Előfizetés

Közelkép - Erotikus Figaro házassága

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2016.11.18. 06:46
Franz Welser-Möst FOTÓ: GETTY IMAGES/HIROYUKI ITO
Sok Figaro házassága lelhető a világ operaszínpadain, de kevés olyan, amilyet DVD-ben bocsátott ki a zürichi operaház. A színház rádöbbent, ha e remekműről van szó, ki más juthat mindenkinek az eszébe, mint Mozart, a nagy hármas sorozat alkotója. Azé a hármasé, amely a teljes életmű közül is kiemelkedik irodalmi értékű szövegkönyvével.

A Lorenzo da Ponte trilógia, első közülük éppen a Figaro, utána a Don Giovanni következett, majd a Cosi fan tutte. Köztudott volt az is, hogy a történeteket alkotó olasz poéta nagy szoknyavadász volt, kedvelte a női nemet, és kivált az erotikát. A zürichi rendezőnek, Felix Breisachnak az juthatott eszébe, miért is ne ajándékozhatná meg az előadás férfi nézőit csekély pajzánsággal, a sok hölgy szereplő vetkőztetéseivel, szoknyaemelgetésekkel és hasonlókkal, amit még az is fokozhatott, hogy a koszorú zömében csakugyan szemrevaló dáma volt.

Hiszen az erotika a komponistától sem volt idegen. Semmi durvaság, ízléstelenség, éppen annyi, amennyi a sztoriba belefér. Megtehette, mert a zenekar kiválóan működött, Franz Welser-Möst, a derék osztrák, Mozart honfitársa hamisítatlan Salzburgot varázsolt Zürichbe. Igaz, nem minden énekes szólista volt világsztár, talán csak Figarónak és szerelmetes társának, Susannának az alakítója brillírozott a partitúra pontos követésével, a finomságokkal, a többiek, kivált a baritonok és a tenorok inkább a helyzetek sikamlósságát élvezték.

Mégsem mondható, hogy a színpadra nem sikerült odavarázsolni a mozarti, de mindenekelőtt a dapontei szellemiséget, mert akinek módjában áll megvásárolni a világcég, (mellőzzük az ingyen reklámot) DVD-jét, hamisítatlan előadást láthat. A nagyon igényes zenebarátok pedig maradjanak hűségesek Hermann Preyhez, Fischer-Dieskauhoz, de mindenekelőtt Kiri Te Kanawához, akihez hasonló Almaviva grófnét és mesésebb cavatinát keveset rögzíthetett a technika. Akkor se, ha egyébként remek Figarókban szerencsére igencsak nagy a nemzetközi választék.

Csodaország a Hyde Parkban

Publikálás dátuma
2016.11.18. 06:39
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOHN PHILLIPS
Megnyílt a varázslatos karácsonyi vásár, a Winter Wonderland Londonban, a Hyde Parkban, ahol megannyi árus kínálja portékáit.

A forgatagban megéhező látogatót mindenféle finomság várja. A leglátványosabbak a vásáron a jégből faragott szobrok.

Vizet állít elő egy új napelem

Érdekes napelemet fejlesztett ki egy arizonai startup, amely az elektromos áram termelése helyett a tiszta víz előállítására helyezi a hangsúlyt – írja az sg.hu.

A vállalkozás egy egyetemi professzor ötlete alapján indult el, aki szerint a víz valóban a jövő egyik (ha nem a) legfontosabb áruja lesz. Egy olyan módosított napelemet állítottak elő, amely az elektromos áram helyett inkább vizet termel, mégpedig egy speciális anyag hozzáadásával, amely a párát gyűjti össze, majd pedig bocsátja rendelkezésünkre.

A víz kinyerését követően az egy szűrőn megy át, a megtisztítást kalcium és magnézium hozzáadása követi, hogy minél közelebb legyenek a csomagolt víz ízéhez és pH-értékéhez. A karbantartás az illetékesek szerint rendkívül egyszerű, ezt szinte bárki elvégezheti, az egyetlen követelmény pedig az adalék ásványok újratöltése lesz.

A cég már korábban megkezdte a Source névre keresztelt napelemek forgalmazását. A módszerrel milliók életét tehetik kényelmesebbé és biztonságosabbá.