Elfogadták a bolgár kormányfő lemondását

A bolgár parlament tegnap elfogadta Bojko Boriszov miniszterelnök lemondását. Az Európai Unió legszegényebb országa ezzel súlyos belpolitikai válságba került. 

A kormányfő azt követően jelentette be távozását, hogy az általa „Bulgária anyjának” aposztrofált Cecka Cacseva nem nyerte meg az elnökválasztás múlt vasárnap megrendezett második fordulóját, s vereséget szenvedett a volt tábornok Rumen Radevvel szemben.

A szófiai parlamentben tegnap megrendezett voksoláson 218 képviselő fogadta el a kormányfő lemondását a 240 tagú parlamentben, s egyetlen képviselő sem szavazott ez ellen. Roszen Plevneliev elnök három pártot kérhet fel arra, hogy próbáljanak új, működőképes kabinetet felállítani, ám mind Boriszov pártja, a GERB, mind pedig a szocialisták jelezték, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel.

Ez pedig azt jelenti, hogy előrehozott választást rendeznek majd Bulgáriában, amelyre márciusban vagy áprilisban kerülhet sor. Boriszov parlamenti beszédében elmondta, amikor átvették 2014-ben a kormányrudat, „borzalmas állapotban” volt az ország, ezért már akkor tudta, hogy nem tölti ki a kormány négyéves mandátumát. (Azért az akkori áldatlan állapotokban neki is lehetett némi szerepe, hiszen 2009-2013 között már kormányfőként szolgált.)

Szerző

Jótékonysági estély Székesfehérvárott

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő- és Gyermekosztályát támogatják a VI. Székesfehérvári Jótékonysági Estély bevételéből, amelyhez a tavalyi évhez hasonlóan csatlakozhatnak a II. Adventi Jótékonysági Futás résztvevői.

Hagyományosan minden év első szombatján nemes célokat támogatnak az estély résztvevői: oktatási, szociális, sporthoz kapcsolódó, kulturális elképzeléseket karoltak fel eddig, ezúttal az egészségügyre koncentráltak. Az adventi időszak kezdetén, november 27-én megrendezendő Jótékonysági Adventi Futás szintén e célt támogatja.

A január 7-i Székesfehérvári Jótékonysági Estélyen fellép Miklósa Erika operaénekes, a helyi Vox Mirabilis zenekar és a Virtuózok második évadának nyertese, Kökény Tamás. A középpontban a filmzenék és a swing lesznek.

Simon Gábor, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a támogatás révén folytatni tudják a korábban elkezdett csecsemő- és gyermekágycseréket. Megjegyezte, hogy az osztály műszerezettsége a tavalyi évben sokat javult, ám az ágyak hagynak kívánnivalót maguk után, hiszen azok akár negyvenévesek is lehetnek.

Az estélyt a Hotel Magyar Királyban rendezik. A támogatói jegyek 40 ezer forintba kerülnek és a hagyományoknak megfelelően jótékonysági borárverést is tartanak majd.

Az estélyt 2012-ben rendezték meg először. A rendezvények bevételeiből támogatták többek között a Böjte Csaba ferences szerzetes alapította székesfehérvári Szent Imre iskolaházat, a 2013-as Szent István-emlékév tiszteletére a közterületek zöldítését, valamint az egykori kiváló jégkorongozó, ifj. Ocskay Gábor szobrának elkészítését, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központot és a 2016-os riói nyári olimpiára kvótával rendelkező vagy arra esélyes helyi sportolókat.

A II. Adventi Jótékonysági Futást a Várkörúton tartják két távon, egy és öt kilométeren. A 12 év alatti gyerekek minimum 100, az idősebb résztvevők 500 forintos pénzadomány felajánlásával nevezhetnek.

Szerző

Sztárok az árverésen

A hazai könnyűzene krémje, köztük Rúzsa Magdi, a Halott Pénz, a Kiscsillag, valamint festőművészek, műgyűjtők gyűltek össze november 8-án az Akvárium Klubban Weiler Péter és a Kieselbach Galéria közös Behind The Clouds jótékonysági árverésen. 

,,Pop-art a nappalidba, hogy súlyosan beteg gyerekek gyógyulását támogasd." Ez lehetett volna a Behind The Clouds pólókampány záróeseményének mottója, ahol Weiler Péter 15 híres magyar zenész legyőzött félelmét ábrázoló festménye került kalapács alá. Az Akvárium Klub kisterme csordulásig telt érdeklődőkkel akiket a művészet és a jótékonykodás hozott össze egy fantasztikus hangulatú estére.

A 15 grafika eredeti nyomata egyetlen nap erejéig volt látható a budapesti szórakozóhelyen. Az aukció előtt rajongók szelfiztek a képekkel, pólót vásároltak, dedikáltattak a jelenlévő zenészekkel: Rúzsa Magdival, Ganxsta Zoleeval, a Kiscsillaggal, a Halott Pénz, az Irie Maffia, a Quimby tagjaival, Bocskor Bíborkával, az Ivan&The Parazollal és Zságer Balázzsal, aki az est jó hangulatáért is felelt a DJ pult mögött.

Az árverés végén a legnagyobb örömmel Rúzsa Magdi állhatott fel a székéről, aki a legmagasabb, bruttó 1,2 millió forintos leütési árral büszkélkedhet. Az est teljes bevétele 9 195 000 forint volt. Weiler Péter a képek nettó leütési árának 80 százalékát a Bátor Tábornak ajánlotta.

Szerző