A járműiparra is ráfér a bérrendezés

A hozzáadott érték szerint legnagyobb 50 járműipari cég átlagosan bruttó 354 ezer forintot ad havonta dolgozóinak, ami a magyar viszonyok között jó fizetésnek számít, de termelékenységüket figyelembe véve ez legalább 30 százalékkal elmarad a környező országokban elérhető jövedelmektől. A munkabért terhelő magyarországi közterhek kiemelkedő mértéke miatt a nettó bérekben a lemaradás már a 40 százalékot is meghaladja - írta elemzésében a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB).

Az elemzésben kiemelik: a járműgyártás termelési volumene már 70 százalékkal haladja meg a 2008-as válság előtti szintet, megközelítve a 7100 milliárd forintot, a GDP-hez való hozzájárulása pedig eléri a 4,3 százalékot. A szektorban alkalmazott munkaerő létszáma átlépte a 80 ezret, a járműgyártásban összesen közel 300 cég működik.

A járműgyártás húzóágazat, a hozzáadott érték szerint azonban az 50 legnagyobb magyarországi cég a termelékenységéhez képest régiós összevetésben igen alacsony bért fizet dolgozóinak, ami az elvándorlás miatt hozzájárulhat a szektorra jellemző munkaerőhiányhoz - derül ki a KFIB elemzéséből.

A legszembetűnőbb és egyben a legérzékenyebb eltérés a szlovákiai bérszintekhez viszonyítva jelentkezik. Az ottani járműipari társaságok egyre nagyobb mértékben szívják el a hazai, főként az észak-nyugati országrészben élő munkavállalókat, ami tovább súlyosbítja a szektort terhelő munkaerő-hiányt - mutatott rá Romhányi Balázs, a KFIB ügyvezetője.

Mivel cégméretenként és régiónként eltérő a hazai járműipari cégek versenyképessége, a megoldást rövidebb távon elsősorban a munkáltatói járulékkulcs csökkentése, míg hosszabb távon az oktatási rendszer átalakítása hozhatja el a KFIB szerint.

A munkáltatói járulékkulcs csökkentése lehetőséget adna arra, hogy azokban az állásokban, ahol ezt a munkaerő-piaci kereslet és kínálat viszonyai szükségessé teszik, emelkedni tudjon a szerződés szerinti bruttó bér anélkül, hogy ez veszélyeztetné az adott cég versenyképességét. Ahol pedig nyílt vagy közmunkában elrejtett munkaerő-túlkínálat van, ott a munkaerő költségének csökkentésével élénkíthetné a keresletet - közölték.

Szerző

Terjed a madárinfluenza

Publikálás dátuma
2016.11.15. 06:22
A zárt helyen nevelt szárnyasokat kevésbé fenyegeti a vész FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Ismét lecsapott a vadmadarak által terjesztett madárinfluenza. A H5N8-as mutáció ugyan az emberre nem veszélyes, de máris több megye gazdaságaiban kellett leölni a baromfiállományt.

Újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három magyarországi településen. A vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás, és Kelebia településeken - jelentette be a hivatal hétfőn. Magyarországon jelenleg így már öt település érintett, és a madárinfluenza további terjedésére lehet számítani, különösen hogy más országokban, így Ausztriában, Lengyelországban és Németországban is felütötte fejét a vész. Az előző járványokhoz hasonlóan valószínűleg vonuló vadmadarak terjesztik a vírust. Leginkább a szabad tartású baromfi állományok - kacsa, liba, pulyka, csirke - vannak veszélyben.

Az országos főállatorvos az elrendelte, hogy a baromfitartó gazdaságok állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott. A járvány terjedésének megfékezése érdekében a fertőzött állományokat leölik, illetve a szakemberek a gazdaságok körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe léptek.

Azok a gazdák, akik tudják igazolni, hogy mindent megtettek a fertőzés elkerüléséért, teljes kártalanításra számíthatnak a leölt állományért. Az állatok forgalmi értékét becsléssel állapítja meg a hatósági állatorvos.

Eddig ez a becsült érték nem érte el az 50 millió forintot, ami a hazai baromfi ágazat 500-600 milliárd forintos árbevételének az 1 ezreléke. Ennél nagyságrendekkel nagyobb veszteség érte azonban az exportőröket. A legfontosabb külföldi piacok, Kanada, Japán, Dél-Korea, Tajvan, Szingapúr, Hong-Kong, Izrael, Dél-Afrika, Szerbia máris kitiltotta a magyar baromfit, illetve a libamájat - közölte a NÉBIH lapunkkal. A kárt növeli, hogy például a Master Good Kft. 25 konténernyi, mintegy 500 tonnás dél-afrikai szállítmányát a zárlat miatt Durbanból az exportőr költségére visszaküldik. A többi exportőr is kénytelen az ilyen árut átcsomagolni és addig tárolni, amíg új vevőt nem talál, a persze már csak nyomott áron értékesíthető árura. További hátrányt jelent, hogy a korlátozások legkevesebb 3 hónapra szólnak, addig nem szállíthatnak az adott országba baromfit a termelők. Az ágazat teljes vesztesége a madárinfluenza miatt mostani becslések szerint elérheti a 3-4 milliárd forintot. Végleges számok a hét végére várhatók.

A hazai boltokba kerülő baromfihús ára januárig - az áfacsökkentés bevezetéséig -, vélhetően nem sokat változik, mert a leölt állományok kiesését pótolják az exportból itthon maradó készletek.

