Előfizetés

Szolidaritási sztrájk a szociális ágazatban dolgozókért

Szolidaritási sztrájkot tervez tartani december 5-én a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) a szociális ágazatban dolgozókért - jelentette be a PDSZ elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Mendrey László közölte, a PDSZ országos választmánya pénteken úgy döntött, hogy a december 5-én megtartandó szociális ágazatbeli sztrájk idejére szolidaritási sztrájkot szervez. A sztrájk meghirdetésének okai között sorolta fel a szociális szférában tapasztalható "lehetetlen munka- és bérkörülményeket".

A DK nem száll le a Pharaon-ügyről - "Orbán volt-e Splitben?"

A Demokratikus Koalíció azt akarja megtudni, hogy találkozott-e Orbán Viktor miniszterelnök a szaúdi Ghaith Pharaonnal augusztus 4-én a spliti kikötőben.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: mind Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, mind a nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaon a spliti kikötőben volt azon a napon, és a kormányfő sajtófőnöke ekkor mondta azt, hogy nem tud tájékoztatást adni a miniszterelnök szabadságáról a sajtónak.

A DK tudni szeretné, hogy aznap Orbán Viktor találkozott-e Ghaith Pharaonnal a spliti kikötőben, és ha igen, miről volt szó a "titkos tárgyaláson, milyen üzelmeket folytat még a miniszterelnök a nemzetközi bűnözővel" - közölte Gréczy Zsolt.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője válaszul az MTI-nek azt mondta: "Orbán Viktor Split közelében sem járt ebben az évben."

lásd még: DK: Mi köze lehet Orbánnak Pharaonhoz? - Videó

Egészségügy - Ejtik a kancellári rendszer tervét

Az egészségügyben egyelőre nem vezetik be az úgynevezett kancellári rendszert, a területért felelős államtitkár hétfőn újságíróknak azt mondta, az erről szóló döntést elhalasztják 2018 áprilisa utánra. Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott: "a kancellári rendszerről az új kormány dönt majd".

Hozzátette: a kancellári rendszer kialakulásáig az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK) fogják megerősíteni, erre négymilliárd forint jut. Ónodi-Szűcs Zoltán a háttérbeszélgetésen azt mondta, a kancellári rendszer elhalasztását kudarcnak éli meg, azonban az egészségügyi rendszer működésében nem okoz komoly változást a halasztás. Úgy vélte, ha nem lesz kancellári rendszer, akkor az ellátási párhuzamosságokat más módon kell majd csökkenteni az ágazatban, amihez valószínűleg pluszforrásokat kap majd a tárca. A háttérbeszélgetésen szó volt a kórházi adósságról is, amelynek mértéke szeptember 30-ai állás szerint 60 milliárd forint, ebből a 30 napon túli lejárt tartozás 45,3 milliárd forint. Az államtitkár jelezte, az adósság emelkedésének mértéke csökkent az utóbbi években, a korábbi havi ötmilliárdhoz képest az emelkedés mértéke hárommilliárd forint alatt van.

Konszolidációra szükség lesz - hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán, hozzátéve, ennek mikéntje még egyeztetés alatt van. Ladányi Márta helyettes államtitkár a háttérintézmények és azon belül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) átalakításáról elmondta, az úgynevezett alapkezelési feladatai megmaradnak pénztárnak, vagyis az egészségügyi ellátás finanszírozása vagy például a méltányossági kérelmek elbírálása. A természetbeni, pénzbeli ellátások kifizetése az államkincstárhoz, a többi - javarészt gazdálkodási, működtetési - feladat pedig az egészségügyi államtitkársághoz kerül. Arra a kérdésre, hogy az OEP átalakítása hány munkavállalót érint, Ónodi-Szűcs Zoltán nem nyilatkozott, annyit mondott, hogy a bértömeg 20 százalékkal csökken.

Az egészségügyért felelős államtitkár kérdésre válaszolva közölte, az elmúlt időszak sikereként lehet elkönyvelni, hogy a jövő évi költségvetésben 170 milliárd forinttal jut több az ágazatra, és ezen felül 40 milliárd forint a budapesti ellátás újraszervezésére. További sikerként értékelte az egészségügyben megkezdett és az elkövetkező években folytatódó béremelési programot, és azt, hogy megkezdődött az emelt szintű szociális ápolás kérdésének rendezése is.