Előfizetés

Beperelték Donald Trumpot

Publikálás dátuma
2016.11.19. 10:52
Pillanatkép a Trump elleni tüntetések egyikéről. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Donald Trump megválasztott amerikai elnök beleegyezett abba, hogy 25 millió dollárt fizet az általa alapított Trump Egyetem volt hallgatóinak, akik beperelték őt, mert elégedetlenek voltak a tanintézet oktatási színvonalával - jelentette az amerikai média pénteken.

A megválasztott elnök ezzel pontot tesz a régóta tartó pereskedésre, és a november végére kitűzött tárgyaláson San Diegóban már meg sem kell jelennie. A döntés értelmében az időközben megszűnt Trump Egyetem mintegy hatezer volt hallgatója kap kártérítést. 

A Trump Egyetemet a milliárdos üzletember 2005-ben alapította, üzleti tanulmányokat oktattak ott busás tandíj ellenében. Néhány volt hallgató azonban - már évekkel a tanulmányok befejezése után - elégedetlenségét fejezte ki az oktatás színvonalával, azzal érvelve, hogy nem lett belőle gazdag ember - ahogyan azt az egyetem reklámjában ígérték -, és a tanárok sem megfelelő színvonalúak voltak. A volt hallgatók kártérítési keresetei másfél évvel ezelőtt különösen megszaporodtak, amikor Donald Trump bejelentette, hogy indul az elnökjelöltségért. 

A választási kampány idején Trump egyáltalán nem hajlott arra, hogy megegyezzen a felperesekkel, mondván, hogy nincs igazuk, a tananyagban foglaltakat elsajátíthatták, és aztán már csak az egyéni képességeiken múlt, hogyan hasznosították a tanultakat. "Ezt az ügyet nagyon könnyen lezárhattam volna, de nem szoktam könnyen lezárni olyan ügyeket, amelyekben nekem van igazam" - mondta Trump még a tavasszal. Amióta azonban elnökké választották, Gonzalo Curiel szövetségi bíró megállapodásra próbálta bírni a feleket, hogy elkerüljék a komplikált peres eljárást, amellyel a megválasztott elnöknek - miközben éppen a leendő kormány összeállításával foglalkozik - szembe kellene néznie. 

Trump ügyvédjei már a múlt héten jelezték, hogy ügyfelük valószínűleg megváltoztatja korábbi álláspontját, és hajlandó a megegyezésre. 
    A megállapodás értelmében az összegből több mint hatezer volt hallgatónak fizetnek kártérítést, ezenkívül Trumpnak be kell fizetnie egymillió dollárnyi büntetést New York államnak, az ott érvényes oktatási törvények megsértése miatt. A megállapodásban ugyanakkor nem szerepel az a megállapítás, hogy Donald Trump csalt volna.

Donald Trump ellen buzdítanak Hillary Clinton hívei

Szervezkednek az egyesült államokbeli Arizonában a demokrata párti aktivisták, hogy rábírják az elektorokat: ne szavazzanak Donald Trumpra. 

Az elektorok, akiknek a bonyolult amerikai választási rendszer szerint ténylegesen meg kell választaniuk az elnököt, vagyis a republikánus Donald Trumpot, egy hónap múlva, december 19-én szavaznak, ezekben a napokban azonban még mindig sok helyütt mozgolódnak a vereségbe belenyugodni nem akaró demokrata párti aktivisták, befolyásolni próbálják őket. 

A Fox televízió tudósítása szerint az arizonai elektorokat e-mailekkel és telefonüzenetekkel árasztják el, hogy rábírják őket: ne a győztes Donald Trumpra, hanem vagy a vesztes demokrata párti elnökjelöltre, vagy másra voksoljanak december 19-én, annak ellenére, hogy a demokrata Hillary Clinton már elismerte a vereségét. A déli Arizonában, ahol a szavazatok abszolút többségét is Donald Trump nyerte el, 11 elektor van, s valamennyien republikánusok. 

Az Arizona Republic című konzervatív lap is arról cikkezett, hogy az elektorok jogilag nem kötelesek a győztesre voksolni, annak ellenére, hogy fogadalmuk a párt jelöltje melletti szavazásra kötelezi őket. Az elektorok egy része arról számolt be a lapnak - és a Fox televíziónak -, hogy elektronikus levelek és telefonhívások ezreivel zaklatják és fogadalmuk megszegésére buzdítják őket. Robert Graham, az egyik elektor, aki egyúttal a Republikánus Párt arizonai elnöke is, arról számolt be, hogy "totális zaklatásnak van kitéve". Majd hozzátette: ez már egy hete így megy. Graham szerint ráadásul a hívások zöme Arizonán kívülről érkezik. Hasonlóról beszélt a lapnak egy másik elektor, Bruce Ash, aki szerint a zaklatók többsége nem arizonai. 

Ash nyílt politikai ügyködésről beszélt, és hangsúlyozta, hogy sok telefonhívás gyűlölködő. "Elmondanak mindennek, démonizálnak engem, homofóbnak, izolacionistának, vakbuzgónak, antiszemitának neveznek, ami különösen érdekes, merthogy zsidó vagyok" - számolt be az Arizona Republic munkatársának. Sharon Geise elektor pedig így fogalmazott: "Hillary nagyszerű kampánya folytatódik". 

Donald Trump november 8-i győzelme óta sok demokrata párti szavazó nem akarja elfogadni a republikánus jelölt győzelmét. Tucatnyi városban tüntetések vannak, előfordul, hogy erőszakba torkollnak a demonstrációt. Az egyetemi ifjúság egy része szintén nem tudja megemészteni a történteket, egyes egyetemeken szabadnapot adtak a bánkódó diákságnak, másutt pszichológust bocsátanak az arra igényt tartók rendelkezésére. Közben - elsősorban demokratákkal rokonszenvező publicisták - a választási rendszer megváltoztatásáról indítottak vitát. A héten pedig a politikai pályáját éppen most befejező Barbara Boxer volt kaliforniai szenátor - akinek lánya rövid ideig Hillary Clinton öccsének felesége volt - beterjesztett egy törvényjavaslatot az elektori kollégium megszüntetéséről.

Felfüggesztették, mert Hitlerhez hasonlította Trumpot

Publikálás dátuma
2016.11.19. 09:15
FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images
Kaliforniában szabadságoltak egy általános iskolai tanárt, mert Adolf Hitler egykori náci vezérhez hasonlította Donald Trump megválasztott amerikai elnököt. 

A Mountain View általános iskolájában már 40 éve tanító történelemtanárnak, Frank Navarrónak azonnali hatállyal el kellett hagynia az iskola területét. A tanár még a múlt héten megtartott egyik óráján hasonlította a német náci vezérhez a megválasztott amerikai elnököt, de csak most intézkedtek az ügyben, miután az egyik szülő levélben panaszt teszt. A levél részleteit nem hozták nyilvánosságra, sőt a bepanaszolt tanárral sem ismertették. A döntést Jeff Harding kerületi tanfelügyelő hozta, aki meghatározatlan ideig tartó szabadságra küldte Navarrót. Nem tudni, hogy ezen kívül kap-e még valamiféle büntetést.