Előfizetés

Elkezdődött a madáretetési szezon

Publikálás dátuma
2016.11.14. 17:04
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Elkezdődött az idei országos madáretetési szezon, amely a Magyarországon maradó, illetve Eurázsia északi térségeiből ide telelni érkező énekesmadarak számára nyújt segítséget a téli évszakban.

Több mint egy évszázada indult el Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma, amely során a madárbarátok több tízezernyi etető segítségével igyekeznek megkönnyíteni az állatok táplálékhoz jutását - idézi fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye.

Az etetési időszak dandárja Magyarországon az első fagyok késő őszi beköszöntésétől ezek megszűnéséig, többnyire november közepétől március végéig tart, az etetők madárforgalma pedig elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak és ilyenkor többnyire az északi inváziós fajok is elmaradnak. Ez a helyzet azonban gyorsan megváltozhat egy-egy markáns hidegfront betörése előtt, ami Eurázsia hatalmas területeiről hozhat jelentős madártömegeket a Kárpát-medencébe.

A madárvédők az etetőkbe helyezhető madáreleségeket négy nagy csoportba sorolják. A legismertebb a napraforgó, amibe érdemes pluszban apró szemű magvakat, például kölest vagy muhart tenni. A második az állati zsiradék, a cinkegolyó, a háj, a faggyú és a főzéssel sótalanított szalonna, a harmadik a gallycsonkokra szúrható, földre szórható alma, illetve a télen is nélkülözhetetlen ivó- és fürdővíz, ezért az itatóból a jeget napközben legalább egyszer érdemes langyos vízre cserélni.

Az egyesület szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy senki ne etesse kenyérrel vagy morzsával a madarakat, mert ez több napig, hétig is az etetőben maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást okozhat az állatoknál.

A kihelyezés módja és működési elve szerint létezik ablak-, dróthenger-, dúc-, függő-, garatos önetető és talajetető, de vannak olyan tematikus etetőkertek is, amelyekkel a ritkább harkályok, küllők és ökörszemek látogatását lehet gyakoribbá tenni. Az etetőkre látogató madarak egy része jobban szeret a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felet vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat, ezért egy-egy etetőhelyen lehetőleg több szinten is érdemes eleséget kínálni. Az etetők közelébe érdemes kihelyezni néhány mesterséges madárodút is, amelyben a cinegék vagy a verebek akár csoportosan is tudnak éjszakázni.

A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről évre akár több száz kilométerről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért a megkezdett etetést lehetőleg érdemes minden évben folytatni.
Bornemissza Zoltán fatenyésztési vándortanár a madarak téli etetésének lehetőségére és fontosságára is felhívta a figyelmet A hasznos madarak védelméről című ismereterjesztő, szemléletformáló könyvében, amely 1890-ben jelent meg Budapesten. Ettől az évtől számítják a lakosság körében mind nagyobb népszerűségnek örvendő országos madáretetés elindulását, amely immár 127. téli-tavaszi szezonjába lépett.

A világ legszomorúbb jegesmedvéje - Szabadságra mehetett

Publikálás dátuma
2016.11.14. 12:20
Illusztráció/Thinkstock
 A "világ legszomorúbb jegesmedvéjeként" híressé vált állatot átmenetileg visszaköltöztették a kínai bevásárlóközpontból abba az óceáni víziparkba, ahol született.

A Pizza névre keresztelt jegesmedvét egy kuangcsoui bevásárlóközpontban kialakított lakhelyéről küldték vasárnap egy kis szabadságra, ám az üzletházban zajló felújítás után vissza akarják vinni, hogy tovább szórakoztassa a vásárlókat. A BBC News szerint korábban majdnem egymillióan írták alá azt a petíciót, hogy zárják be az áruházban lévő Grandview Akváriumot, ahol Pizzát tartják.

