Előfizetés

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott lett

Publikálás dátuma
2016.11.17. 12:00
Forrás: Nyitrai Zsolt ( középen)/ Facebook
 Orbán Viktor miniszterelnök 2016. november 15-i hatállyal a stratégia társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízottá nevezte ki Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőt - közölte az MTI-vel a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Közleményükben azt írták: a miniszterelnöki megbízott kinevezésének célja a kormány és a stratégiai társadalmi partnerei közötti rendszeres és intenzív párbeszéd.  A miniszterelnöki megbízott kapcsolatot tart és egyeztet a kormány kiemelt társadalmi partnereivel, közreműködik a kormányzati társadalompolitikai feladatok ellátásában, részt vesz a kormányzat stratégiai társadalmi kapcsolatainak összehangolásában. Továbbá kiemelt társadalompolitikai kérdésekben javaslatokat tesz a feladatkörrel rendelkező miniszternek, illetve a kormánynak - ismertették.

A miniszterelnöki megbízott fogadja és nyilvántartja a kormányzati cselekvésre irányuló társadalmi kezdeményezéseket, továbbá összehangolja azok megvalósítását, valamint kapcsolatot tart és egyeztet a kormányzat kiemelt társadalmi partnereivel. Nyitrai Zsolt tevékenységét a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter irányítja, munkáját titkárság segíti.



Napi Szijjártó - Ezúttal a NATO-nak osztotta ki a munkát

Publikálás dátuma
2016.11.17. 11:33
Szijjártó Péter itt éves meghallgatásán az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén 2016. november 15-én - MTI F
A páratlan képességekkel rendelkező magyar külügyminiszter minden témában annyira otthonosan mozog, hogy például egy NATO-konferencián nem pusztán hozzászól a témához, de egyenesen kiosztja a jövő feladatait a szervezetnek. Ilyen a magyar virtus, ahogy ezt Szijjártó megmutatta akkor is, amikor tegnap Olaszország miniszterelnökét tette helyre, amúgy vitéz módra, nomeg lojalitását ezúttal is bizonyítva főnöke, Orbán Viktor felé. 

Az Országházban megrendezett NATO-konferencián a külgazdasági és külügyminiszter kijelölve a feladatokat, elmondta: meg kell erősíteni az észak-atlanti szövetség európai lábát, mert nem vezet sehova, ha mindig arra számítunk, hogy az Egyesült Államok majd megvéd minket ha baj van, nekünk is rendelkeznünk kell megfelelő kapacitásokkal.

Szijjártó szerint a NATO walesi és varsói csúcstalálkozóján hozott döntsek végrehajtása nem várhat, ha hezitál a közösség, nem lesz esélyünk a mostani súlyos kihívások kezelésére. A kihívások között említette az ukrajnai háborút, az Iszlám Államot, a terrorfenyegetettség növekedését, az energiabiztonság és a kiberbiztonság kérdéseit.

Beszélt arról is, hogy a NATO és Oroszország kapcsolatának pragmatikusnak kell lennie és a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia, csak így lehet igazán nyugalom és béke a térségben. Közép-Európa tudja, hogy amikor a Kelet és a Nyugat rossz viszonyban volt, annak általában ez a térség itta meg a levét - emlékeztetett, tanúbizonyságot téve történelmi ismereteiről is. 

Szijjártó Péter üzent  a Donald Trump amerikai elnök megválasztása után külpolitikai időszak miatt aggodalmukat kifejezőknek, mondván: a hisztériakeltésnek nem sok értelme van, ki kell várni, mi történik majd, és tiszteletben kell tartani az amerikaiak döntését. Reméljük, a gazdasági és védelmi együttműködés színvonala megmarad, a politikai együttműködés pedig újabb, jobb dimenzióba kerül - tette hozzá.

Lord Jopling, a NATO parlamenti közgyűlésének alelnöke beszédében kiemelte: a szövetségnek jelenleg jóval több kihívással kell szembenéznie, és miközben feladatai megsokasodtak, régi kötelezettségeinek is eleget kell tennie, így például folytatnia kell tevékenységét a Nyugat-Balkánon és Afganisztánban. A NATO e kihívások kezelése érdekében fontos döntéseket hozott a legutóbbi két csúcstalálkozón - idézte fel. Úgy vélte, az amerikai elnökválasztás fényében nagyobb a nyomás az európai szövetségeseken, hogy megfelelő hozzájárulást biztosítsanak a NATO-nak, különben erodálódhat a transzatlanti egység. A NATO parlamenti közgyűlésének alelnöke szerint a Brexit nem változtat azon, hogy Nagy-Britannia elkötelezett tagja a szövetségnek. Lord Jopling emellett méltatta Magyarországnak a szövetség tagállamaként végzett munkáját.

A kormánypártok mellett az LMP is támogatta az alkotmánybíró-jelölteket

Megegyezett a Fidesz, a KDNP és az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) hiányzó bírói helyeire a jelöltekről: a frakciók Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelölik - jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Marosi Ildikó a Kúria bírája, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs alkotmányjogász, Szabó Marcel pedig a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes - ismertette a jelölteket a tájékoztatón Gulyás Gergely, az Ab tagjait jelölő parlamenti bizottság alelnöke. A három frakció közös jelöltjeiről - akik elfogadták a felkérést - várhatóan kedden szavaz az Országgyűlés.

Kósa Lajos közölte: az Ab elnökének személyéről is megegyezés született, őt a parlament elnöke fogja felkérni a posztra. Az ő nevét a Fidesz politikusai egyelőre nem árulták el, de a frakcióvezető közlése szerint ez még a nap folyamán megtörténik.