Előfizetés

A politika mocskos mancsa

Tegnap írtam Bradánovics Bendegúz végzős középiskolás történetéről. A kaposvári Munkácsy gimnázium diákönkormányzatának elnöke volt az, akit beszéde közben a megyei diákparlamentben a szervező országos főnéni leküldött a pulpitusról, mert szerinte személyeskedés dilettánsnak nevezni az oktatáspolitikai őrültekházát. A fiatalemberrel kihúzatta hozzászólásából a „sértő” részeket, aki így egy megcsonkított – de mindenki által hibátlanul dekódolt - szöveget olvasott fel, hatalmas tetszést aratva társai és tanárai között. (Az eredeti beszéd vírusként terjed a neten.)

Bendegúz utóbb szóvá tette, hogy épp a diákparlamentben, a jövő értelmiségének demokratikus fórumán korlátozzák a szólás szabadságát. (Mondjuk már az figyelmeztető jel lehetett volna, hogy a szervezők – elkötelezett felnőttek, hűséges alattvalók – a felszólalásokról eleve kizárták a sajtót.) A hír kommentfolyamában pedig sok munkáslevelező azt bizonygatta váltig – igazolva a fiatalság elbutítási törekvéseit felrovó srác szavait –, hogy ilyen beszédet nem írhat egy maturáns, az nem is lehet ilyen okos. Valami sátáni kéz műve ez, támadás pártunk és kormányunk áldozatos munkája ellen.

Az emberminisztérium erre úgy reagált, hogy a diákok "a helyhez és a rendezvényhez méltó retorikával" mondhatják el véleményüket. (Követeli ezt az a kormány, melynek retorikája... na hagyjuk!)

Egy nap sem telt el, és a politika lecsapott Bendegúzra. A Jobbik tette, de bárki ránt is be egy eszes gimnazistát egy kikecmereghetetlen politikai skatulyába, nagy hibát követ el.

És ez a hiba elkövetődött. Nagy baj!

Kapcsolódó
Pofádat befogod! Avagy az életnek tanulsz...

Adóparadicsommá lesz Magyarország?

Az LMP szerint a kormány a rekord alacsony, 9 százalékos társasági nyereségadóval adóparadicsommá teszi Magyarországot - közölte a párt csütörtökön Orbán Viktor bejelentésére reagálva. 

A közleményben emlékeztettek, a miniszterelnöki bejelentés szerint a társasági adózásban is egykulcsos adót vezetnek be, 9 százalékra csökkentve az 500 millió forintos nyereség fölötti vállalatok jelenleg 19 százalékos adóját is. Ez a lépés az ellenzéki párt szerint tovább apasztja az oktatásra és egészségügyre fordítható költségvetési forrásokat. "A kormány még mindig nem értette meg, hogy nem a rekord alacsony bérektől vagy adóktól lesz Magyarország versenyképes, hanem a jól képzett és rendesen megfizetett munkaerőtől" - vélték.

Kirúgták a HVG újságíróját lejárató riportert a TV2-től?

Publikálás dátuma
2016.11.17. 17:40
FOTÓ: Népszava
Andy Vajna csatornája megvált attól a riportertől, aki múlt szombati anyagában próbálta beégetni Gergely Zsófiát, a HVG újságíróját, ehelyett azonban saját magát és az egész csatornát sikerült beégetnie. A TV2 nem erősítette meg a hvg.hu újságíróját, és egyáltalán nem is reagál a lap keresésére.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, múlt héten készített a Tények a kormány újabb ellenségét lejáratni próbáló riportot, amiben azt harsogták, hogy Gergely Zsófia, a HVG újságírója személyiségi jogokat sértett, amikor megírta, hogy a köztévé háttérembere, Várhegyi Attila szívrohamot kapott. Csakhogy a riportban nem Gergely Zsófia képét, hanem a névrokonát mutogatták, amivel pont a TV2-nek sikerült személyiségi jogokat sértenie. 

A lyukra futott riport után bár a csatorna levette a kérdéses videót a honlapjáról és a Facebookon elnézést is kért "az érintettől", akivel összekeverték az újságírót, másnap ismét támadásba lendültek. Már a hvg.hu munkatársának képét mutatva, szinte ugyanaz a szöveg hangzott el az "A rejtőzködő moráldíva" című anyagban (a szóösszetételt a Magyar Idők találta ki), mint előző nap. Újra elmondták, hogy Gergely "durván megsértette a legelemibb személyiségi jogokat, azzal, hogy Várhelyi egészségi állapotáról" írt. Hozzátettek, hogy amennyiben a korábbi fideszes politikus feljelentést tesz, akkor az újságírónak súlyos büntetőjogi következményekkel kell szembenéznie, akár két év börtönt is kaphat.

A HVG úgy tudja, hogy a szombaton leadott szakmailag vállalhatatlan anyagot készítő munkatárstól szerdán megvált a TV2. Ezt az információt egy másik informátor is megerősítette. Állítólag a hajléktalanokról készített botrányos riportnak is lettek személyi következményei, ha nem is ennyire súlyosak. Amikor a lap rákérdezett a csatornánál ezekre az információkra, csak annyit közöltek, hogy nem kívánják kommentálni az értesüléseket.

A TV2 egyébként a riport helyesbítését is elszúrta, ugyanis az ügybe belekevert névrokont a Négy Mancs Alapítvány programvezetőjének nevezték, holott az érintett már nem programvezetője a szervezetnek, rég nem is dolgozik ott. A riportból nem derül ki, mennyire régi felvételt mutatnak, de valószínűleg meg sem próbálták megtalálni az abban szereplőt, hiszen ha így tesznek, kiderült volna, mennyire mellélőnek.