Pharaon tartózkodási engedélyt is kapott Pintéréktől

Publikálás dátuma
2016.11.16. 18:12
FOTÓ: NÉPSZAVA
A hazai hatóságok sosem vettek ujjlenyomatot az FBI és az Interpol által körözött Ghaith Pharaontól, ennek ellenére nemcsak vízumot, hanem magyarországi tartózkodási engedélyt is kapott – írja a Heti Válasz a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján.

A lapnak a Belügyminisztérium megerősítette, hogy Pharaonnak 2016. november 1-jéig magyarországi tartózkodási engedélye is volt – ehhez elvileg kötelező (lett volna) az arcképmás-készítés és az ujjnyomat-rögzítés, de a biometrikus adatait sosem kérték el.

Pintér Sándor belügyminiszter korábban azt állította, hogy elektronikus úton megkapták az üzletember ujjlenyomatait az FBI-tól és „az is megerősítésre került”, hogy a nálunk tartózkodó és az FBI által is körözött személy azonos. A belügyminiszter október 3-án írta a következő sorokat írta a szaúdi nagykövetnek: "Az Alkotmányvédelmi Hivatal többször kérte az FBI-t, hogy (...) küldjék meg az érintett személy ujjlenyomatait. Ezeket a Hivatal elektronikus úton megkapta, és az is megerősítésre került, hogy az AH által megadott adatokkal szereplő személy azonos az általuk keresett személlyel."

Pharaon először 2014 elején kapott tartózkodási engedélyt – üzleti-befektetői tevékenységére –, melyet kétszer megújítottak, így közel három évig élvezhette a szabad ki-bejárás előnyeit. A lap ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy Kontrát Károly belügyi államtitkár pont a tartózkodási papír lejártának másnapján jelentette be a kormányközeli Magyar Időkben, hogy rögtön elkapják a szaúdi üzletembert, ha Magyarország területére lépne.

Szerző

Frakcióvezetőket választottak az Európai Parlamentben

Újraválasztották szerdán az Európai Néppárt (EPP), valamint az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjét, az előbbi képviselőcsoportot továbbra is Manfred Weber, ez utóbbit pedig Guy Verhofstadt fogja vezetni.

Az uniós parlament legnagyobb frakciójának számító EPP a szavazatok 97,8 százalékával választotta újra Webert, illetve megerősített a tisztségében kilencet az eddigi tíz frakcióvezető-helyettes közül. Az újraválasztott frakcióvezető-helyettesek között van Szájer József fideszes EP-képviselő is. Közleményében az EPP úgy fogalmazott, hogy a képviselőcsoport "határozott tanúbizonyságot tett az egységéről".

Manfred Weber pedig azt hangoztatta, hogy az következő 12 hónap döntő jelentőségű lesz Európa jövője szempontjából. "Az EU tagállamainak fel kell ébredniük a populizmus térnyerésének megakadályozása érdekében. Meg kell mutatnunk, hogy Európa képes tartós megoldásokra" - közölte. Hozzátette, "rendkívül világos az üzenetünk Törökország számára is: a csatlakozási tárgyalásokat azonnali hatállyal be kell fagyasztani".

A 44 éves német politikus 2014 óta tölti be a frakcióvezetői tisztséget az Európai Néppártban, és a képviselők a mostani választással további két és fél évvel meghosszabbították a megbízatását. Az Európai Néppárt decemberben fogja bejelenteni, hogy kit jelöl az Európai Parlament elnöki posztjára. Guy Verhofstadt a Twitteren számolt be az újraválasztásáról szerda délelőtt, amelynek kapcsán annyit írt, hogy nagy örömére szolgál a szavazás eredménye. A volt belga kormányfő 2009 óta vezeti az EP liberális frakcióját.

Szerző

Jogerős! Börtönbe megy a volt EP-képviselő

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán Adrian Severin volt román külügyminisztert és európai parlamenti képviselőt, aki vállalta, hogy százezer euró csúszópénz ellenében törvénymódosító javaslatokat nyújt be az Európai Parlament szakbizottságaiban.

A román legfelső bíróság szerdán hirdette ki a jogerős ítéletet, amely növelte az egykori szociáldemokrata politikusra kiszabott büntetést. Februárban ugyanis első fokon a legfelső bíróság egy másik bírói testülete 3 év és három hónap szabadságvesztésre ítélte a politikust. Adrian Severin egyike volt annak a négy EP-képviselőnek, akit a The Sunday Times munkatársai - lobbistáknak adva ki magukat - 2011 márciusában megkörnyékeztek, és akiknek pénzt ajánlottak fel.

Szerző