Előfizetés

Részegek a Nemzeti Színházban

Publikálás dátuma
2016.11.17. 09:29
Fotók: Szigetvári Zsolt, MTI
Modell, bankár, menedzser, prostituált, fesztiváligazgató, építőipari alkalmazott. A sors különös játéka folytán a belőlük összeverődött társaság jelenik meg a Részegek c. drámában. Istenről, szeretetről, szabadságról, önmaguk kereséséről beszélnek akadozó nyelvvel. Leginkább azt próbálják megfogalmazni, hogy kiüresedett, józannak tűnő világunkban van-e még helye az őszinteségnek, lehet-e valódi szeretetet találni - olvasható a darabról a Nemzeti Színház honlapján. 

A szerző  a kortárs orosz színházi élet mára már kultikussá vált drámaíró-rendezője, az 1974-ben Irkutszkban született Ivan Viripajev, aki mintegy 15 évvel ezelőtt robbant be az orosz színház világába. Az egyik első, nagy sikerű drámája nyomán elnevezett és munkatársával, Viktor Rizsakovval közösen elindított „Oxigén (Kiszlorod)” művészeti „mozgalom” egy új hangvételű és szellemiségű színházi nyelv megteremtésére tesz kísérletet. Viripajev több művét számos európai nyelvre lefordították és Európa jelentős színházaiban hatalmas sikerrel játsszák.

A főbb szerepekben Trill Zsolt, Fehér Tibor, Kristán Attila, Nagy Mari, és ifj. Vidnyánszky Attila látható. 

Együtt a gyermekekért

Publikálás dátuma
2016.11.17. 06:48
FORRÁS: WWW.UNICEF.ORG
Megnyílt az UNICEF Magyar Bizottság időszaki kiállítása, mely az elmúlt 70 év legfontosabb pillanatait foglalja össze a II. világháborút követő megalakulástól egészen napjainkig. A kiállítás december 11-ig látható a budapesti Mazel Tovban (VII. Akácfa u. 47.). A kiállításra a belépés ingyenes.

A kiállítás negyven, az UNICEF archívumában található képen mutatja be a szervezet munkáját, és hogy az évek során a célok és prioritások hogyan alakultak át – az Európában, többek között Magyarországon maradt árvák segítésén, a tejosztáson át a mai nap legfontosabb problémáin keresztül, mint a tiszta ivóvíz biztosítása, az oktatás fontosságának hangsúlyozása, a gyerekhalandóság megállítása vagy az oltások biztosítása a harmadik világ számára.

A kiállítás kiemelten foglalkozik az UNICEF ikonikus arcaival és bemutatja a legfontosabb ügyvezetőket is, többek között Maurice Pate-et, az UNICEF első ügyvezetőjét, a leghíresebb nagyköveteket, így Audrey Hepburnt és a mai híres arcokat is, többek között David Beckham, Katy Perry és Shakira munkáján keresztül.

A kiállítás részeként a látogatók kipróbálhatják az interaktív VR szemüveget a Telenor Magyarország jóvoltából, amiben megelevenedik az UNICEF Ébresztőórája, illetve üzenhetnek a Cardexszel közös születésnapi, csak erre az alkalomra gyártott képeslapokon is.

A kiállítás főtámogatója a Telenor Magyarország, a Cardex és az MVM Csoport.

Tárlat Tettamanti Béla illusztrációiból

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2016.11.17. 06:47
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Kossuth Kiadónál megjelent Kosztolányi Dezső Zsivajgó természet című könyv illusztrációit Tettamanti Béla készítette.

Az Örkény István könyvesboltban tegnap nyílt kiállításon - több más művével együtt - ezek az illusztrációk is láthatók. A könyv előszavát Parti Nagy Lajos írta, és a kiállítást is ő nyitotta meg.