Előfizetés

MSZP: a Fidesz úgy cselekszik, mint a hamiskártyások

Az MSZP szerint a Fidesz a bérminimum és a minimálbér ügyében úgy cselekszik, mint a hamiskártyások: kiveszi az emberek zsebéből, ami benne van, aztán lehetőséges ad arra, hogy újra kártyázzanak.

Gúr Nándor országgyűlési képviselő az MSZP tájékoztatása szerint szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt hat évben a Fidesz folyamatosan beszélt a garantált bérminimum, illetve a minimálbér emeléséről, de vásárlóerő-értéken számítva még szinten tartani sem tudta azokat. 

Most, hogy közelednek a választások, azt mondják, "adjuk oda a nyalókát", és 2018 után újra úgy cselekszenek, ahogy hat éven át tették - mondta.

A képviselő hangsúlyozta: nincs ellenére a 15 százalékos minimálbér- és 25 százalékos bérminimum-emelés, de nem tartja elégségesnek. Gúr Nándor ősbűnnek nevezte, hogy a Fidesz nem emelte korábban ezek szintjét. Hozzátette: azok a fiatalok, akik korábban elmentek külföldre, ilyen arányú emelés után sem térnek haza.

Gúr Nándor szerint nettó százezer forint feletti minimálbérre lenne szükség, mert az adja meg a tisztes megélhetés alapját.

Le kell állítani a 3-as metrót

Publikálás dátuma
2016.11.12. 12:05
Egy szerelvény Kőbánya- Kispest végállomáson. FOTÓ: Tóth Gergő
Darabok törtek ki a pálya egyik szakaszán, közel a Nagyvárad térhez. Itt sebességkorlátozást vezettek be, a helyreállítás idejére szombat üzemzárástól vasárnap délig le kell állítani a járatokat, a Deák tér és Kőbánya-Kispest között pótlóbuszok közlekednek - írja a Magyar Nemzet.

Visszaüt, hogy a kormány időhúzása miatt nem kezdődhetett meg az előre eltervezettek szerint a 3-as metró felújítása. A lap érdeklődésére Tarlós István főpolgármester (Fidesz–KDNP) megerősítette, hogy sebességkorlátozást kellett bevezetni a metró déli szakaszán, mert az egyik kitérőnél darabok törtek ki a pályaszakaszból, a váltórészt ki kell cserélni. Budapest vezetője szerint ez a rendkívüli esemény is jelzi, hogy halaszthatatlan a rekonstrukció, ilyen esetek ezentúl bármikor, a vonal bármelyik pontján előfordulhatnak, „a műszaki törvényszerűségekkel nem lehet vitába szállni egy negyven éve épült föld alatti vasútvonalon”.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója elmondta: jelenleg a Nagyvárad térnél óránként 25 kilométeres sebességgel haladhatnak a szerelvények, s ahhoz, hogy ezt ne kelljen fenntartani a vonal déli szakaszán, sürgősen ki kell cserélni a megrongálódott kitérőt. Emlékeztetett, történt már ilyen korábban is. Azért, hogy a lehető legkisebb fennakadást okozzák, szombat üzemzárástól a Deák tér és Kőbánya-Kispest között leállítják a közlekedést, és vasárnap várhatóan délig pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A teljes cikket itt olvashatja!

Mi történt a múlt héten?

Publikálás dátuma
2016.11.12. 11:42

A háború krónikája — A 119. hét.

Nyugaton a Sommenál folytatódtak az angol-francia támadások; a folyótól északra a front egy szakaszán az angolokat franciák váltották föl, de a folyótól délre, a tiszta francia fronton, is állandóak voltak a francia támadások.

5-ről mint „elsőrangú nagy csatanap"-ról emlékezett meg Ludendorff; a franciák haladást jelentettek a Pierre Vaast-erdő vidékéről és (a 7-iki jelentésben) összegeztek: július 1-től november 1-ig itt 71.500 németet fogtak el, több száz ágyút, közel ezer géppuskát zsákmányoltak.

Egy félhivatalos német kommüniké meg (5.) az ántánt seregeinek borzalmas veszteségeire, a nagy offenzíva eredménytelenségére mutat rá Ablaincourttól délre a németek Pressoire falvát elvesztették (7.).

A Maasnál, Verdun vidékén, különösebb változás nem volt. A német tüzérség, „megtorlásul", két ízben is (1, 6.) tüzelt Reims városára. Nagyon sok röpülőharc is volt a nyugati hadiszíntereken; német röpülök 6—7. éjszaka) Somme-menti lőszerraktár-telepeket fölgyújtottak; 17 röpülőgép lelövését jelentették 10-én, tíz röpülőgép lelövését 11-én.

Népszava 1916. november 12.