Előfizetés

Hosszú távozásra szólította fel Gyárfást - Reagált a MÚSZ

Publikálás dátuma
2016.11.15. 19:39
Gyárfás Tamás és Hosszú Katinka változatlanul eltérő állásponton van FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Hosszú Katinka lemondásra szólította fel a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökét. A háromszoros olimpiai aranyérmes úszó hivatalos Facebook oldalán tette közzé véleményét. Néhány órával később a MÚSZ vezetősége sajtóközleményben reagált kijelentéseire, s elutasította azokat.

Hosszú Katinka arra a nyilatkozatra válaszolt, amelyet Gyárfás Tamás néhány napja a Blikknek adott a 2017-es budapesti úszó- világbajnokságról. Kitért a Hargitay András szövetségi kapitányt ért támadásokra, s azt mondta, nincs háborúskodás Hosszú Katinka és az elnökség között.

"Csodáljuk a teljesítményét. Katinka remekel, férjével, egyben edzőjével, Shane Tusuppal együtt sorra nyerik a versenyeket" - mondta.

A háromszoros olimpiai bajnok sportoló viszont azt írja, értetlenül áll a nyilatkozatai előtt, miszerint minden a legnagyobb rendben van köztük. Szerinte ugyanis a szövetséggel való viszonya továbbra is változatlan. Emlékeztet rá, hogy Gyárfás volt az első, aki 2008-ban azt mondta, hagyja abba az úszást és vonuljon vissza. Idézzük Hosszú Katinka megállapításait:

"Ha rajta múlik, Magyarország a riói olimpiáról 3 arany- és egy ezüstéremmel kevesebbel tért volna haza. Idén januártól teljes mértékben egyedül, az Úszószövetség segítsége nélkül edzettem. Ami Gyárfás Tamás állításait illeti, a helyzet nem hogy nem változott tavaly ilyenkorhoz képest, hanem csak romlott 2015 óta. Az olimpiai felkészülésemet 0 fokban, sokszor zuhogó esőben, kültéri medencében kellett végeznem. A feltételek mind a mai napig rosszak, a profi felkészülés körülményei nem biztosítottak sem az uszodában, sem a szárazföldi edzések terén.

A Komjádi uszodában az elmúlt másfél évben ez a második átalakítás, ami egyszerűen nonszensz. Az, hogy a magyar úszás soha nem élt jobb napokat, egyszerűen nem igaz. Rosszabb lett. Gyárfás Tamás kizárólag azért ülhet abban a pozícióban, ahol, mert mi hozzuk az eredményeket, és mert az úszóklubok többsége lehetetlen helyzetben van. A szavazások mellőznek mindenféle demokratikus jelleget, a tisztségekről nyílt, kézfeltartásos szavazással döntenek. Innentől kezdve nem nehéz elképzelni, hogy hányan mernek szembeszegülni a rendszerrel. A tisztségviselő választás során sokkal több forog kockán a kluboknak, mint a vezetői pozíciók. Komoly támogatások vannak veszélyben. A Szövetség vezetősége nem csak az úszókat, teljes klubokat tart sakkban ígéretekkel vagy megfélemlítéssel. A létbizonytalanság megőrzése Gyárfásék számára elengedhetetlen. Azon dolgoznak, hogy elhitessék a rendszeren kívül nincs élet, hogy semmi sem működhet a Szövetség közbenjárása nélkül. Ez egyszerűen nevetséges. Én magam vagyok az élő példa arra, hogy van élet a Magyar Úszószövetség után, sőt, akkor van csak igazán. Amennyiben Gyárfás Tamásnak valóban fontos a magyar úszás, és olyan elhivatottság van benne a sport iránt, mint ahogy azt állítja, önként távolítsa el a magyar úszásra legártalmasabb tényezőt, önmagát és mondjon le tisztségéről!"

A Magyar Úszószövetség vezetősége sajtóközleményében azt írja, értetlenül állnak Hosszú Katinka újabb megnyilvánulása előtt. Emlékeztetnek rá, hogy az úszó januárban nem állt szóba Kiss László szövetségi kapitánnyal, s annak utódával, Hargitay Andrással sem. Idézzük a közleményt:

"A súlyos kritikájában szereplő vádak egyformán megalapozatlanok. Tavaly ilyenkor azért szólalt fel, hogy nincs külön masszőrje, öltözője, nem áll rendelkezésre megfelelő videó-elemző rendszer. A MÚSZ az első két felvetést cáfolta, a videórendszert hamarosan beszerezte, működésbe állította, ám azt a bajnoknő egyetlenegyszer sem vette igénybe. Az idén januárban a szövetség 12 millió forintos felkészülési juttatást kívánt neki biztosítani, míg ő az erről szóló szerződést teátrálisan széttépte.

Katinkával és edzőjével a MÚSZ vezetői utoljára egységesen tavaly októberben ülhettek le, ekkor a szövetség elnöke közölte vele, nehezményezi, hogy Hosszú a világbajnokság promóciós filmjében csak az általa meghatározott többmilliós összegért vállalt volna szerepet. A versenyző igénye annak idején visszautasításra talált. A MÚSZ álláspontja szerint valamennyi versenyző erkölcsi kötelessége, hogy a lehetőségek szintjén a világbajnokság promóciójában részt vállaljon. A kapcsolat ekkor mérgesedett el.

Gyárfás Tamás korábban személyesen járt közben annak érdekében, hogy Hosszút az Amerikából történt hazaérkezését követően a Vasas szerződtesse egyedi nagyságrendű havi fizetésért. A MÚSZ a társszövetségekkel karöltve teljes erőbedobással küzd a jövő évi FINA-világbajnokság megfelelő előkészítéséért. Mígnem a mai nap megfogalmazódott újabb támadás, amelynek színvonala vetekszik a korábbiakkal. Groteszknek tartjuk, hogy mindez épp akkor jelent meg, amikor újból béke honol a sportágban, és mindenki igyekszik a saját tennivalóira koncentrálni. Ami a megfogalmazott vádakat illeti, minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy 2008-ban Gyárfás Tamás arra ösztönözte volna Hosszút, hagyja abba a versenyzést. A szövetség elnöke ilyet soha, egyetlen úszónak nem tanácsolt, és nem is fog."

Emberléptékű olimpiát ígért Budapest

 Emberléptékű és barátságos olimpiát ígért prezentációján a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat kedden Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) közgyűlésén.

A 20 perces előadás elején Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó és Arlóy Zsófia asztaliteniszező paralimpikon köszöntötte a mintegy 1000 résztvevőt, majd Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szólt a megjelentekhez.
"Magyarország olimpiai nemzet, 176 aranyéremmel, a modern olimpiai mozgalom alapítójaként, s az ötkarikás örökrangsor nyolcadik helyezettjeként" - mondta Borkai Zsolt. Hozzátette, azért vannak most jelen, hogy valóra váltsák Kemény Ferenc 1894-es álmát, vagyis a budapesti olimpiarendezést, amely - mint a MOB elnöke mondta - "nemcsak az ő álma, hanem a miénk is."

Fürjes Balázs, a budapesti pályázat vezetője kijelentette, hogy magáénak érzi a budapesti olimpia vízióját, "egy olyan budapesti játékokat, amely életre kelt egy új generációt a sport mindent elsöprő erejével." "Aki épít, álmokat vált valóra, az építéshez és alkotáshoz pedig szabadságra, felelősségre és fegyelemre van szükség: szabadságra, hogy megálmodjuk, felelősségre, hogy megtervezzük, és fegyelemre, hogy kivitelezzük" - jelentette ki Fürjes Balázs, s hozzátette: ma a közép-európai országok gazdasága növekszik a leggyorsabban és teljesít a legjobban az Európai Unión belül.

A budapesti olimpiai pályázat vezetője kiemelte, hogy Magyarország az utóbbi 15 évben 55 milliárd dollár értékű infrastrukturális és sportberuházást valósított meg olimpiarendezéstől függetlenül, de arra felkészülve. Példaként említette a Papp László Budapest Sportarénát, a Groupama Arénát, a Dagály Úszóarénát, valamint a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság néhány mérkőzésének otthont adó új Puskás Arénát.

Fürjes Balázs hangsúlyozta: Budapest kivételes fejlődési pályára lépett és készen áll a játékok megrendezésére, azaz, mint mondta: "a megfelelő város a megfelelő időben."

A prezentáción Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes azt mondta, "Budapest fesztiválváros, egyre sikeresebb, magabiztos és szenvedélyes, eredményes, a játékok iránt elkötelezett város." Kiemelte, hogy Budapest a világ hetedik legsportosabb városa, amely a legtöbb helyet lépett előre ebben a rangsorban. Hangsúlyozta, hogy a magyar fővárosban vérbeli sportrajongók élnek, a város pedig a közönségért és az új generációért létezik.

"A magyar emberek melegségétől és nyitottságától sugárzik ez a város, a fesztiválérzéstől, a sport iránti szenvedélyünktől. Amikor új lendületről beszélünk, Budapestről és annak olimpiai szenvedélyéről van szó" - jelentette ki a főpolgármester-helyettes.

Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója arról beszélt, hogy a mostani a megfelelő idő egy újfajta olimpiai tervhez, amely a város fejlődéséhez illeszkedik. "Budapest a valódi megoldás, mert egy közepes méretű világváros ideális mérettel ahhoz, hogy a játékok eggyé váljanak a várossal. A budapesti olimpia emberléptékű és barátságos lesz, kivételesen rövid utazási időkkel, lehetővé téve egy elképesztő fesztiválélményt" - mondta Mizsér.

A sportigazgató kitért rá, hogy a budapesti egy biztonságos és megközelíthető környezetben rendezett olimpia lehet, amely valóban új és egyedülálló élményt nyújthat, s amelynek során az egész város egyetlen, jól összekötött olimpiai parkká válik.
"Segíteni fogunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és Önöknek abban, hogy kialakítsanak egy új, emberléptékű olimpiai tervet, amely új lehetőségeket kínál az olimpiai mozgalomnak és a jövőbeli rendező városoknak, s megvalósítható, kivitelezhető megoldásokat tartalmaz, melyek minden modern, közepes méretű világváros friss lendületére és képességeire épül" - jelentette ki Mizsér Attila.

A prezentáció végén Fürjes Balázs foglalta össze az elhangzottakat, majd kiemelte, hogy a NOB által elfogadott Agenda 2020 reformprogram lehetővé teszi az olimpiarendezést a közepes méretű városok új generációjának, ezek a városok pedig olyan lehetőségeket teremtenek az olimpiai mozgalomnak, amelyek előre mozdítják a NOB reformprogramját. "Valódi alternatíva vagyunk. Valódi, mert erős, profi és biztonságos tervet nyújtottunk be, és alternatíva, mivel valami teljesen mást, teljesen újat kínálunk" - jelentette ki a budapesti pályázat vezetője.

Az ANOC dohai közgyűlésén először Los Angeles, majd Budapest után Párizs mutatkozhatott be. A prezentáció azért kulcsfontosságú, mert ezután a pályázó városoknak csupán három alkalommal lesz lehetőségük részletes prezentációban bemutatni az elképzeléseiket: a NOB értékelő bizottságának jövő májusi látogatásakor, a júliusi, lausanne-i technikai prezentáción, valamint szeptemberben, a limai helyszínkijelölő kongresszuson.

Az ANOC közgyűlésén való részvétel különleges lehetőség arra, hogy a pályázók megismertessék elképzeléseiket a NOB-tagokkal, akik nem látogathatják meg a pályázó városokat.

Az ANOC most 206, a NOB által elismert szervezetet foglal magába, köztük a MOB-ot is. A szövetség elnöke 2012 óta a a kuvaiti Ahmed al-Fahad al-Ahmed al-Sabah sejk, főtitkára pedig a svéd Gunilla Lindberg, s ők mindketten a NOB tagjai is egyben.

Vízilabda: a Primorje Rijekát kapta a Fradi

A Ferencváros a horvát Primorje Rijeka, a BVSC-Zugló pedig az olasz Verona együttesével találkozik a férfi vízilabda Eurokupa negyeddöntőjében.

Az európai szövetség (LEN) hétfői közleményéből kiderül, hogy a zuglóiak hazai környezetben, a zöld-fehérek pedig idegenben kezdik a párharcot, amelynek első felvonását november 30-án, visszavágóit pedig december 10-én rendezik.

Érdekesség, hogy mindkét riválist magyar csapat búcsúztatta a Bajnokok Ligája selejtezőjének utolsó fordulójában: a Primorje Rijekát a ZF-Eger rendívül könnyedén, kettős győzelemmel, míg a Veronát az OSC 21-19-es összesítéssel.

Eurokupa, negyeddöntő
DiGi Oradea (román)-Canottieri Napoli (olasz)
BVSC-Zugló - Verona (olasz)
Primorje Rijeka (horvát) - FTC-PQS Waterpolo
Posillipo Napoli (olasz)-Jadran Herceg Novi (montenegrói)