Több ezren tüntetnek Kijevben

Több ezren vonultak kedden utcára Kijevben különböző megélhetési problémák miatt tiltakozva, a kijevi vezetés szerint viszont a megmozdulás mögött Moszkva áll, melynek célja a helyzet destabilizálása Ukrajnában.

A kijevi rendőrség közlése szerint délre összesen mintegy hatezer tüntető gyűlt össze több különböző helyszínen a belvárosban. A hírforrásokban megjelent becslések szerint több mint háromezren tüntetnek a parlament épülete előtt, de demonstrálók állnak a nemzeti banknál és az elnöki hivatal előtt is. Helyszíni beszámolók szerint a jegybanknál tüntetők a bankbezárások miatt elvesztett betétjeikért kártérítést követelnek, illetve ragaszkodnek Valerija Hontarjeva jegybankelnök lemondásához. A betétesek kártérítéséről éppen kedden tűzött napirendjére egy előterjesztést a parlament.

Egyes tüntetők azt mondták újságíróknak, hogy a rezsiköltségek növekedése, mások pedig azt, hogy a kenyér árának emelkedése miatt vonultak utcára. Egy helyi újságíró a Facebook-oldalán azt állította, hogy a tüntetésen való részvételért 125 hrivnyát (mintegy 1400 forintot) ajánlanak a "szervezők", ezt azonban több demonstráló a jegybanknál tagadta.

A hatóságok több utcát lezártak, több helyen fémdetektoros kapukat állítottak fel. A rendfenntartásra körülbelül ötezer rendőrt és nemzeti gárdistát vezényeltek ki. Komolyabb atrocitás egyelőre nem történt. Egyes sajtóforrások szerint a nemzeti banknál mintegy 30 embert őrizetbe vettek, mert szeszes italt osztottak a demonstrációra érkezőknek.

Szintén a Facebookon posztolt ki egy helyi újságíró videofelvételt arról, miszerint több tucatnyi, a Majdan-tüntetésekről jól ismert, úgynevezett "tyitusko", azaz sportos öltözetű fizetett provokátor gyülekezik a kormány épületének környékén.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) előzetesen figyelmeztetett: Oroszország provokációkra készül Ukrajnában, amelyeknek az a célja, hogy előre hozott parlamenti választásokat kényszerítsen ki. Az SZBU előre jelezte, hogy az akciót november 15-én tervezik megkezdeni.

Az SZBU-nál nemrég közölték, hogy olyan dokumentumok jutottak a birtokukba, amelyek szerint "hajtókar" fedőnéven az ukrajnai helyzet destabilizálására irányuló terv készült Moszkvában, és ezt novemberben készülnek elindítani. Ez egybeesik azokkal az információkkal, amelyeket egy ukrán hackercsoport hozott nyilvánosságra a múlt hónap végén. Egy magát CyberJuntának nevező ukrán hackercsoport állt elő azzal, hogy sikerült feltörnie Vlagyiszlav Szurkovnak, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójának e-mail-fiókját, s ebben ők is találtak az említett "hajtókar" fedőnevű tervről szóló levelet.

Szerző

Azt látta már, amint három tehén túlél egy földrengést? Elképesztő videó!

Publikálás dátuma
2016.11.15. 13:28
A kép kissé megtévesztő, de a menekülés majdnem ilyen csodába illő - Thinkstock fotó
Több száz embert kell kimenekíteni a földrengés sújtotta Kaikoura városából Új-Zélandon. A hatóságok újabb utórengésektől tartanak. A település népszerű üdülőhely, így nemcsak helyiek, hanem turisták is tartózkodtak ott a földmozgás idején. Új-Zéland déli szigetét hétfő hajnalban rázta meg egy 7,8-es erősségű földrengés, mely során ketten haltak meg - adja hírül az Euronews.

Legfontosabb feladatunk, hogy kimenekítsünk az érintett területről még 140 embert. Nyilvánvaló, hogy figyelnünk kell az időjárási körülményekre is – nyilatkozta John Key új-zélandi miniszterelnök. A kimenekítésben kínai mentőegységek is részt vesznek. A földrengés több milliárd dolláros kárt okozott a helyi infrastruktúrában. Kaikoura városa megközelíthetetlenné vált. A hatóságok szerint a helyreállítás hónapokig tart majd.

Mindeközben a világhálót bejárta a Newshub nevű helyi tévécsatorna helikopterről készített felvétele egy, a földrengés által összetört, lecsupaszított, mintegy hat métrre lesüllyedt területen kimagasló parányi rétecskéről, és az azon szorongó három tehénről. A Newshub kedden reggel arról adott hírt, hogy sikerült megmenteni a csapdába esett állatokat, miután egy helyi gazda néhány segítőjével utat tört a kis kiemelkedéshez és lehozta onnan a két tehenet és a borjút - írta a 444.hu.

Szerző

Letartóztatták a gazdasági minisztert, mert kenőpénzt fogadott el

Letartóztatták az orosz gazdasági minisztert, aki állítólag kenőpénzt fogadott el. Alekszej Uljukajevet sajtóhírek szerint akkor vették őrizetbe, amikor a pénz átvételére készült - adja hírül az Euronews.

Uljukajev egy olajipari fúziót felügyelt, amelyet eleinte nem támogatott, de aztán igen. Az állami irányítás alatt álló Rosnyeft 50%-os akvizícióját a Basnyeft nevű társaságban. A tranzakció értéke 5 milliárd dollár volt, amelynek támogatásáért a gazdasági miniszter 2 millió dollárt kapott volna. Uljukajevet állítólag már egy éve megfigyelték, a telefonját lehallgatták. A nyomozás minden mozzanatáról egyenesen Putyint tájékoztatták. Állítólag Putyin kérése az volt, ha a gazdasági minisztert éjszaka veszi őrizetbe, akkor is ébresszék fel a hírrel. A letartóztatás részleteiről egyelőre keveset tudni, a Kreml szóvivője úgy fogalmazott “súlyos vádakról van szó”’. A Szovjetunió szétesése óta nem vettek őrizetbe ilyen magas rangú kormánytisztviselőt Oroszországban.

Szerző