Előfizetés

"Keveseknek sokat, a sokaknak keveset se"

Az MSZP alelnöke szerint "csonka fizetésemelést" tervez a kormány, ennél Magyarország és a magyar emberek többet érdemelnek - Gúr Nándor erről pénteki sajtótájékoztatóján beszélt.

"Keveseknek sokat, a sokaknak keveset se" - így jellemezte a Fidesz politikáját Gúr Nándor, aki szerint a minimálbért és a garantált bérminimumot már 2011-ben emelnie kellett volna kormánynak, de ezt öt éven keresztül nem tette meg. Úgy fogalmazott: most a választások előtti évben, "a szajréból csepegtetnek" és "megpróbálják hülyíteni" az embereket, de a "magyar emberek nem hülyék".

Hangsúlyozta: míg 2010 előtt adómentes volt a minimálbér és összesen 32 ezer forint járulék terhelte, ma ez a teher 69 ezer forint. Közölte: 2018 után az MSZP mértékadó fizetésemelést hajtana végre a közszférában, és olyan utat járna, "ahol nincs százezer forint alatti nettó minimálbér".

A társasági nyereségadó csökkentéséről az MSZP alelnöke azt mondta: ez vagy "a haverokat szolgálja", vagy olyanokat, akik nem magyar dolgozókat foglalkoztatnak. Szerinte a kormány 1000-1100 cég érdekeit képviseli, miközben 500-600 ezer cég számára nem 19-ről 9-re hanem 10-ről 9 százalékra csökken a társasági adó mértéke.

Hangsúlyozta: az MSZP a dolgozók pártján áll, mert ők azok, akik nem jutnak hozzá a jogos jussukhoz, akik elől ellopják a pénzeket.

Távozik Bánó András, az ATV Híradó főszerkesztője

Publikálás dátuma
2016.11.18. 16:02
2011-es felvétel. FOTÓ: Népszava
Bánó András közel egy évtizedes munkakapcsolat után távozik az ATV-től. A Híradó eddigi főszerkesztőjének december 31-én jár le a megbízatása, helyét jelenlegi helyettese, Schwajda Gergő veszi át. A csatornához igazol viszont a Népszabadság két korábbi munkatársa, Csuhaj Ildikó és Bednárik Imre - írja az Index.

Csuhaj Ildikó főmunkatársként, Bednárik Imre pedig egy neki kreált pozícióban, hírigazgató-helyettesként dolgozik majd az ATV-nél. Csuhaj jelenleg az ATV Szabad szemmel című műsorának felelős szerkesztője, a Népszabadság volt főmunkatársa.

Bednárik Imre 1994-ben került először a mára megszüntetett laphoz, ahol 2002-ig volt főmunkatárs. 2002-től 2008-ig a TV2 Tények és Jó estét, Magyarország! című műsorainak információs csoportvezetőjeként dolgozott. 2008-ban kinevezték az MTV hírigazgató-helyettesének, majd 2009-ben hírigazgatónak. 2010-ben tért vissza a Népszabadsághoz.

Bánó András, a csatorna híradójának főszerkesztője közel egy évtizedes munkakapcsolat után távozik az ATV-től, megbízatása december 31-én jár le. Az Index szerint nem akart aktívan részt venni az átszervezésben, ezért hagyja ott a tévét.   

Schwajda Gergő érkezik Bánó helyére, aki 2011 ősze óta dolgozik az ATV-ben. Először az Egyenes Beszéd társszerkesztője, majd a Híradó felelős szerkesztője és riportere, műsorvezetője lett. 2016 nyara óta a műsor főszerkesztő-helyettese - írja a portál a következő főszerkesztőről.

Több mint ezer kilakoltatás három hónap alatt

Idén a harmadik negyedévben a Magyarországon kinevezett önálló bírósági végrehajtók az eljárásaik során 1005 esetben éltek a kilakoltatás, valamint az ingatlan-birtokbaadás lehetőségével - közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) pénteken.

A közleményben azt írták: adataikból megállapítható, hogy a sikeres árverés után történt ingatlan-birtokbaadások száma a legmagasabb, a második negyedévhez képest ezek száma jelentősen növekedett, 393-ről 527-re.

Ezzel szemben a lakásügyben hozott bírósági határozatok végrehajtásának száma a második negyedévhez képest jelentős mértékben csökkent, 400-ról 293-ra. Ezekben az ügyekben az eljárás alapja a lakás és más, nem lakás céljára szolgáló helyiség kiürítésére, átadására vagy használatára irányuló jogerős bírósági döntés, az ingatlant pedig az adós az önálló bírósági végrehajtóval egyeztetve, önként hagyja el.

Az MBVK megjegyezte azt is, hogy országos szinten is csekély számú a bírósági végrehajtáson kívül történő ingatlanértékesítés. Az ilyen ügyekben az önálló bírósági végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára, az általuk meghatározott vevőnek és az általuk megállapított becsértéken értékesítheti. Az ilyen speciális esetekben ritkán következik be kilakoltatási eljárás. Az ilyen eljárások száma mindhárom negyedévben tíz alatti.

A kar ugyanakkor magasnak nevezte az önkényesen elfoglalt lakások kiürítésének számát, ez a második negyedévhez képest, 83-ról 87-re nőtt.

Jelentősen visszaesett ugyanakkor a Nemzeti Eszközkezelő (NET) kérelmére elrendelt kilakoltatások száma: az előző negyedévben történt 121-hez képest a harmadik negyedévben 92 ilyen történt.

Az MBVK megjegyezte: az otthonvédelmi akcióterv keretein belül életre hívott Nemzeti Eszközkezelő a jelzáloghitel-törlesztés miatt súlyosan eladósodott hiteladósok ingatlanját az állam javára megvásárolja, egyben biztosítja a bérleti jogviszony lehetőségét a korábbi adósnak. A NET kérelmére abban az esetben történik kilakoltatás, ha a bérleti szerződést az eszközkezelő részéről felmondják.