Magyar érmek a gyorskorcsolya-világkupában

Publikálás dátuma
2016.11.14. 06:51
Liu Shaolin Sándor FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Liu Shaolin Sándor 1500, míg Kónya Zsófia 1000 méteren állhatott dobogóra a rövidpályás gyorskorcsolyázók Salt Lake Cityben zajló világkupa-fordulójának szombati versenynapján - előbbi ezüst-, utóbbi bronzérmes lett.

Az 500 méteren világbajnok Liu Shaolin ezúttal a leghosszabb távon remekelt. A pénteki selejtezős futamának megnyerése után szombaton az elődöntőből is elsőként lépett a fináléba, ahol végül az 1000 méter kanadai vb-ezüstérmese, Samuel Girard mögött lett második. Ebben a számban a magyar csúcs is megdőlt, csakhogy ezt nem Liu Shaolin érte el.

Burján Csaba az elődöntőben 2:10.230 perc alatt ért célba, ezzel közel két másodpercet javított egy nappal korábban felállított országos rekordján. A 22 éves versenyző viszont így is csak negyedik lett a futamában, azaz a B döntőre kvalifikálta magát, de azt meg is nyerte, így összességében nyolcadikként zárt.

A nap másik magyar érme Kónya Zsófia nevéhez fűződik: a szocsi olimpia után visszatért gyorskorcsolyázó a negyeddöntőből elsőként, az elődöntőből másodikként jutott a legjobbak közé, ahol aztán a hatfős futamban harmadik lett. Az országos csúcsot ezen a távon is más érte el: Bácskai Sára Luca még a vigaszági negyeddöntőben 1:29.369 perces idejével döntötte meg a sérülése miatt hiányzó Heidum Bernadett több mint négyéves rekordját (1:30.163).

Ami talán kissé kellemetlen meglepetés volt szombaton, hogy egyik magyar váltó sem jutott fináléba. A múlt héten harmadik 3000 méteres női staféta a dél-koreaiak, hollandok és franciák mögött, az egy hete győztes 5000 méteres férfi négyes pedig a holland, kazah, francia kvartett mögött lett negyedik és került a B döntőbe.

Szerző

Ifjú karmestereket mutat be Fischer Iván

Publikálás dátuma
2016.11.14. 06:49

Fischer Iván a 2016-17-es évadban három, a Fesztiválzenekarhoz közel álló karmesternek ad lehetőséget arra, hogy a BFZ élén mutatkozzanak be a magyar közönségnek.

Az érdeklődők elsőként Dubóczky Gergelyt láthatják vezényelni november 19-én és 21-én. Áprilisban a francia Victor Aviat és az ausztrál Vladimir Fanshil dirigál.

A novemberi koncerteken Berlioz A kalóz című nyitánya, Hindemith Hegedűversenye és Beethoven D-dúr szimfóniája hangzik el Kádár István hegedűművész közreműködésével. Operanyitányain kívül Hector Berlioz koncertnyitányokat is komponált, ezek egyike A kalóz. A sodró lendületű, mutatósan hangszerelt nyitány bőségesen ad játszanivalót a rézfúvósoknak, és nagyszerű felütése a koncertnek.

Hindemith 1939-ben írott hegedűversenye az amerikai emigráció előtti utolsó nagyobb műve volt, az első két tétel dallamossága, majd a harmadik tétel szellemes, sziporkázó ötletei új színeket vittek az életműbe. Második szimfóniájának keletkezésekor Beethoven már tisztában volt gyógyíthatatlan fülbetegségével, mindebből azonban zenéjében semmi sem érződik: a kortárs hallgatót meglepetésként érte a szimfónia újszerűsége, a közönséget különösen a nyitótétel és a Scherzo nyűgözte le. Ily módon igazi zenei kihívás egy ifjú karnagy bemutatkozásához.

Szerző

Folytatódik a Valami Amerika

Publikálás dátuma
2016.11.14. 06:48
A Műanyag égbolt látványterve FORRÁS: MAGYAR NEMZETI FILMALAP
Jön a folytatás: a nagy közönségsikert elért két Valami Amerika filmet követi a harmadik, miután a Filmalap 8,87 millió forint támogatást ítélt meg a a Valami Amerika 3. gyártásának előkészítésére.

Herendi Gábor, a filmjei nézettsége miatt „nézőmilliomos” rendezőnek becézett alkotó már nyáron szeretné elkezdeni forgatni minden idők egyik legnépszerűbb magyar vígjátékának harmadik részét. Természetesen a régi kedvencek ott lesznek a történetben.

A szerző elmondta, a Valami Amerika 3-ban Szabó Győző, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Tompos Kátya, Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs és Faragó András, egyszóval mindenki feltűnik, akit a 2008-ban megjelent legutóbbi részben láthatott a közönség. Herendi azt is hozzátette: „Az első két részhez képest jóval több akciózást tervezünk, hiszen a Divinyi Rékával közösen írt történet szerint Bala bandájának vetélytársaként fel fog tűnni egy másik bűnszövetkezet.”

Az elsőfilmeseket segítő Inkubátor programban egy különlegesség is készül, amit magyar alkotóktól rég nem láttunk. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt címmel készülő sci-fi animációs alkotásának 82 millió forint gyártási támogatást szavaztak meg a Filmalap szakemberei.

A legnívósabb nemzetközi fesztiválokon díjazott alkotópáros első mozifilmje a hazai filmes műfajok palettájáról régóta hiányzó sci-fi animáció, a Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok utolsó lehetőségként egy emberekből előállított tápanyagot fejlesztenek ki. A lehetséges jövő társadalmi rendszere két részre osztja a megmaradt emberiséget: akik esznek és akik etetnek. Ebből a kiindulópontból bontakozik ki a kalandot, drámát, érzelmet és akciót ötvöző Műanyag égbolt története.

Az alkotópáros célja, hogy provokatív és kortárs témát dolgozzon fel az animáció eszközeivel. „Egy animációs mozifilmmel – vallják az alkotók – talán könnyebb elérni, hogy a nézőket egy másik univerzumba repítsük, hogy szórakoztassunk, de közben felkavaró témákra irányítsuk a figyelmet.” A lenyűgöző és újszerű képi világot ígérő Műanyag égbolt gyártása decemberben kezdődik, több mint egy évig tart, a film 2019-ben lesz látható a mozikban.

A sci-fi animáció a magyar Salto Film és a francia Paprika Films koprodukciójában készül Fülöp József, Sipos Orsolya, Pierre-Emmanuel Fleurantin és Laurent Baujard producerek vezetésével. A Paprika Films nem először vesz részt magyar film gyártásában, ugyanis Fliegauf Bence Csak a szél (2012) című Berlinale Ezüst Medve-díjas alkotása is a közreműködésükkel készült.

A Filmalap Inkubátor Programja jó eredménnyel kecsegtet. Vékes Csaba már leforgatta Hetedik alabárdos című vígjátékát, amelynek főhőse egy vidéki színházban mellőzött csoportos szereplő. Jelenleg is forog Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilmje, egy Magyarországra került szomáliai menekült lány hétköznapi küzdelmeiről. Januárban kezdi forgatni Szilágyi Zsófia Egy nap című hiperrealista drámáját, tavasszal pedig Csuja László Virágvölgy című road movie-jának a forgatása kezdődik.

Szerző