A Baromfi Terméktanács egyeztet a kormányzattal, hogy ne csak a közvetlen kárt szenvedett termelők juthassanak állami forrásokhoz, hanem azok a gazdaságok is, amelyek a madárinfluenza, illetve az ezzel járó korlátozások miatt jelentős veszteségeket szenvedtek - nyilatkozta a Népszavának Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Hollandiában 2014-ben ehhez hasonló vis major helyzetben a vágó-feldolgozó cégek is kaptak a kormánytól kompenzációt.

A szakemberek megerősítették, arról is egyeztetnek a szakmai szervezetek, hogy csak olyan gazdaságok foglalkozhassanak baromfitartással, amelyek megfelelnek a legalapvetőbb járvány elleni védekezési feltételeinek. Az előírásokat fajonként határozzák majd meg. Ilyen egyebek mellett, hogy a vadmadarak tavaszi-őszi vonulása idején a szabad tartású állományt a termelők napokra, vagy hetekre, megfelelő zárt körülmények között tarthassák. Gondoskodni kell a szigorú személyi és jármű beléptetési rendszerről, a fertőtlenítésről, a higiéniai feltételekről, a steril munkaruhákról. Aki az alapvető feltételeknek sem tud megfelelni, azt ki kell tiltani a termelésből az ágazat érdekében - mondta Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke.

Szerző

Lesújtó előrejelzést adott ki a Moody's

A világgazdasági növekedés várhatóan alacsony szinten stabilizálódik a következő két évben, de a középtávú növekedési és geopolitikai kockázatok folyamatosan erősödnek, ezért a globális államadós-minőség kilátása összességében negatív - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett átfogó éves előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő kimutatása szerint a cég osztályzati listáján szereplő 134 szuverén adós 26 százalékának besorolását terheli leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás; ez négy éve nem mért csúcs. A Moody's londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy egy évvel ezelőtt a negatív kilátású államadós-osztályzatok aránya 17 százalék volt.

A stabil kilátású szuverén besorolások aránya a tavaly ilyenkor mért 75 százalékról 65 százalékra csökkent. A stabil kilátású államadósok között van Magyarország is, amelynek besorolását a Moody's e hónap elején visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába.

A Moody's által nyilvántartott államadósok 9 százalékának osztályzata pozitív kilátású az egy évvel ezelőtti 8 százalék után.
A ház londoni elemzőinek várakozása szerint a globális hazai össztermék (GDP) zömét adó húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság (G20) növekedési üteme jövőre is "történelmi mélységekben" marad. A Moody's hétfői előrejelzése az idei évre vár 1,6 százalék után 2017-ben és 2018-ban is mindössze 1,8, illetve 1,7 százalékos átlagos GDP-növekedést valószínűsít a G20-csoport magasan fejlett gazdaságaiban.

A cég az Egyesült Államokban jövőre 2,2 százalékos, 2018-ban 2,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az euróövezet gazdasága ugyanebben a két évben egyaránt 1,3 százalékkal bővülhet a Moody's várakozása szerint.

A Moody's elemzői szerint az amerikai makrogazdasági előrejelzéseket terhelő kockázat mértéke az új kormány gazdaságpolitikai irányától függ. A gazdaságpolitikai bizonytalanság megterhelheti a beruházások máris gyenge ütemű növekedését, ugyanakkor az elnökválasztás győztese, Donald Trump által kilátásba helyezett - különösen az infrastrukturális fejlesztéseket célzó - költségvetési kiadásnövelés és az adócsökkentések felhajtóerőt adhatnak a növekedésnek. Középtávon azonban hátrányos lehet a növekedési kilátásokra, ha a Trump-kormány protekcionista kereskedelmi és bevándorlási politikát honosít meg - áll a Moody's globális előrejelzésében.

A hitelminősítő szerint jóllehet az amerikai elnökválasztási eredmény piaci reakciója mérsékelt volt, ám az amerikai gazdaságpolitika körüli megnövekedett bizonytalanság a világgazdaság növekedési kilátásait is ronthatja.

Mindezt számos más középtávú kockázat erősödése kíséri, köztük a mindinkább észlelhető a hajlam a protekcionista gazdaságpolitikára a fejlett ipari térség más országaiban is, valamint a közel-keleti és egyes ázsiai térségek intenzívebbé vált geopolitikai feszültségei, és az Európai Unión belüli széttöredezettség.

A Moody's hétfői elemzése szerint a brit EU-tagságról júniusban tartott - a kilépést pártolók győzelmével végződött - népszavazás és az amerikai elnökválasztás egyaránt váratlan eredményei nyomán egyértelművé vált, hogy a nacionalista és globalizációellenes hangulat világszerte egyre erősebb. A cég szerint ebből következtethetően valószínű, hogy a fejlett gazdaságok egyre inkább a protekcionista gazdaságpolitika felé fordulnak.

Az amerikai elnökválasztás eredménye más nagy londoni házak szerint is jelenthet hosszabb távú gazdaságpolitikai kockázatokat.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minapi tanulmánya szerint Donald Trump gazdaság- és költségvetés-politikai elképzelései - ha ezeket teljes mértékben megvalósítják - középtávon negatív hatást gyakorolnának az Egyesült Államok szuverén hitelképességére.

A Fitch szerint különösen igaz ez Trump adócsökkentési elképzeléseire, mivel az adócsökkentések önmagukban nem elégségesek olyan mértékű gazdasági növekedés elérésére, amely pótolná a kieső költségvetési bevételeket. A cég által idézett becslések szerint a Trump által tervezett mértékű adócsökkentés 6200 milliárd dollárnyi - az idei évre várható amerikai GDP-érték egyharmadával felérő - nettó költségvetési bevételkiesést okoznának tízévi távlatban.

Szerző