos robbantás Afganisztánban

Pusztító erejű robbanás történt az afganisztáni Mazari Sarifban, a német konzulátus épületénél. A detonációban hatan vesztették életüket, s 120-an sérültek meg.

Az akcióért a tálibok vállalták a felelősséget. Az iszlám fundamentalisták azzal indokolták a terrortámadást, hogy Németországnak is szerepe volt abban az amerikai légicsapásban, amely számos polgári áldozatot követelt – közölte szóvivőjük, Szabiullah Mudzsahid. A november 3-án elkövetett légicsapásban harminc civil vesztette életét. A németek szolgáltatták az információt arról az objektumról, amely ellen a légitámadás irányult.

A rendőrség közlése szerint a robbanás során egy öngyilkos merénylő is életét vesztette. A Reuters hírügynökség forrás megjelölése nélkül azt közölte, hogy a robbanást követően tűzharc is kitört a helyszínen. A Spiegel Online szerint a konzulátus épületét védő német katonák tüzeltek három motorosra, akik a felszólítás ellenére az épület felé hajtottak. A berlini külügyminisztérium szerint német áldozata nem volt a merényletnek.

Folytatódó tisztogatás

Nincs megállás a török tisztogatási hullámban. A rendőrség őrizetbe vette az isztambuli repülőtéren a Cumhuriyet napilapot kiadó alapítvány végrehajtó bizottságának elnökét, Akin Atalayt – közölte az állami Anadolu hírügynökség. November 5-én a lap kilenc munkatársát vették őrizetbe terrorizmus vádjával. 

A Cumhuriyet Törökország legrégebbi napilapja, amely mindvégig hű volt a kemalista hagyományokhoz.

Atalay ellen már korábban kiadtak elfogatóparancsot, de külföldön tartózkodott, amikor a munkatársakat letartóztatták. Tegnapi visszatérése után azonban azonnal őrizetbe vették.