Előfizetés

Tovább tárgyalnak a minimálbérről

Folytatódtak a minimálbér-tárgyalások kedden a kormány és a szociális partnerek között, a nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány nagyarányú reálbér-emelkedést szeretne elérni jövőre és 2018-ban is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) kibővített testületi ülését követően.

A tájékoztatás szerint Varga Mihály a tanácskozáson kiemelte, a minimálbér-emelés mellett a járulékcsökkentést is meg szeretné valósítani a kormány. Hozzátette, Magyarország makrogazdasági mutatói az elmúlt években nagymértékben javultak és az ország stabil helyzete jelenleg megengedi, hogy jelentős lépésekben merjenek gondolkodni. A tárcavezető a közlemény szerint jelezte, a szerdai kormányülésen tájékoztatja a kormányt a megbeszélésekről, a tárgyalások ezt követően folytatódnak.

A testület ülésén a kormány mellett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének, a Vállalkozók Országos Szövetségének, az ÁFEOSZ-COOP Szövetségnek, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának, a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek, a Munkástanácsok Országos Szövetségének, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek a képviselői vettek részt - áll a közleményben.

Varga Mihály a VKF pénteki ülését követően jelentette be a kormány javaslatát, amely szerint 15 százalékos minimálbérnövelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl 2017-re, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nőhet jövőre. 2018-ban a minimálbér további 8, a szakmunkás bérminimum 12 százalékkal emelkedhet, a munkáltatói járulék pedig 2 százalékponttal csökkenhet a kormány ajánlása szerint. A kormány azt is javasolta, hogy 2019-től 4 éven keresztül újabb 2-2 százalékponttal csökkenjen a munkáltatók járulékterhe, ha a reálbérek emelkedése eléri az évi 6 százalékot.

A szociális partnerek eltérően értékelték a kormány béremelési ajánlatát, a munkavállalói oldal minden tagja pozitív irányba tett jó lépésként értékelte, míg a VKF munkáltatói oldalának képviselői a kormány ajánlatától eltérően jövőre a minimálbérnél 10 százalékos, a szakmunkás bérminimumnál pedig maximum 20 százalékos béremelést javasolnak.

Letették a Magyar Telekom új székházának alapkövét

Letették a Magyar Telekom 58 ezer négyzetméteres új székházának alapkövét kedden Budapesten, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút csomópontjában, a várhatóan 2018 második felében elkészülő épületet a távközlési szolgáltató hosszú távon veszi bérbe és 4500 munkavállalója fog ott dolgozni.

Noah Steinberg, az ingatlanfejlesztő Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntőbeszédében elmondta: a csaknem 50 milliárd forintos beruházással az ország leginnovatívabb irodaháza épül meg. A Telekom által bérelt területeken kívül az épületben további 4000 négyzetmétert adnak bérbe piaci alapon. Az építkezés mintegy 1000 embernek ad munkát - mondta az elnök-vezérigazgató.

"Sötét üzlet Paks 2 mögött"

Publikálás dátuma
2016.11.15. 10:52
Népszava fotó/Tóth Gergő
Szikár kis hírecske, megbújva a hírportálok alsó harmadában. Korrupció gyanújával őrizetbe vették Alekszej Uljukajev orosz gazdasági minisztert, aki a jelek szerint 2 millió dollár kenőpénzt fogadott el egy kis simlizésért az állami tulajdon körül - írja a közösségi portálon Jávor Benedek. A Párbeszéd politikusa, EP-képviselő régóta küzd itthoni és uniós frontokon egyaránt, hogy bebizonyítsa a tervezett beruházás képtelenségét.  

Csakhogy Ujukajev nem csupán gazdasági miniszter. Még júniusban vázoltam fel azt a sötét, korrupt , politika mozgatta céghálót, ami körülveszi a paksi bővítést. (Offshore-lovagok és kitiltottak -  "Sötét üzleti hálózat Paks 2 mögött)  És ebben Uljukajevnek jelentős szerepe van. Többek közt annak a VET Banknak a felügyelőbizottsági elnöke, amelyiket kijelöltek a paksi hitel folyósítására (bár tavaly év vége óta praktikusan csődben van, és jelenleg képtelen bármilyen hitel kihelyezésére). Nem kell persze mindent úgy elhinni, ahogy az orosz hírekben olvashatjuk. Putyin bevett fogása néha letartóztatni valakit a hozzá közel álló politikai-üzleti körből is, hogy folyamatosan fenntartsa a félelem légkörét, és megüzenje a támogatóinak is, hogy senki nincs biztonságban - ebben a körben mindenki fülig korrupt, bárkiről elő lehet ásni valamit. Cél itt nem is a korrupció szankcionálása, hanem az erő megmutatása és a rettegés kis köreinek fenntartása, ami stabilizálja az illeberális államot. Arról mindenesetre jó látlelet a letartóztatás, hogy miféle figurákkal és szervezetekkel üzletel Orbán Viktor - és nem csak a Paks2 kapcsán. Legyen világos: az Uljukajev - vagy a Gaith Pharaon - féle figurák felbukkanása nem valamiféle "túltolás" jelei, hiba a rendszerben, hanem maga a rendszer. Az Orbán-rezsim ezekre a sötét, korrupt és veszélyes alakokra építi fel magát. Csak sajnos ezzel együtt Magyarországot is - írja a posztban Jávor Benedek.

lásd még: Brüsszeli áldás jöhet Paks 2-re