Kínos lett Ghaith Pharaon

Felbontotta szerződését Gaith Pharaon Kft.-jével a magyar külügyminisztérium cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNK).

Az MNK tavaly decemberében hozott létre élelmiszerkereskedő céget, a Prominence Food Kft.-t a Pharaon Gammával. A szerződést az RTL Klub Híradójának értesülései szerint egy héttel azután bontották fel, hogy Pharaon magyarországi üzleteiből botrány lett. A Magyar Narancs még október közepén írta meg, hogy az FBI és az Interpol által is körözött szaúdi bankár, Rashad Gaith Pharaon egyik cége Orbán Viktor közvetlen szomszédságában vásárolt villát Budán. A kormány összetett és ellentmondásos tagadásba fogott arról, hogy Pharaon hogyan kaphatott vízumot, és hogy egyáltalán veszélyes ember-e.

A külügyminisztérium bizonytalan magyarázkodások helyett lépett, és felbontotta a szerződést. Az MSZP szerint ez önleleplezéssel ér fel. "A külügyminiszter úr úgy viselkedik, mint egy lüke tolvaj. Amikor lebukik, hirtelen visszateszi a pénzt, és azt mondja, hogy nem történt semmi" - nyilatkozta az RTL-nek Nyakó István szocialista sajtófőnök. Az MNK írásos válaszában tagadta, hogy a botrány miatt bontottak szerződést. Azt írták, hogy a cég az elmúlt egy évben nem végzett tényleges tevékenységet. Mostanáig az üzleti stratégiájukat egyeztették, de ez nem volt eredményes, ezért bontottak éppen most szerződést.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc közben egy másfél perces videót tett közzé Facebook-oldalán a szaúdi milliárdosról. A kisfilmben pontokba szedik, hogy a külföld milyen bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják Pharaont, akinek üzletfeleként említik a szintén szaúdi származású, már nem élő terroristát, Oszama bin Ladent. A videó egyik utolsó mondta az, hogy a DK szerint Orbán Viktor fontosabbnak tartja családja meggazdagodását a magyarok biztonságánál.

Szerző

Nocsak! Trump is megtámadott egy patinás újságot

Donald Trump megválasztott amerikai elnök vasárnap több Twitter-üzenetben bírálta a The New York Times című újság amerikai elnökválasztási kampány alatti munkáját.

Bejegyzéseiben Donald Trump leszögezte, hogy a liberális napilap munkája rossz és "nagyon pontatlan" volt, amikor a kampány idején vele foglalkozott. Emellett úgy vélte, hogy a The New York Times előfizetőket veszített ezzel a magatartással. 

Az első kommentárok ezzel kapcsolatban ugyan Trump feltételezett sajtóellenességére utalnak, ám a lap kiadója, ifj. Arthur Sulzberger már pénteken - miközben megvédte a lap munkatársainak munkáját - az olvasókhoz írt levélben részben bocsánatot kért az olvasóktól, és elismerte, hogy a lapnál nem megfelelően mérték fel, értékelték Donald Trumpot. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy a lap a jövőben körültekintőbb munkát végez majd.

"Ilyen szeszélyes és kiszámíthatatlan választás után felmerülnek elkerülhetetlen kérdések: vajon Donald Trump konvenciókhoz valóban nem ragaszkodó magatartása nem vezetett-e ahhoz bennünket és más hírszolgáltatókat, hogy alábecsüljük támogatottságát az amerikai választók körében?" - írta nyílt levelében Sulzberger. Miközben hangsúlyozta, hogy munkatársai "mindkét elnökjelöltről korrekten tudósítottak", leszögezte azt is, hogy a lap "ismét a Times alapvető küldetésének szenteli magát. Ami azt jelenti, hogy tisztességesen, félelem és részrehajlás nélkül tudósít az Egyesült Államokról és a világról."

Szerző

Trump rendezni akarja a bevándorlók helyzetét

Donald Trump megválasztott amerikai elnök azt ígéri, hogy bebörtönzi vagy kiutasítja azokat az illegális bevándorlókat, akik bűncselekményeket követtek el. 

Ez derül ki abból az interjúból, amelyet a CBS televízió készített Donald Trumppal. A csatorna vasárnap este "60 perc" című műsorában sugározza a nyilatkozatot, amelyből napközben már nyilvánosságra hoztak részleteket.

Donald Trump kifejtette, hogy a kampányban tett ígéretéhez híven megpróbálja rendezni az Egyesült Államokban tartózkodó, mintegy 11 millióra becsült illegális bevándorló helyzetét. Kijelentette: már első munkanapját azzal kezdi, hogy "azokat, akik bűncselekményeket követtek el, vagy szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban, bűnöző bandák tagjai vagy kábítószerkereskedők - valószínűleg két-hárommilliónyian vannak -, kitesszük az országból vagy bebörtönözzük őket". Hozzátette: "kitesszük őket az országunkból, mert illegálisan tartózkodnak itt".

A megválasztott elnök csak ezt követően dolgozza ki azt, hogy miként rendezze a nem bűnöző, de az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó bevándorlók helyzetét. Úgy fogalmazott: a határok biztonságának megteremtése az elsődleges feladat.
Trump megerősítette azt is, hogy az amerikai-mexikói határon megépíti a falat, de hozzátette, van, ahol elég lesz "kerítés" is.
Donald Trump a választási kampányban még azt hangoztatta, hogy minden egyes illegális bevándorlót kiutasítana az országból, ehhez képest azonban finomított álláspontján.

Paul Ryan, a képviselőház elnöke a CNN hírtelevízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában azt mondta: tömeges deportálás pillanatnyilag nem szerepel a republikánusok programjában. "Először a határok biztonságát kell garantálni" - fogalmazott Paul Ryan.

Szerző