Tényleg Kaczynski maradványai voltak a kriptában - A DNS-e igazolta

Krakkóban pénteken visszatemetik a hét elején exhumált Kaczynski elnöki házaspár földi maradványait, miután nem hivatalos sajtóértesülések szerint a vizsgálatok során vett DNS-minta megerősítette a 2010. áprilisi szmolenszki légikatasztrófában életét vesztett államfő azonosságát.

A krakkói Wawel-székesegyház kriptájában nyugvó Lech Kaczynski és felesége, Maria exhumálása az első volt a 2017 végéig elvégzendő 83 hasonló eljárásból, melyek során azokat az el nem hamvasztott holttesteket vizsgálják, amelyeknek 2010-ben Oroszországból hazaszállított koporsóját Lengyelországban eddig még nem nyitották fel. 

A Kaczynski házaspár maradványait a krakkói Jagelló Egyetem orvosszakértői intézetében egy 14 fős, külföldi szakértőkből is álló csoport korszerű műszerekkel vizsgálta, a jelentés mintegy 4 hónap múlva várható. Csütörtökön a lengyel sajtó széles köre idézte az RMF FM kereskedelmi rádió nem hivatalos értesüléseit, melyek szerint a boncolás során vett DNS-minták megerősítették Lech Kaczynski azonosságát. Az RMF FM szerint a vizsgálat azt is megállapította, hogy az elnöki házaspár "a közlekedési katasztrófákra jellemző többszörös sérülést szenvedett". Maria Kaczynska holtteste vizsgálatának eredményéről nincsenek értesülések.

A következő két kihantolás a jövő héten esedékes. A lengyel ügyészség által elrendelt exhumálások célja, hogy megállapítsák a katasztrófa során elszenvedett sérülések jellegét és a halál okát, ami fényt deríthet egyben a katasztrófa okára is. Tisztázni akarják továbbá az oroszországi boncolásokról készült, Varsónak átadott jelentések hiányosságait is.  Az exhumálásoktól azt is várják, hogy sikerüljön azonosítani azokat az áldozatokat, akiket a boncolások során Moszkvában esetleg elcseréltek. A 2013-ban és 2014-ben a hozzátartozók kérésére kihantolt kilenc áldozat közül hatnak ugyanis tévesen állapították meg a személyazonosságát, és idegen sírba temették őket. Maria és Lech Kaczynski esetében a kommentátorok nem tartották valószínűnek a téves azonosítást.

A péntek esti temetési szertartás magánjellegű lesz, de katonai tiszteletadás mellett tartják meg. A gyászmisét Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek mutatja be, a néhai elnök ikertestvérén, Jaroslaw Kaczynskin, valamint az elnöki házaspár lányán, Marta Kaczynskán kívül jelen lesz több lengyel politikai vezető, köztük Andrzej Duda államfő és Beata Szydlo kormányfő is.

A Kaczynski házaspár koporsóit egy új, e héten készült márvány szarkofágba helyezik. Az eredeti alabástrom szarkofág ugyanis a felnyitáskor megrepedt, mert nem úgy tervezték, hogy felbontható legyen. Az új, felnyitható szarkofágot fehér márványkőből faragták, új eleme többek között az oldalán elhelyezett lengyel címer lesz, mely Marek Moderau neves lengyel szobrász műhelyében készült. Maria és Lech Kaczynski 2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk közelében haltak meg, amikor lezuhant az az elnöki gép, amely a 96 fős lengyel küldöttséget szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre.

Szerző

"Orbán Viktor offshore-országot csinál Magyarországból"

A Párbeszéd Magyarországért szükségtelennek és károsnak tartja a társasági adó csökkentését, mert szerintük az egy olyan "145 milliárd forintos megszorítást jelent", ami az embereknek nyújtott szolgáltatásoktól vonja el a forrásokat.

A párt szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor "offshore országot" csinál Magyarországból, amikor ezzel a "kamu adóval" próbálja idecsábítani a nagyvállalatokat.

A Párbeszéd ehelyett azt ajánlja, hogy európai uniós szinten harmonizálják a társasági adót, hogy megszűnjön a lefelé mutató adóverseny és egységesen lehessen fellépni a nagyvállalatok érdekérvényesítő képességével szemben - közölte Tordai Bence. A párt ezt a 145 milliárd forintot az alapjövedelem bevezetésére, béremelésre, az oktatás és az egészségügy helyzetének javítására fordítaná - ismertette álláspontjukat.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Budapesten rendezett Regionális Digitális Konferencián jelentette be, hogy jövőre egyszámjegyű, 9 százalékos lesz a vállalati nyereségadó, a csökkentés 145 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

Szerző

Hosszú-Gyárfás háború - Czene is beszállt

Publikálás dátuma
2016.11.18. 12:43
Czene Attila még államtitkárként a Parlamentben - Népszava fotó/Vajda József
Kozma Dominik is csatlakozott a Magyar Úszó Szövetséget (MÚSZ) bíráló versenyzőkhöz - írtuk tegnap, és hát úgy tűnik, a Hosszú Katinka által megpöckölt hógolyó valóban lavinává duzzadni látszik, miután ma újabb "nagyágyú" szólalt meg az ügyben, a Gyárfás-féle vezetést bírálva. 

Atlanta olimpiai bajnoka, Czene Attila szerint egészségtelen, hogy az elnök, Gyárfás Tamás az elmúlt két és fél évtizedben gyökeret vert a szövetségben. A korábbi sportért felelős államtitkár szerint sokan féltik az egzisztenciájukat, ezért nem mernek felszólalni a szövetség diktatórikus módszerei ellen. Szerinte jelenleg diktatúra van a Magyar Úszószövetségben, és valóban változásra van szükség- írja a hvg.hu. Czene szerint a szövetség úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során. Gyárfás esetleges távozásával kapcsolatban Czene ugyanakkor úgy fogalmazott: erről ne egy sportoló döntsön, erről határozni a közgyűlésnek feladata.

Az MTI is követi az eseményeket: 

A MÚSZ Facebook-oldalán olvasható bejegyzés alapján az elnökségi tag úszó mellett Tóth Ákos egyetemi tanár, Halász Sarolta, a MÚSZ gazdasági igazgatója és Ugrin Tamás ügyvéd tagja a vizsgálatot végző testületnek. A MÚSZ ígérete szerint a felmérés eredménye nyilvánosságra kerül.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és "nincs rend" a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, hogy egyetértenek a háromszoros olimpiai bajnokkal. Hargitay András szövetségi kapitány csütörtök este, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva ugyanakkor érthetetlennek nevezte azt a felfordulást, amely a MÚSZ és a versenyzők között zajlik.

Szerző
Frissítve: 2016.11.18. 13:20