Emmi: Mendrey hergelni próbálja a pedagógusokat

A pedagógusok eddig és ezután számíthatnak a kormányra - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pénteki sajtótájékoztatójára. A tárca szerint Mendrey László, elnök ismét hergelni próbálja a pedagógusokat. 

A PDSZ elnöke pénteken arról beszélt, hogy nincs ok elégedettségre a pedagógusok és a nevelést-oktatást segítő dolgozók béremelése ügyében.

A minisztérium azt MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: sajnálattal látják, hogy Mendrey László ismét hergelni próbálja a pedagógusokat, miközben nem volt hajlandó részt venni a Köznevelési Kerekasztal munkájában, ahol már számos a pedagógusok munkáját segítő intézkedésről született döntés.

A pedagógusok eddig is és ezután is számíthatnak a kormányra; a kormány számukra indított elsőként életpályaprogramot, amelynek keretében 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére - emlékeztettek, hozzátéve: ez 175 ezer pedagógust és a felsőfokú bölcsődei nevelőket is érinti.

Mint írták: a pedagógus béremelési program az egyik legnagyobb béremelési program, amelyre eddig 226 milliárdot fordított a kormány és jövőre újabb 38,4 milliárdot fog. A béremelési program 2017-ben az ötödik évéhez ér, a jövő évi emelés mértéke az ideihez hasonlóan átlagosan 3,5 százalékos lesz.

Kitértek arra is: az iskolákban, óvodákban dolgozó, de nem pedagógus végzettségű nevelést-oktatást segítő dolgozó bérrendezése is megkezdődik. Ők idén július 15-én, majd december 15-én 35-35 ezer forintos pluszjuttatásra jogosultak, jövőre pedig 7+3 százalékos béremelésre számíthatnak. Ebből a 7 százalékos növekményt mindenki megkapja, a fennmaradó 3 százalékról az iskolaigazgatók differenciáltan dönthetnek.

A pedagógusok többletmunkájának elismerésénél fontos eredménynek tekintik, hogy 2016 szeptemberétől az osztályfőnöki, szakmai munkaközösség-vezetői és diákönkormányzat segítői feladatokat ellátó pedagógusoknak 2-2, illetve 1 óra jár ezen feladatok ellátására a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőből - közölték.

A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülésük erősödjön és részesei legyenek annak a párbeszédnek, melynek eredménye egy jobb, versenyképesebb oktatás - rögzítette az oktatási államtitkárság.

Szerző

Bokros: Fodor pártjának születésénél Orbán bábáskodott

Publikálás dátuma
2016.11.18. 17:26
FOTÓ: Népszava
"A Magyar Liberális Párt (MLP) azért került ki a formálódó együttműködésből, mert lehet, hogy demokratikus, de bizonyosan nem ellenzéki párt. Fodor Gábor pártja a Fidesz teremtménye. Születésénél, cseperedésénél nem kisebb személyiség bábáskodott, mint maga Orbán Viktor. A pártot a Fidesz támogatásával pénzelik. A két évvel ezelőtti önkormányzati választásokon a Fidesz hathatós támogatásával nagyon komoly összeg jutott Bodnár Zoltán főpolgármester-jelölt kampányára" - írta Facebookon Bokros Lajos, miután Fodor feljelentette. 

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke szerint azokat, akik a kvótanépszavazáson igennel szavaztak, az MLP átverte, mert az igen válasz ugyanolyan rossz volt, mint a nem.

Bokros Facebook-oldalán úgy üzent a liberálisok elnökének: Kedves Fodor Gábor! A Te pártod nem ellenzéki párt, hanem az önkényuralom csatlósa. Része az önkényuralmi rendszernek. Pártod a százötven éves hagyományokkal bíró magyarországi liberalizmus szégyene. Ennek árnyéka sajnos ránk, valódi ellenzéki pártokra is átokként vetül - írta majd úgy folytatta: fel kell nyitni a magyar választók szemét. Végre őszintén meg kell mondani, hogy az önkényuralom gonosz szándékkal és tudatosan megosztja az ellenzéket azzal, hogy látszatra ellenzéki pártokat tart fenn. Ez az önkényuralom logikája - megosztani, megvásárolni, vagy megfélemlíteni a demokrácia őszinte híveit. Amíg ezt nem értjük, nem tudjuk felszámolni az önkényuralmat. Orbán embertelen rendszerének megdöntéséhez a demokratikus ellenzék egységére van szükség. A demokratikus ellenzékére. Ezért küzdünk minden nap - fogalmazott a MoMa elnöke.

Bokros Lajos teljes bejegyzését alább olvashatja:

Szerző

Károlyi Mihályra emlékeztek Budapesten

Publikálás dátuma
2016.11.18. 17:26
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az 1918. októberi polgári demokratikus forradalom alkalmából és Károlyi Mihály, az első Magyar Köztársaság elnöke tiszteletére megemlékezést tartott a Károlyi Mihály Társaság az elnök domborművénél, Budapesten, a Ferenczy István-Károlyi Mihály utca sarkán. Hajdú Tibor történész mondott beszédet.
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/NépszavaSzerző