Előfizetés

Fodor feljelenti Bokrost

Publikálás dátuma
2016.11.17. 19:28
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Feljelenti Bokros Lajost Fodor Gábor miután a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke az önkényuralom csatlósának nevezte a Liberális Pártot, amely szerinte nem ellenzéki.

A Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke az ATV-ben elmondta, úgy látja, hogy a Liberálisokat jobbról és balról is támadják, méghozzá azért, mert a saját útjukat járják. Bokros szerinte azért neheztel, mert 2014-ben vele szemben indult a főpolgármesterségért Bodnár Zoltán, az MLP jelöltje. Fodor azt mondta, Gyurcsány Ferenc DK-elnök is sértett, mert 2014-ben nem akart beülni a DK-frakcióba, hanem a Liberálisok önállósága mellett kardoskodott. Fodorékat a kvótanépszavazás előtt is sok kritika érte a baloldalról azért, mert ők az igen válaszra buzdítottak, miközben a többi baloldali ellenzéki párt abból indult ki, hogy a kérdés eleve értelmetlen. Fodor szerint a baloldali pártok ugyanúgy viselkednek, mint a Fidesz a Jobbikkal szemben.

"Rendezik", de megállíthatatlan a kórházi eladósodás

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2016.11.17. 19:25
Újra és újra csak a mosakodás FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Hetven milliárd forintot ad a kórházaknak a kormány, döntött csütörtökön a kabinet: 45 milliárdot a 30 napon túl fennálló beszállítói tartozások kifizetésére kapnak, 15 milliárd jut a működés hatékonyságát javító programokra, 10 milliárddal pedig emelik a gyógyító-megelőző kasszát. Az eladósodás megállíthatatlannak látszik, hiszen érdemi lépések nem történtek a kórházi rendszer működésének ésszerűbbé tételére.

Ahogyan az várható volt, a kormány csütörtöki ülésén döntöttek az utóbbi másfél évben felhalmozódott kórházi adósságállomány kifizetéséről. Ónodi-Szűcs Zoltán még a kormányinfó előtt bejelentette, 45 milliárd forintot kapnak az intézmények, hogy rendezhessék 30 napon túl fennálló beszállítói tartozásaikat. További 15 milliárdot is odaad a kórházi körnek a kabinet, ebből a pluszpénzből a működés hatékonyságát javító programokat indíthatnak és újabb 10 milliárddal emelik a gyógyító-megelőző kasszát is.

Az intézmények teljes tartozása szeptember végén elérte a 60 milliárd forintot, ami éppen annyi, amekkora összeget 2015 tavaszán betett az állam a kórházi kasszába az akkori lejárt tartozások kiegyenlítésére. Az eladósodás tehát megállíthatatlannak látszik, bár Ónodi-Szűcs Zoltán a hét elején egy háttérbeszélgetésen azt is kiemelte, hogy a tartozásállomány növekedésének üteme lassult az utóbbi hónapokban. Mostanában már „csak” havi 3 milliárd rakódik a korábbi csomagra, ez az összeg tavaly még havi 5 milliárd volt.

Az előző kórházkonszolidációt még az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vezetőjeként épp a jelenlegi államtitkár vezényelte le 2015 tavaszán. A mostani lépéshez hasonlóan az állam akkor átvállalta minden OEP-szerződéssel működő magyarországi állami, egyetemi, egyházi fenntartású kórház március 31-én fennálló lejárt tartozását, 59,2 milliárd forintot.

A csütörtökön bejelentett újabb konszolidációra tehát mindenki számított, hiszen érdemi lépések nem történtek a kórházi rendszer működésének ésszerűbbé tételére. Az ezt szolgáló, úgynevezett területi alapú ellátásszervezés megreformálása tavaly az OEP szervezésében tervezett megyei kapacitáselosztás megvétózásával halt el, a mostani államtitkár ugyanilyen hatékonyságot javító terve a kancellária rendszer bevezetéséről épp a napokban került le a napirendről. Hétfőn maga Ónodi jelentette be, hogy a tervezést elnapolták 2018 áprilisa, vagyis a választások után létrejövő új kormány működésének idejére. Kimondatlanul is egyértelmű, hogy az átalakulások elé folyton gátakat építő orvoslobbi akadályozta meg most is a drasztikus változtatásokat.

Másfél évvel ezelőtt az ÁEEK az ellenőrzés során azt tapasztalta, hogy sok esetben nem egyeztek a kórházak és a beszállítók által közölt adatok, és előfordult, hogy olyan pluszköveteléssel álltak elő beszállítók, amelyek nem voltak indokoltak. Kiderült az is, hogy bizonyos szolgáltatások, eszközök beszerzési ára eltérő az egyes kórházakban, annak ellenére, hogy ugyanattól a beszállítótól származnak, ezek pedig arra inspirálják az államot, hogy bizonyos szerződéseket "vizsgáljon felül". Azóta valamennyit javult a helyzet, de hogy mennyit, azt a vélhetően a napokban elkezdődő konkrét egyeztetések végén lehet megmondani.

A mostani pénzosztást előre jelezte, hogy a humántárca a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Gazdasági Kabinettel hosszabb ideje tárgyalt az idei adósságkonszolidálásról, az államtitkár pedig a már említett hét eleji sajtóbeszélgetésen ezeket az egyeztetéseket „biztatónak” nevezte. Kedden kaptak meghívó levelet a kórházigazgatók a minisztériumba, vagyis a kabinet pozitív döntése után már nem volt kétség afelől, hogy a kormány is igent mond az újabb kifizetésekre.

Ami újdonság az az, hogy a tartozások kifizetése mellett most először juthatnak pályázati úton forráshoz az intézmények, hogy megvalósítsák ötleteiket az adósság folytonos újratermelődésének megállítására. A pályázatokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) rangsorolja, de a végső döntést a miniszter hozza meg, és akinek befogadták a pályázatát, azzal az egészségbiztosító újabb támogatási szerződést fog kötni - ismertette az államtitkár a részleteket. A pályázat jövő hét hétfőn elérhető lesz az ÁEEK honlapján. Az idei év előre be nem tervezett pénzosztásait összegezve Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, az idén 151 milliárd forinttal több jutott az ágazatnak, ami a GDP 0,5 százaléka.

Az egészségügyért felelős államtitkár az ütemezést ismertetve elmondta, a lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló 45 milliárd forintot legkésőbb november 30-án utalják az intézményeknek, a 15 milliárd forint keretösszegű pályázatokról december 9-én dönt a miniszter és még karácsony előtt megkapják a pénzt a kórházak.

Biztonsági mészárlás az MNB-ben

V. J.
Publikálás dátuma
2016.11.17. 18:54
FOTÓ: Népszava
Három nappal ezelőtt azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól a Magyar Nemzeti Bank bankbiztonsági igazgatóság 17 munkatársát, akiknek a bank vezetése a munkaviszonyuk közös megegyezéssel történő megszüntetését ajánlotta, azzal a megjegyzéssel, hogy azon munkavállalókkal szemben, akik nem írják alá az erről szóló egyezséget, fegyelmi eljárást indítanak - írja a Privatkopo.hu. Ezek után a belső védelmet is Matolcsy magántestőrsége láthatja el.

Hétfőn, 10 óra 30 perc táján központilag lekapcsolták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Bankbiztonsági igazgatóság dolgozóinak számítógépét, néhány perccel később a használatukban lévő, a bank tulajdonát képező mobiltelefonokat is lekorlátozták, majd biztonsági emberek jelentek meg az igazgatósághoz tartozó irodákban, akik elvették a munkatársak mágneskártyáit - tudta meg a Privatkopo.hu.

Az alkalmazottakat egy nagyobb irodába terelték, ahol közölték velük: felső vezetői utasításra a Bankbiztonsági igazgatóság 17 munkatársát azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól és kezdeményezik a munkaviszonyuk megszüntetését. Ettől a pillanattól kezdve a felmentett munkavállalók nem mozoghattak szabadon a bank épületében, még a mosdóig is biztonsági emberek kísérték őket.

A Privatkopo.hu forrásai elmondták, hogy mindenkinek felajánlották a munkaviszonyuk közös megegyezéssel történő megszüntetését, kilátásba helyezve, hogy akik ezt nem fogadják el, fegyelmi eljárásra számíthatnak.

A lap hírét hivatalosan még nem erősítették meg, ahogyan azt sem tudni, kik lehettek azok a civil biztonságiak, akik az állami biztonságiak ellen felléphettek. Valószínű, hogy az MNB új Zrt-je, egy ma is aktív rendőr alezredes, Marosán Attila vezetésével működő magáncég veszi át a Szabadság téri, nemzetbiztonságilag is védett épület felügyeletét. A cég évi kétmilliárdból működik és időközben alapított egy másik céget is. Lapunk többször írt már arról, hogy a korábban az államfőt is védő rendőrtiszt irányítása alatt álló cég 200 ezer lőszert és lőfegyvereket vásárolt működéséhez. A feladatok között Matolcsy György jegybankelnök, családja és otthona, valamint az alelnökök személyi védelme is a társaság feladata. Az MNB számtalan államtitkot is őrző épületének belső védelmét még sohasem végezte magáncég.