Peter Li kínai szakértő szerint a jegesmedve "nagyon kis, zárt helyen lakik a bevásárlóközpontban, nem érezheti a napsütést a bundáján, nem jut friss levegőhöz, és nem láthatja az eget". Hiába végeznek bármilyen átalakítást, hogy fenntarthatóvá varázsolják az otthonát, az áruház attól még nem lesz megfelelő lakóhely Pizza számára, "oda visszaküldeni kegyetlen és szívtelen döntés."  Li szerint az áruház valószínűleg azért költözteti el a jegesmedvét egy időre, mert láthatóan beteg és letört. Mint elmondta, a bevásárlóközpont illetékeseit figyelmeztették: hamarosan olyan rossz állapotba kerülhet az állat, hogy nem lehet majd mutogatni.

A Grandview Akvárium januári megnyitása óta áll a viták kereszttüzében. Az egész világot bejárta a felvétel, amelyen a jegesmedve végtelenül magányosan és leverten fekszik a földön, emiatt ragadt rá "a világ legszomorúbb jegesmedvéje" elnevezés. A bevásárlóközpont nem árulta el, hogy pontosan hová küldték az állatot, csupán annyit közöltek, hogy egy időre búcsút mondtak neki és távolléte alatt felújítják a lakhelyét. Az áruházban lévő Grandview Akváriumban továbbra is látható a többi állat, a fehér delfinek (belugák), a sarki rókák, egy farkas és a rozmárborjak.

Szeptemberben egy állatvédő szervezet jelezte, hogy az angliai yorkshire-i vadaspark befogadná Pizzát, ha a Grandview Akvárium beleegyezne, hogy nem költöztet másik állatot a helyére és ingyen adja át a jegesmedvét a brit intézménynek.

Oroszlánkölykök lettek a Nyíregyházi Állatpark sztárjai - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.11.11. 09:49
MTI Fotók: Balázs Attila
A Nyíregyházi Állatpark tizenegy hete született fehér dél-afrikai oroszlánja társat kapott a Gyöngyösi Állatkertből érkezett, két héttel idősebb normál színváltozatú fajtársa "személyében". Vigyázzon, robbanhat a cukiságbomba, mert annál aranyosabbat ma már biztosan nem lát, mint ahogy a fehér-, és a "normál" oroszlán egy plüsstigrisen játszanak egymással.

A sóstógyógyfürdő látványosságban augusztusban született fehér oroszlán jelenleg tizenegy hetes, a két héttel idősebb oroszlánt a gyöngyösi állatkertből telepítették át a szakemberek. Az ilyenkor szokásos karantén már lejárt, a két kölyök összeismerkedett egymással, játékukat a Viktória-ház üvegablakán keresztül bárki meglesheti - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatkert szóvivője, osztályvezetője pénteken. Elmondta, a fehér oroszlán eddig egyedül élt és csak gondozói jártak be hozzá, mivel a kicsi érdekét az szolgálta leginkább, hogy minél kevesebb emberi hatás érje. Bár a Nyíregyházi Állatpark általában nem szokta megtartani az oroszlánszaporulatot, ez a kölyök annyira a gondozók szívéhez nőtt, hogy hoztak hozzá egy nőstény fajtársat. A két nőstény később egy hímmel kiegészülve falkát alakíthat ki - mondta a szóvivő.

 A fehér oroszlánt eleinte az anyja nevelte, de teje elapadt a kölyök háromhetes korában. A kölyköt az állatpark egyik gondozójára, Herlicska Anikóra bízták, aki korábban két kisoroszlánt már sikeresen felnevelt. Az oroszlán azóta szépen gyarapodik, a jelenleg hét kilogramm súlyú. A két oroszlán naponta mintegy egy kilogramm csirke- és marhahúst eszik fejenként.

A tizenegy hetes fehéroroszlán még barna társa előtt is igen játékos volt, a Nyíregyházi Állatpark a napokban is megosztott egy fotót róla a Facebookon, amitől szintén olvadozni lehet:

A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él együtt egy fehéroroszlán-pár. A holland származású hím, Inkosi és párja, a cseh Binti eleinte normál színezetű társaikkal éltek együtt csapatban, majd az idén külön kifutóba kerültek azzal a céllal, hogy utódjuk szülessen.

A fehér színváltozatú oroszlánok a dél-afrikai, más néven a krugeri alfaj egyik populációjához tartoznak. Csupán Dél-Afrikában, a Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek, világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert azt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi.