Előfizetés

Tilla és Edelényi filmje is kijutott Kairóba

A Tiszta szívvel és A martfűi rém mellett Edelényi János Jutalomjáték, Madarász Isti Hurok, valamint Kamondi Zoltán Halj már meg! című filmje is szerepel a 38. Kairói Nemzetközi Filmfesztivál (CIFF) műsorában. 

Till Attila Tiszta szívvel című filmjét a CIFF versenyprogramjában mutatják be, míg A martfűi rém, a Hurok és a Halj már meg! című alkotásokat a Nemzetközi Panoráma elnevezésű szekció filmjei között vetítik az egyiptomi fővárosban. Edelényi János rendezése, a Brian Cox és Coco König főszereplésével készült Jutalomjáték a Fesztiválok fesztiválja elnevezésű válogatást gazdagítja - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán.

A november 24-ig tartó, tíznapos mustrán 61 ország több mint 200 filmalkotását láthatja a közönség. Versenyen kívül olyan korábbi fesztiválkedvenceket is játszanak, mint a Florence - A tökéletlen hang című brit életrajzi dráma, Cristian Mungiu román rendező Érettségi című filmje és a kanadai Xavier Dolan Ez csak a világ vége című munkája. 

A fesztivál díjairól Christian Petzold német forgatókönyvíró-rendező (Phoenix bár, Barbara, Jerichow, Yella) elnökségével nemzetközi szakmai zsűri dönt. A legjobb filmet jutalmazó Arany Piramis-díjért folyó versenybe 16 alkotást válogattak be a szervezők, köztük Till Attila kerekesszékes krimijét, amely már egy sor fesztiváldíjat elnyert és a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára is nevezte Magyarország. Fenyvesi Zoltán, a Tiszta szívvel egyik főszereplője részt vesz a film szombati díszbemutatóján a kairói operaházban.

Sopsits Árpád filmjét, A martfűi rémet, amelyet megtörtént események ihlettek, alig egy hete játsszák a magyar mozik. A thriller nemzetközi premierjét októberben, a varsói filmfesztiválon tartották. A rendező személyesen is jelen lesz a film kairói bemutatóján.

Az arab térség legrégebbi és mindmáig egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiváljának idei díszvendége Kína. A kínai-egyiptomi kulturális kapcsolatok hat évtizedre tekintenek vissza, a jubileum alkalmából meghirdetett közös kulturális évadban idén a két országban számos rendezvényt tartanak.

A CIFF műsorán az arab és nyugati filmművészet alkotásai mellett 15 kínai filmet mutatnak be. A 2001 és 2015 között készült alkotásokkal a kortárs kínai filmművészetről akarnak átfogó képet nyújtani. Az elismert kínai rendezők közül Csia Csang-ko (Csendélet, A bűn érintése) filmjeit is vetítik, aki kedden, a mustra megnyitóján megkapta a fesztivál életműdíját, az Exellence Awardot. A rendező elmondta, hogy először jár Kairóban és nagyon örül, hogy ennyi kínai filmet láthatnak a nézők.

Polgármestert választanak Hernádkércsen

Polgármestert választanak vasárnap a Borsod-Abaúj-Zempléni Hernádkércsen, a tisztségért két jelölt indul - tájékoztatott a helyi választási iroda vezetőhelyettese szerdán.

Ruttkai Tímea közölte: a mintegy 300 lelkes település 265 választópolgára Kozma István független és Budai Ferenc Nándor, a Magyar Munkáspárt jelöltje közül választhat új polgármestert. Az időközi önkormányzati választást azért írták ki, mert a település korábbi vezetője, a független Varga Vince ez év augusztusában elhunyt.

Pofádat befogod! Avagy az életnek tanulsz...

Félbeszakították Bradánovics Bendegúz, a Munkácsy gimnázium diákönkormányzata elnöke felszólalását a megyei diákparlament kaposvári ülésén. Azon, melyről annak szervezője, Rózsás Ildikó a megyei lapnak úgy nyilatkozott: „arra is jó a mai ülés, hogy elmagyarázzuk a diákoknak, milyen jogaik és lehetőségeik vannak, a politikai döntéshozók pedig maximálisan meghallgatják az országos diákparlament ajánlásait”.

Ő fojtotta a szót a parlamenterbe. Kihúzatta az „oda nem illő” mondatokat, csak így engedte újra mikrofon elé. („Olyan kérdéseket kell megfogalmazni, melyek előreviszik az oktatás és a benne tevékenykedők életét – szólt ki egy régi párttitkár Oláh Lajosné fideszes alpolgármesterből.)

Az iskolában a diákok megtapsoltak – mondta a srác utóbb –, s néhány tanár is megköszönte, hogy ki mertem állni értük. Igaz, azt is mondták, hogy hivatalosan nem vállalják véleményüket. És igazából ez a borzasztó: elvileg a diákparlamentnek a demokrácia gyakorlása lenne az értelme, erre éppen annak egyik legalapvetőbb eleme, a szólásszabadság sérül...

És, hogy mit nem mondhatott el Bendegúz? Egyebek mellett ezt: „teljes mértékben érthető, sőt tudatosnak tűnő a népbutítás, hogy ne legyenek a diákok gondolkodó, kreatív lények, hanem bólogassanak az aktuális hatalom minden döntésére. Ez hosszú távon nem lesz életképes és teljes mértékben lezülleszti a társadalmunkat is.”

Nemcsak igaza volt, hanem azzal, hogy letiltották, erről igazolást is adtak. Bendegúz jól tette, hogy végül elmondta megcsonkított beszédét. Így lett a kigyomlált felszólalásból vádirat.